Bosch HBN231E2Y - Instrukcja obsługi - Strona 16

Spis treści:
- Strona 3 – Produktinfo
- Strona 5 – Przyczyny uszkodze; Nowy piekarnik; Pulpit obs
- Strona 7 – Wsuwanie wyposa
- Strona 8 – Nastawianie piekarnika
- Strona 9 – Nastawianie zegara
- Strona 10 – Piekarnik; Konserwacja i czyszczenie; rodki czyszcz
- Strona 13 – Serwis
- Strona 14 – ść
- Strona 15 – Ciasta i wypieki
- Strona 17 – Mi
- Strona 21 – Akrylamid w produktach spo
- Strona 22 – Potrawy testowe; Pieczenie ciast
16
Chleb i bu
ł
ki
O ile nie podano inaczej, w przypadku pieczenia chleba nale
ż
y
zawsze podgrza
ć
piekarnik.
Nigdy nie wlewa
ć
wody bezpo
ś
rednio do gor
ą
cego piekarnika.
Porady dotycz
ą
ce pieczenia ciast
Chleb i bu
ł
ki
Wyposa
ż
enie
Wysoko
ść
Rodzaj
grzania
Temperatura,
°C
Czas piecze-
nia, minuty
Chleb dro
ż
d
ż
owy z 1,2 kg m
ą
ki
G
łę
boka blacha do pieczenia:
2
%
270
190
8
35-45
Chleb na zaczynie z 1,2 kg m
ą
ki G
łę
boka blacha do pieczenia:
2
%
270
190
8
35-45
Bu
ł
ki (np.
ż
ytnie)
G
łę
boka blacha do pieczenia:
2
%
200-220
20-30
Wypieki drobne
Wyposa
ż
enie
Wysoko
ść
Rodzaj
grzania
Temperatura w
°C
Czas pieczenia,
minuty
Ciasteczka
G
łę
boka blacha do pieczenia
3
%
150-170
10-20
Aluminiowa blacha do pieczenia +
g
łę
boka blacha do pieczenia*
1+3
2
130-150
25-35
Bezy
G
łę
boka blacha do pieczenia
3
2
70-90
125-135
Ptysie
G
łę
boka blacha do pieczenia
2
%
200-220
30-40
Makaroniki
G
łę
boka blacha do pieczenia
3
%
110-130
30-40
Aluminiowa blacha do pieczenia +
g
łę
boka blacha do pieczenia*
1+3
2
100-120
35-45
Ciasto francuskie
G
łę
boka blacha do pieczenia
3
2
180-200
20-30
Aluminiowa blacha do pieczenia +
g
łę
boka blacha do pieczenia*
1+3
2
180-200
30-40
* W przypadku pieczenia na 2 poziomach zawsze wsuwa
ć
g
łę
bok
ą
blach
ę
do pieczenia na wy
ż
szy poziom.
Pieczenie wed
ł
ug w
ł
asnego przepisu.
Nale
ż
y kierowa
ć
si
ę
wskazówkami w tabelach dotycz
ą
cych podobnych wypieków.
Sposób sprawdzania, czy ciasto ucie-
rane jest gotowe:
Oko
ł
o 10 minut przed ko
ń
cem podanego w przepisie czasu pieczenia nak
ł
u
ć
g
łę
boko
ciasto w najwy
ż
szym miejscu drewnianym patyczkiem. Je
ś
li ciasto nie przykleja si
ę
do
patyczka, jest upieczone.
Ciasto zapada si
ę
.
Nast
ę
pnym razem doda
ć
mniej p
ł
ynu lub nastawi
ć
temperatur
ę
pieczenia o 10 stopni
ni
ż
sz
ą
. Przestrzega
ć
podanych w przepisie czasów mieszania.
Ciasto na
ś
rodku wyros
ł
o i pop
ę
ka
ł
o, a
na bokach jest niskie.
Nie smarowa
ć
t
ł
uszczem
ś
cianek tortownicy. Po upieczeniu ciasto oddzieli
ć
ostro
ż
nie
no
ż
em od formy.
Wierzch ciasta jest za ciemny.
Ciasto postawi
ć
ni
ż
ej, wybra
ć
ni
ż
sz
ą
temperatur
ę
i piec nieco d
ł
u
ż
ej.
Ciasto jest za suche.
Gotowe ciasto ponak
ł
uwa
ć
wyka
ł
aczk
ą
i skropi
ć
sokiem owocowym lub alkoholem.
Nast
ę
pnym razem wybra
ć
temperatur
ę
wy
ż
sz
ą
o 10 stopni i skróci
ć
czas pieczenia.
