Pieczenie w naczyniu - Bosch HBA534BW0 - Instrukcja obsługi - Strona 22

Spis treści:
- Strona 2 – Spis treści; Bezpieczeństwo; Użytkowanie zgodne z przeznaczeniem
- Strona 4 – OSTRZEŻENIE ‒ Ryzyko uduszenia się!; Wykluczanie szkód materialnych; Informacje ogólne
- Strona 5 – Ochrona środowiska i oszczędność; Usuwanie opakowania; Poznawanie urządzenia
- Strona 6 – Przyciski i wyświetlacz
- Strona 7 – Pozostałe funkcje; Temperatura i poziomy ustawień; Wskaźnik nagrzewania; Komora piekarnika; Prowadnice; Oświetlenie
- Strona 8 – Wentylator
- Strona 9 – Kombinacja wyposażenia; Pozostałe elementy wyposażenia; Przed pierwszym użyciem; Pierwsze uruchomienie; Ustawianie godziny; Podstawowy sposób obsługi; Włączanie urządzenia
- Strona 10 – Zmiana rodzaju grzania; Szybkie nagrzewanie; Ustawianie szybkiego nagrzewania; Funkcje zegara; Przegląd funkcji zegara; Ustawianie minutnika
- Strona 11 – Nastawianie czasu trwania; Ustawianie czasu zakończenia
- Strona 12 – Ustawianie godziny; Zmiana ustawionej godziny; 0 Zabezpieczenie przed dziećmi; Środek czyszczący; Odpowiednie środki czyszczące
- Strona 14 – Czyszczenie urządzenia
- Strona 15 – Zdejmowanie prowadnic
- Strona 16 – 4 Drzwi urządzenia; Zdejmowanie drzwi urządzenia
- Strona 17 – Zakładanie drzwi urządzenia; Demontaż szyb w drzwiach
- Strona 18 – Montaż szyb w drzwiach
- Strona 19 – 5 Usuwanie usterek; Zakłócenia działania
- Strona 20 – 6 Utylizacja; Utylizacja zużytego urządzenia
- Strona 21 – 8 Tak to działa; Wskazówki dotyczące pieczenia; Pieczenie i grillowanie na ruszcie
- Strona 22 – Pieczenie w naczyniu
- Strona 24 – Zalecane ustawienia dotyczące pieczenia; Zalecane ustawienia dotyczące grillowania; 9 Instrukcja montażu
- Strona 25 – Ogólne wskazówki dotyczące
- Strona 26 – Montaż pod blatem roboczym
- Strona 27 – Zabudowa narożna
- Strona 28 – Demontaż urządzenia
pl
Tak to działa
22
Pieczenie w naczyniu
W przypadku pieczenia w naczyniu z pokrywką komora
piekarnika jest bardziej czysta.
Przestrzegać wskazówek producenta dotyczących uży-
wanego naczynia do pieczenia. Najbardziej polecane
są naczynia ze szkła lub ceramiki szklanej.
Naczynie bez pokrywki
¡
Używać wysokiej formy do pieczenia.
¡
Ustawić naczynie na ruszcie.
¡
W przypadku braku odpowiedniego naczynia uży-
wać brytfanki uniwersalnej.
Naczynie z pokrywką
¡
Ustawić naczynie na ruszcie.
¡
Mięso drób i ryby mogą uzyskać chrupiącą skórkę
także w zamkniętej brytfannie. W tym celu użyć bryt-
fanny ze szklaną pokrywą. Ustawić wyższą tempera-
turę.
OSTRZEŻENIE ‒ Ryzyko odniesienia obrażeń!
Jeżeli gorące naczynie szklane zostanie umieszczone
na mokrej lub zimnej powierzchni, może pęknąć.
▶
Gorące naczynia szklane stawiać na suchej pod-
stawce.
OSTRZEŻENIE ‒ Ryzyko oparzenia!
Przy otwieraniu pokrywy po zakończeniu pieczenia z
naczynia może ujść bardzo gorąca para. W zależności
od temperatury para może być niewidoczna.
▶
Podnieść pokrywę w taki sposób, aby gorąca para
nie została skierowana na ciało.
▶
Nie pozwalać dzieciom na zbliżanie się.
