Bosch HBN231E2Y - Instrukcja obsługi - Strona 18

Spis treści:
- Strona 3 – Produktinfo
- Strona 5 – Przyczyny uszkodze; Nowy piekarnik; Pulpit obs
- Strona 7 – Wsuwanie wyposa
- Strona 8 – Nastawianie piekarnika
- Strona 9 – Nastawianie zegara
- Strona 10 – Piekarnik; Konserwacja i czyszczenie; rodki czyszcz
- Strona 13 – Serwis
- Strona 14 – ść
- Strona 15 – Ciasta i wypieki
- Strona 17 – Mi
- Strona 21 – Akrylamid w produktach spo
- Strona 22 – Potrawy testowe; Pieczenie ciast
18
Drób
Dane w tabeli dotycz
ą
potraw wsuni
ę
tych do zimnego
piekarnika.
Waga podana w tabeli dotyczy wypatroszonego drobiu bez
farszu.
W przypadku grillowania bezpo
ś
rednio na ruszcie, g
łę
bok
ą
blach
ę
nale
ż
y wsun
ąć
na poziom 1.
W przypadku kaczki i g
ę
si ponak
ł
uwa
ć
skór
ę
pod
skrzyde
ł
kami, aby u
ł
atwi
ć
wytapianie si
ę
t
ł
uszczu.
Drób uk
ł
ada
ć
na ruszcie, piersi
ą
do do
ł
u. Po up
ł
ywie 2/3 czasu
obróci
ć
ca
ł
y drób.
Drób b
ę
dzie mia
ł
chrupk
ą
skórk
ę
, je
ś
li pod koniec pieczenia
posmaruje si
ę
j
ą
mas
ł
em, wod
ą
z sol
ą
lub sokiem
pomara
ń
czowym.
Ryba
Kawa
ł
ki ryby obróci
ć
po up
ł
ywie
Z
podanego czasu.
Ca
ł
ych ryb nie trzeba obraca
ć
. Wsun
ąć
do piekarnika ca
łą
ryb
ę
w pozycji "na sztorc", p
ł
etw
ą
grzbietow
ą
do góry. Aby ryba nie
przechyla
ł
a si
ę
, nale
ż
y w
ł
o
ż
y
ć
jej do
ś
rodka po
ł
ówk
ę
ziemniaka lub niewielkie,
ż
aroodporne naczynie.
W przypadku grillowania bezpo
ś
rednio na ruszcie nale
ż
y
dodatkowo wsun
ąć
g
łę
bok
ą
blach
ę
do pieczenia na wys. 1.
Skapuje do niej sos z ryby i piekarnik pozostaje czysty.
Porady dotycz
ą
ce pieczenia mi
ę
s i grillowania
Jagni
ę
cina
Udziec jagni
ę
cy bez ko
ś
ci,
ś
rednio wypieczony
1,5 kg
Bez przykrycia
1
4
170-190
120
Mi
ę
so mielone
Piecze
ń
rzymska
ok. 750 g
Bez przykrycia
1
4
180-200
70
Kie
ł
baski
Kie
ł
baski
Ruszt + g
łę
boka bla-
cha do pieczenia
4+1
(
3
15
Mi
ę
so
Waga
Wyposa
ż
enie i
naczynia
Wysoko
ść
Rodzaj
grzania
Temperatura °C,
stopie
ń
mocy grilla
Czas piecze-
nia, minuty
Drób
Waga
Wyposa
ż
enie i
naczynia
Wysoko
ść
Rodzaj
grzania
Temperatura w °C,
stopie
ń
mocy grilla
Czas pieczenia,
minuty
Po
ł
ówki kurczaka, 1-4 sztuki
po 400g
Ruszt
2
4
210-230
40-50
Kawa
ł
ki kurczaka
po 250 g
Ruszt
3
4
210-230
30-40
Kurczak, ca
ł
y, 1-4 sztuki
po 1 kg
Ruszt
2
4
200-220
55-85
Kaczka, ca
ł
a
1,7 kg
Ruszt
2
4
170-190
80-100
G
ęś
, ca
ł
a
3,0 kg
Ruszt
2
4
160-180
110-130
M
ł
ody indyk, ca
ł
y
3,0 kg
Ruszt
2
4
180-200
80-100
2 udka indyka
po 800g
Ruszt
2
4
180-200
80-100
Ryba
Waga
Wyposa
ż
enie i
naczynia
Wysoko
ść
Rodzaj
grzania
Temperatura w °C,
stopie
ń
mocy grilla
Czas piecze-
nia, minuty
Ryba, ca
ł
a
po 300 g
Ruszt
3
(
2
20-25
1,0 kg
Ruszt
2
4
190-210
40-50
1,5 kg
Ruszt
2
4
180-200
60-70
Ryba w plastrach, np. kotlety po 300 g
Ruszt
4
(
2
20-25
Do pieczeni o tym ci
ęż
arze nie podano
w tabeli ustawie
ń
.
