Gaggia 886938003530 Ekspres do kawy – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
• 57 •
POLSKI
OPIS
GŁÓWNE ELEMENT Y URZĄDZENIA (RYS. 1)
1
Przycisk kawy
2
Przycisk włączania/wyłączania
3
Przycisk pary
4
Kontrolka sygnalizująca, że urządzenie jest włączo-
ne
5
Kontrolka temperatury kawy
6
Kontrolka temperatury pary
7
Pokrętło pary/gorącej wody
8
Blok zaparzający kawę
9
Rurka spustowa
10
Kratka
11
Taca
ociekowa
12
Pokrywa pojemnika na wodę
13
Pojemnik na wodę (wyjmowany)
14
Dysza pary/gorącej wody z zabezpieczającym
gumowym uchwytem
15
Filtr „crema perfetta” na 1 i 2 fi liżanki
Stosować wyłącznie z zaworem fi ltra (Rys. 1-16)
16
Zawór
fi ltra
17
Uchwyt
fi ltra
18
Filtr tradycyjny na 2 fi liżanki
19
Filtr tradycyjny na 1 fi liżankę/saszetki
20
Miarka
21
Tamper
22
Przewód zasilający i wtyczka
23
Dysza pary
CO NALEŻ Y WIEDZIEĆ
1.
Smak espresso zależy od ilości i rodzaju użytej kawy.
2.
Specyf iczny smak ziaren kawy zależy od różnych
czynników, ale jej smak i aromat są efektem procesu
prażenia. Dłużej prażone ziarna kawy, w wyższych
temperaturach mają ciemniejszy kolor. Ciemniejsze
ziarna uwalniają więcej aromatu niż ziarna jasne. Na
rynku dostępne są kawy o różnej jakości. W przypadku
każdego procesu prażenia ziarna poddawane są
działaniu specyfi cznej temperatury, w efekcie czego
wydobywa się z nich specyfi czny aromat.
Występują kawy bezkofeinowe, które zawierają tylko
2% kofeiny. Najlepiej wypróbować w swoim ekspresie
wiele różnych rodzajów dostępnej na rynku kawy.
Można w ten sposób odkryć aromat lepszy od tego,
jaki zapewniała dotychczas stosowana mieszanka
ziaren.
3.
Ekspresy wyposażone w pompkę wymagają drobno
zmielonej mieszanki. Należy się upewnić, że zakupio-
na mieszanka posiada odpowiedni stopień mielenia,
odpowiedni do użycia z tego typu ekspresami do
kawy. Lepiej jest używać młynka żarnowego aniżeli
młynka ostrzowego, ponieważ ten ostatni powoduje
zbyt mocne sproszkowanie kawy i powstała mieszan-
ka ma nieregularną konsystencję.
4.
Idealnym roz wiązaniem jest mielenie kaw y tuż
przed użyciem. Nie należy zapominać, że musi ona
być zmielona tak, aby nadawała się do ekspresu z
pompką.
5.
Kawę mieloną lub w ziarnach dobrze jest przecho-
wywać w hermetycznych pojemnikach w lodówce.
Kawa mielona łatwo pochłania zapachy.
6.
Prawdziwe espresso można rozpoznać po ciemnym
kolor ze, bogat ym smaku i t ypowej „naturalnej
piance”.
7.
Cappuccino to specyfi czne połączenie kawy espresso
i gorącego spienionego mleka. Można je podawać z
posypką z cynamonu, gałki muszkatołowej lub kakao.
8.
Kawę espresso należ y podawać nat ychmiast po
przygotowaniu.
9.
Kawę espresso należy serwować w fi liżankach do
espresso, a cappuccino w fi liżankach śniadaniowych.
Spis treści
- 7 POLSKI; SPIS TREŚCI
- 8 OPIS
- 9 WSTĘP; fi ltr ten; PIERWSZA INSTALAC JA; Nie naciskać przycisku kawy bez wcześniej-
- 10 Dalszy ciąg przygotowywania espresso:; zaleca się zamawiać w palarni kawy lub kupować
- 11 PRZ YGOTOWY WANIE CAPPUCCINO; Do przygotowywania tradycyjnego cappuccino zaleca się:
- 12 NALEWANIE GORĄCE J WODY; Umieścić fi liżankę pod profesjonalną dyszą.; JAK OBNIŻ YĆ TEMPERATURĘ BOJLERA; Nie wkładać uchwytu fi ltra.; FUNKC JA AUTOMAT YCZNEGO WYŁĄCZANIA SIĘ
- 13 CZ YSZCZENIE I KONSERWAC JA; Po każdym spienieniu mleka należy:; Czyszczenie uchwytu fi ltra i fi ltrów; Filtr można wymienić tylko wtedy, gdy sitko; Czyszczenie kratki i tacy ociekowej; Pojemnik należy czyścić tylko przy wyłączonym; Czyszczenie sitka bojlera
- 15 W PRZ YPADKU NIEPRAWIDŁOWEGO DZIAŁANIA; Parzenie kawy nie następuje.
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)