UŻYTKOWANIE URZĄDZENIA; –1. PRZYGOTOWYWANIE I PARZENIE; odpowiedniego gniazda w uchwycie - La Pavoni LPSGEV03EU - Instrukcja obsługi - Strona 19

La Pavoni LPSGEV03EU Ekspres do kawy – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 27
Ładowanie instrukcji

154

155

PL

temperaturę powyżej 103°C,

wyświetlacz (

29

) zacznie migać;

Ten sygnał ostrzega użytkownika,

że kawa parzona w tak wysokiej

temperaturze nie będzie dobra.

5.

UŻYTKOWANIE URZĄDZENIA

5–1. PRZYGOTOWYWANIE I PARZENIE

KAWY

Po wykonaniu czynności opisanych w

części 4.1-4.2, maszyna jest gotowa do

użytku.

Unikać zakrywania tacki do

podgrzewania filiżanek tkaninami,

podkładkami filcowymi itd.

Po włączeniu, urządzenie

nagrzewa się w około 15 minut.

Temperatura zewnętrzna może

wpływać na czasy nagrzewania.

Od momentu włączenia, zaleca

się pozostawić uchwyt filtra w

bloku. W ten sposób uchwyt filtra

osiąga optymalną temperaturę.

Aby przyrządzić kawę, należy:

Włożyć wybrany filtr (

20-21-22-23) do

odpowiedniego gniazda w uchwycie

filtra (

24-25-26).

Wypełnić filtr dawką kawy mielonej, tak

aby uzyskać 1 lub 2 filiżanki kawy (7-8

g – 14-16 g) w zależności od wybranego

filtra (

20-21-22-23).

Wyrównać i docisnąć kawę tamperem

(

18a-18b

), oczyścić dłonią krawędź

filtra z ewentualnych pozostałości

kawy i przyłożyć uchwyt filtra do

korpusu bloku zaparzającego (

11)

oraz przesunąć w prawo, aby go

przymocować.

Ustawić filiżanki pod wylewkami i

uruchomić blok zaparzający za pomocą

sterującej nim dźwigni (

15

). Kawa jest

dozowana w momencie przestawiania

do góry umieszczonej na panelu

dźwigni bloku zaparzającego (

15).

Po uzyskaniu żądanej ilości kawy

należy przerwać dozowanie również

za pomocą wspomnianej dźwigni (

15),

ustawiając ją w jej położeniu dolnym.

W celu zaparzenia kolejnych kaw

należy wyjąć uchwyt filtra (

12

) z bloku

zaparzającego (

11

), przesuwając go w

lewo, usunąć fusy kawy i powtórzyć

wyżej opisane czynności.

Aby uniknąć możliwych oparzeń

zaleca się nie dotykać bloku

zaparzającego i dysz pary oraz

gorącej wody, gdy urządzenie jest

w działaniu i nie należy absolutnie

wkładać rąk pod bloki oraz dysze w

trakcie dozowania.

W nowym urządzeniu uchwyt

filtra może wydawać się

niewyśrodkowany (ustawiony

nieprostopadle do urządzenia),

jak przedstawiono na Rysunku

5, co jednak nie zakłóca jego

prawidłowego działania. Po

krótkim okresie użytkowania

uchwyt filtra stopniowo będzie

znajdował się coraz bliżej swojego

prawidłowego położenia.

G = Położenie zamkniętego

uchwytu filtra w nowym

urządzeniu

H = Położenie zamkniętego

uchwytu filtra w urządzeniu po

krótkim okresie użytkowania.

Kawa powinna zostać zmielona

tuż przed zaparzeniem jej,

ponieważ zmielona kawa po

krótkim czasie traci swój aromat;

jeśli kawa będzie zbyt grubo

zmielona, będzie miała jasny kolor

i będzie słaba, a na jej powierzchni

nie powstanie pianka, natomiast

jeśli będzie zbyt drobna, powstanie

ciemna i mocna kawa, z niewielką

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)