Zastosowa
ć
ustawienia dotycz
ą
ce pieczeni o nieco mniejszym lecz najbardziej zbli
ż
onym
ci
ęż
arze i wyd
ł
u
ż
y
ć
czas pieczenia.
Sprawdzanie, czy piecze
ń
jest gotowa.
Nale
ż
y zmierzy
ć
temperatur
ę
mi
ę
sa specjalnym termometrem (dost
ę
pnym w sklepie spe-
cjalistycznym) lub sprawdzi
ć
stan upieczenia
ł
y
ż
k
ą
. W tym celu nacisn
ąć
ł
y
ż
k
ą
na pie-
cze
ń
. Je
ś
li piecze
ń
jest twarda, to znaczy,
ż
e jest gotowa. Je
ś
li ust
ę
puje pod naciskiem,
nale
ż
y j
ą
jeszcze dopiec.
Piecze
ń
jest za ciemna i miejscami ma
przypieczon
ą
skórk
ę
.
Nale
ż
y sprawdzi
ć
wysoko
ść
wsuni
ę
cia i temperatur
ę
.
Piecze
ń
wygl
ą
da dobrze, ale sos jest
przypalony.
Nast
ę
pnym razem nale
ż
y wybra
ć
mniejsze naczynie do pieczenia lub doda
ć
wi
ę
cej
wody.
Piecze
ń
wygl
ą
da dobrze, ale sos jest
zbyt jasny i wodnisty.
Nast
ę
pnym razem nale
ż
y wybra
ć
wi
ę
ksze naczynie do pieczenia lub doda
ć
mniej wody.
Podczas dolewania wody do pieczeni
powstaje para wodna.
Proces ten jest uwarunkowany fizycznie i zupe
ł
nie normalny. Du
ż
a cz
ęść
pary wodnej
wydostaje si
ę
przez wylot pary. Para mo
ż
e osiada
ć
na ch
ł
odniejszym pulpicie obs
ł
ugi lub
na s
ą
siaduj
ą
cych frontach mebli, a nast
ę
pnie si
ę
skrapla
ć
.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.
Podsumowanie
3 Spis tre ś ci pl Instrukcja obs ł ugi Wa ż ne wskazówki dotycz ą ce bezpiecze ń stwa ........................ 3 Przyczyny uszkodze ń .........................................................................5 Nowy piekarnik ..............................................................................
5 ■ Uszkodzone urz ą dzenie mo ż e prowadzi ć do pora ż enia pr ą dem. Nigdy nie w łą cza ć uszkodzonego urz ą dzenia. Wyci ą gn ąć wtyczk ę z gniazda lub wy łą czy ć bezpiecznik w skrzynce bezpiecznikowej. Wezwa ć serwis. Niebezpiecze ń stwo pora ż enia pr ą dem! Urz ą dzenie jest wyposa ż one ...
7 Wyposa ż enie dodatkowe Dostarczone wyposa ż enie dodatkowe nadaje si ę do przyrz ą dzania wielu potraw. Nale ż y zwróci ć uwag ę na prawid ł owe ustawienie wyposa ż enia podczas wsuwania go do komory piekarnika.Aby potrawy by ł y jeszcze smaczniejsze, a obs ł uga piekarnika jeszcze bardziej komfo...
Inne modele piekarniki Bosch
-
Bosch HBA22B250E
-
Bosch HBA22R251E
-
Bosch HBA23B150E
-
Bosch HBA23B250E
-
Bosch HBA23BN21
-
Bosch HBA23BN51
-
Bosch HBA23BN61
-
Bosch HBA23RN61
-
Bosch HBA23S253E
-
Bosch HBA23T253E