Gaggia 886938003530 Ekspres do kawy – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
• 58 •
POLSKI
WSTĘP
Przed pier wsz ym uruchomieniem urządzenia należy
przeczytać uważnie dołączoną osobno ulotkę dotyczącą
bezpieczeństwa i zachować ją w razie potrzeby skorzysta-
nia z niej w przyszłości.
FILTRY Z WYPOSA ŻENIA
Filtr „crema perfetta” na 1 lub 2 fi liżanki (Rys. 5).
Filtr ten jest od razu zamontowany na uchwycie fi ltra i
pozwala na zaparzenie espresso z pianką nawet podczas
pierwszego użycia urządzenia.
Ważne:
fi ltr ten
powinien być używany wyłącznie
w
połączeniu z zaworem fi ltra. (Rys. 1-16).
Filtr tradycyjny na 2 fi liżanki (Rys. 7).
Filtr tradyc yjny na 1 filiżankę/saszetkę
jednodawkową (Rys. 6).
Filtry te są podobne do fi ltrów stosowanych w profesjo-
nalnych urządzeniach barowych i wymagają zręczności
oraz doświadczenia.
Ważne:
fi ltrów tych
nie należy stosować
z zaworem
fi ltra. (Rys. 1-16).
Zalecamy zacząć od fi ltra „crema perfetta” i dopiero po
nabyciu zręczności oraz doświadczenia skorzystać z fi ltrów
tradycyjnych, aby docenić obsługę urządzenia godną
prawdziwego baristy.
PIERWSZA INSTALAC JA
1.
Zdjąć pokrywę pojemnika na wodę (Rys. 2) i napełnić
ją zimną wodą do poziomu MAX zaznaczonego na
pojemniku (Rys. 1-13).
2.
Włożyć wtyczkę do gniazda zasilania na tylnej części
urządzenia (Rys. 9), a przeciwległą końcówkę kabla
zasilającego do ściennego gniazdka prądowego o
odpowiednim napięciu.
Nacisnąć przycisk włączania/wyłączania (Rys. 1-2),
wtedy kontrolka sygnalizująca, że urządzenie jest
włączone zaświeci się (Rys. 1-4).
Napełnianie obwodu.
Uwaga!
Nie naciskać przycisku kawy bez wcześniej-
szego napełnienia obwodu.
1.
Umieścić pustą fi liżankę pod blokiem zaparzającym
(Rys. 1-8), nie wkładając uchwytu fi ltra, i nacisnąć
przycisk kawy (Rys. 1-1).
Słychać będzie dźwięk włączanej pompki i po kilku
sekundach woda zacznie wypływać z bloku zaparza-
jącego (Rys. 1-8).
2.
Po napełnieniu fi liżanki (około 150 cm3) ponownie
nacisnąć przycisk kawy (Rys. 1-1).
Ważne:
może się zdarzyć, że funkcja samoczynnego urucha-
miania się pompki tymczasowo nie będzie działać z powodu
„pęcherzyków powietrza”.
Gdyby woda nie wypływała z bloku zaparzającego (Rys.
1-8), należy:
1.
Umieść fi liżankę pod dyszą pary (Rys. 1-14).
2.
Obróć pokrętłem (Rys. 1-7) w kierunku przeciwnym
do ruchu wskazówek zegara, aby otworzyć zawór
dozowania pary/gorącej wody.
3.
Nacisnąć przycisk kawy (Rys. 1-1), aby włączyć pomp-
kę.
4.
Po kilku sekundach woda zacznie wydobywać się
przez dyszę pary.
Napełnić wodą około jednej fi liżanki wody.
5.
Zamknąć pokrętło dozowania pary/gorącej wody (Rys.
1-7).
6.
Nacisnąć ponownie przycisk kawy (Rys. 1-1).
Prz y pier wsz ym uż yciu lub po okresie
nieużytkowania trwając ym dłużej niż 2
tygodnie.
Ważne:
wodę nalaną podczas tej czynności należy wylać i
nie należy jej stosować do celów spożywczych. Jeżeli pojem-
nik napełni się podczas cyklu, należy zatrzymać nalewanie i
opróżnić go przed kontynuowaniem czynności.
1.
Wypłukać pojemnik na wodę (Rys. 2) (patrz punkt
„Czyszczenie pojemnika na wodę”) i napełnić go
świeżą pitną wodą.
Spis treści
- 7 POLSKI; SPIS TREŚCI
- 8 OPIS
- 9 WSTĘP; fi ltr ten; PIERWSZA INSTALAC JA; Nie naciskać przycisku kawy bez wcześniej-
- 10 Dalszy ciąg przygotowywania espresso:; zaleca się zamawiać w palarni kawy lub kupować
- 11 PRZ YGOTOWY WANIE CAPPUCCINO; Do przygotowywania tradycyjnego cappuccino zaleca się:
- 12 NALEWANIE GORĄCE J WODY; Umieścić fi liżankę pod profesjonalną dyszą.; JAK OBNIŻ YĆ TEMPERATURĘ BOJLERA; Nie wkładać uchwytu fi ltra.; FUNKC JA AUTOMAT YCZNEGO WYŁĄCZANIA SIĘ
- 13 CZ YSZCZENIE I KONSERWAC JA; Po każdym spienieniu mleka należy:; Czyszczenie uchwytu fi ltra i fi ltrów; Filtr można wymienić tylko wtedy, gdy sitko; Czyszczenie kratki i tacy ociekowej; Pojemnik należy czyścić tylko przy wyłączonym; Czyszczenie sitka bojlera
- 15 W PRZ YPADKU NIEPRAWIDŁOWEGO DZIAŁANIA; Parzenie kawy nie następuje.
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)