18.4 Wybór potraw
Potrawa
Wyposażenie/naczynia
Wyso-
kość wsu-
nięcia
Rodzaj
grzania
Temperatura
w °C / sto-
pień mocy
grilla
Czas trwa-
nia w min
Ciasto ucierane, delikatne
Forma prostokątna
2
150-170
60-80
Ciasto ucierane, 2 poziomy
Forma prostokątna
3+1
140-150
70-85
Tort owocowy lub serowy na kruchym
spodzie
Tortownica Ø 26 cm
2
170-190
55-80
Tort biszkoptowy z 6 jaj
Tortownica Ø 28 cm
2
150-160
1
30-40
Rolada biszkoptowa
Blacha do pieczenia
3
180-200
1
10-15
Ciasto kruche z soczystą warstwą
wierzchnią
Brytfanka uniwersalna
2
160-180
55-95
Ciasto drożdżowe z soczystą warstwą
wierzchnią
Brytfanka uniwersalna
3
180-200
30-55
Muffiny
Blacha do muffinów na
ruszcie
2
170-190
20-40
Drobne wypieki z ciasta drożdżowego
Blacha do pieczenia
3
150-170
20-30
Ciasteczka
Blacha do pieczenia
3
140-160
15-25
Ciasteczka, 2 lub 3 poziomy
Brytfanka uniwersalna
Blacha do pieczenia
3+1
5+3+1
140-160
15-25
Chleb, 1000 g (w formie prostokątnej,
pieczony na blasze)
Brytfanka uniwersalna
Forma prostokątna
2
200-220
35-50
Pizza, świeża
Blacha do pieczenia
3
190-210
20-30
Pizza, świeża, cienki spód
Okrągła blacha do pizzy 2
250-270
1
8-13
Quiche
Forma do tarty
2
190-210
25-35
Zapiekanka pikantna z gotowanych
składników
Forma do zapiekanek
2
200-220
30-60
Kurczak, 1,3 kg, bez farszu
Naczynie bez pokrywki
2
200-220
60-70
Drobne części kurczaka, po 250 g
Naczynie bez pokrywki
3
220-230
30-35
Gęś, bez farszu, 3 kg
Naczynie bez pokrywki
2
1.
140
2.
160
1.
130-140
2.
50-60
1
Nagrzać urządzenie.
2
Obrócić potrawę po upływie 1/2 - 2/3 nastawionego czasu.
3
Na początku dodać do naczynia tyle wody, aby co najmniej 2/3 pieczeni było zanurzone w wodzie
4
Obrócić potrawę po upływie 2/3 czasu.
5
Nie obracać potrawy. Dno naczynia przykryć wodą.
6
Wsunąć blachę uniwersalną pod ruszt.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.
Podsumowanie
pl Bezpieczeństwo 2 Więcej informacji na ten temat można znaleźć wcyfrowym podręczniku użytkownika. Spis treści INSTRUKCJA OBSŁUGI 1 Bezpieczeństwo ................................................... 2 2 Wykluczanie szkód materialnych........................ 4 3 Ochrona środowiska i oszczędność ....
pl Wykluczanie szkód materialnych 4 Wnikająca wilgoć może prowadzić do poraże-nia prądem. ▶ Nie używać do czyszczenia urządzenia my-jek parowych ani ciśnieniowych. Uszkodzone urządzenie lub uszkodzony prze-wód przyłączeniowy stanowią zagrożenie. ▶ Nigdy nie włączać uszkodzonego urządze-nia. ▶ Nigdy...
Ochrona środowiska i oszczędność pl 5 Używanie drzwi urządzenia jako miejsca do siedzenialub odkładania przedmiotów może spowodować uszko-dzenie drzwi urządzenia. ▶ Nie stawać, nie siadać ani nie opierać się na otwar-tych drzwiach urządzenia. ▶ Nie stawiać naczyń i wyposażenia na drzwiach urzą-dzen...
Inne modele piekarniki Bosch
-
Bosch HBA22B250E
-
Bosch HBA22R251E
-
Bosch HBA23B150E
-
Bosch HBA23B250E
-
Bosch HBA23BN21
-
Bosch HBA23BN51
-
Bosch HBA23BN61
-
Bosch HBA23RN61
-
Bosch HBA23S253E
-
Bosch HBA23T253E