Chleb lub ciasto (np. sernik) wygl
ą
da
dobrze, ale w
ś
rodku jest zakalec.
Nast
ę
pnym razem doda
ć
mniej p
ł
ynu i piec nieco d
ł
u
ż
ej w ni
ż
szej temperaturze. W przy-
padku ciast zwilgotn
ą
wierzchni
ą
warstw
ą
najpierw podpiec spód. Posypa
ć
go mielonymi
migda
ł
ami lub bu
ł
k
ą
tart
ą
i dopiero wtedy po
ł
o
ż
y
ć
warstw
ę
wierzchni
ą
. Nale
ż
y stosowa
ć
si
ę
do przepisu i przestrzega
ć
czasu pieczenia.
Wypieki s
ą
nierównomiernie zrumie-
nione.
Piec w nieco ni
ż
szej temperaturze, wówczas wypieki b
ę
d
ą
bardziej równomiernie zrumie-
nione. Delikatne wypieki piec na jednym poziomie z zastosowaniem trybu Grzanie górne/
dolne
%
. Wystaj
ą
cy poza blach
ę
papier do pieczenia mo
ż
e wp
ł
ywa
ć
na cyrkulacj
ę
powietrza. Papier nale
ż
y zawsze tak przycina
ć
, aby dok
ł
adnie pasowa
ł
do blachy.
Spód ciasta z owocami jest za jasny.
Nast
ę
pnym razem wsun
ąć
ciasto o jeden poziom ni
ż
ej.
Wyp
ł
ywa sok z owoców.
Nast
ę
pnym razem u
ż
y
ć
g
łę
bokiej blachy do pieczenia (je
ś
li jest dost
ę
pna).
Podczas pieczenia bu
ł
ek dro
ż
d
ż
owych
poszczególne bu
ł
ki zrastaj
ą
si
ę
.
Mi
ę
dzy bu
ł
kami musi by
ć
zachowany odst
ę
p ok. 2 cm. Dzi
ę
ki temu jest wystarczaj
ą
co
du
ż
o miejsca, aby bu
ł
ki wyros
ł
y i równomiernie si
ę
upiek
ł
y.
Pieczenie na dwóch poziomach:
Do pieczenia na kilku poziomach zawsze u
ż
ywa
ć
trybu Gor
ą
ce powietrze
2
. Równocze-
ś
nie wsuni
ę
te do piekarnika potrawy nie musz
ą
by
ć
gotowe w tym samym czasie.
Podczas pieczenia soczystych ciast
skrapla si
ę
woda.
Podczas pieczenia mo
ż
e powstawa
ć
para wodna, która uchodzi przez drzwiczki. Para
wodna mo
ż
e osadza
ć
si
ę
na pulpicie obs
ł
ugi lub s
ą
siaduj
ą
cych frontach mebli, a nast
ę
p-
nie skrapla
ć
. Proces ten jest uwarunkowany fizycznie.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.
Podsumowanie
3 Spis tre ś ci pl Instrukcja obs ł ugi Wa ż ne wskazówki dotycz ą ce bezpiecze ń stwa ........................ 3 Przyczyny uszkodze ń .........................................................................5 Nowy piekarnik ..............................................................................
5 ■ Uszkodzone urz ą dzenie mo ż e prowadzi ć do pora ż enia pr ą dem. Nigdy nie w łą cza ć uszkodzonego urz ą dzenia. Wyci ą gn ąć wtyczk ę z gniazda lub wy łą czy ć bezpiecznik w skrzynce bezpiecznikowej. Wezwa ć serwis. Niebezpiecze ń stwo pora ż enia pr ą dem! Urz ą dzenie jest wyposa ż one ...
7 Wyposa ż enie dodatkowe Dostarczone wyposa ż enie dodatkowe nadaje si ę do przyrz ą dzania wielu potraw. Nale ż y zwróci ć uwag ę na prawid ł owe ustawienie wyposa ż enia podczas wsuwania go do komory piekarnika.Aby potrawy by ł y jeszcze smaczniejsze, a obs ł uga piekarnika jeszcze bardziej komfo...
Inne modele piekarniki Bosch
-
Bosch HBA22B250E
-
Bosch HBA22R251E
-
Bosch HBA23B150E
-
Bosch HBA23B250E
-
Bosch HBA23BN21
-
Bosch HBA23BN51
-
Bosch HBA23BN61
-
Bosch HBA23RN61
-
Bosch HBA23S253E
-
Bosch HBA23T253E