OPIS - Gaggia 886938003530 - Instrukcja obsługi - Strona 8

Gaggia 886938003530 Ekspres do kawy – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 15
Ładowanie instrukcji

• 57 •

POLSKI

OPIS

GŁÓWNE ELEMENT Y URZĄDZENIA (RYS. 1)

1

Przycisk kawy

2

Przycisk włączania/wyłączania

3

Przycisk pary

4

Kontrolka sygnalizująca, że urządzenie jest włączo-

ne

5

Kontrolka temperatury kawy

6

Kontrolka temperatury pary

7

Pokrętło pary/gorącej wody

8

Blok zaparzający kawę

9

Rurka spustowa

10

Kratka

11

Taca

ociekowa

12

Pokrywa pojemnika na wodę

13

Pojemnik na wodę (wyjmowany)

14

Dysza pary/gorącej wody z zabezpieczającym

gumowym uchwytem

15

Filtr „crema perfetta” na 1 i 2 fi liżanki

Stosować wyłącznie z zaworem fi ltra (Rys. 1-16)

16

Zawór

fi ltra

17

Uchwyt

fi ltra

18

Filtr tradycyjny na 2 fi liżanki

19

Filtr tradycyjny na 1 fi liżankę/saszetki

20

Miarka

21

Tamper

22

Przewód zasilający i wtyczka

23

Dysza pary

CO NALEŻ Y WIEDZIEĆ

1.

Smak espresso zależy od ilości i rodzaju użytej kawy.

2.

Specyf iczny smak ziaren kawy zależy od różnych
czynników, ale jej smak i aromat są efektem procesu
prażenia. Dłużej prażone ziarna kawy, w wyższych
temperaturach mają ciemniejszy kolor. Ciemniejsze
ziarna uwalniają więcej aromatu niż ziarna jasne. Na
rynku dostępne są kawy o różnej jakości. W przypadku
każdego procesu prażenia ziarna poddawane są
działaniu specyfi cznej temperatury, w efekcie czego
wydobywa się z nich specyfi czny aromat.

Występują kawy bezkofeinowe, które zawierają tylko
2% kofeiny. Najlepiej wypróbować w swoim ekspresie
wiele różnych rodzajów dostępnej na rynku kawy.
Można w ten sposób odkryć aromat lepszy od tego,
jaki zapewniała dotychczas stosowana mieszanka
ziaren.

3.

Ekspresy wyposażone w pompkę wymagają drobno
zmielonej mieszanki. Należy się upewnić, że zakupio-
na mieszanka posiada odpowiedni stopień mielenia,
odpowiedni do użycia z tego typu ekspresami do
kawy. Lepiej jest używać młynka żarnowego aniżeli
młynka ostrzowego, ponieważ ten ostatni powoduje
zbyt mocne sproszkowanie kawy i powstała mieszan-
ka ma nieregularną konsystencję.

4.

Idealnym roz wiązaniem jest mielenie kaw y tuż
przed użyciem. Nie należy zapominać, że musi ona
być zmielona tak, aby nadawała się do ekspresu z
pompką.

5.

Kawę mieloną lub w ziarnach dobrze jest przecho-
wywać w hermetycznych pojemnikach w lodówce.
Kawa mielona łatwo pochłania zapachy.

6.

Prawdziwe espresso można rozpoznać po ciemnym
kolor ze, bogat ym smaku i t ypowej „naturalnej
piance”.

7.

Cappuccino to specyfi czne połączenie kawy espresso
i gorącego spienionego mleka. Można je podawać z
posypką z cynamonu, gałki muszkatołowej lub kakao.

8.

Kawę espresso należ y podawać nat ychmiast po
przygotowaniu.

9.

Kawę espresso należy serwować w fi liżankach do
espresso, a cappuccino w fi liżankach śniadaniowych.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)