Jak robić soki z warzyw i owoców - Zelmer 476 - Instrukcja obsługi - Strona 8

Sokowirówka Zelmer 476 – Instrukcja obsługi, czytaj za darmo online w formacie PDF. Mamy nadzieję, że to pomoże rozwiązać wszelkie problemy, które mogą się pojawić. Jeśli masz dodatkowe pytania, skontaktuj się z nami za pomocą formularza kontaktowego.
Spis treści:
- Strona 2 – Spis treś ci; Wskazówki dotyczą ce bezpieczeń stwa i właś ciwego uż ytkowania; Charakterystyka urzą dzenia; UŻ YTKOWANIA; sita. Naciskają c przycisk; silnik pracuje przez 1,5 ÷ 2 sekund na wysokich; TURBO; moż e
- Strona 3 – zagroż enia; zawsze
- Strona 4 – Informacje o owocach i warzywach; Prę dkoś ć odwirowywania; Dane techniczne
- Strona 5 – Napę d sokowirówki; e) przewód przyłą czeniowy; Miska na drobne owoce; Budowa sokowirówki; Zdemontowane czę ś ci (z wyją tkiem napę du) dokładnie
- Strona 6 – Uruchomienie sokowirówki i praca z nią; II; ustaw ukoś nie zbiornik
- Strona 7 – Po zakoń czeniu pracy (odwirowywaniu soku); „Przygotowanie sokowirówki do pracy”; wyją ć z kubka separator piany.; Zasady konserwacji sokowirówki; Do; Moż na również je myć w zmywarkach do naczyń w temp. max. 60°C.
- Strona 8 – Jak robić soki z warzyw i owoców
- Strona 10 – Ś wież e soki to zdrowie
- Strona 11 – Ekologia - Zadbajmy o ś rodowisko; Specjalne przepisy zdrowotne
Pod wpływem długotrwałego uż ytkowania moż e wystą pić
zjawisko przebarwienia elementów wykonanych z tworzywa
sztucznego. Nie traktuj tego jako wady.
Zabarwienia powstałe z marchwi moż na usuną ć przecierają c
je szmatką nasą czoną olejem jadalnym.
Po umyciu dokładnie wysusz wszystkie czę ś ci.
Zmontuj sokowirówkę w sposób opisany wcześ niej (patrz.
pkt.
„Przygotowanie sokowirówki do pracy”
).
Zwiń przewód w schowku znajdują cym się w podstawie
napę du sokowirówki.
Co zrobić , gdy ...
Sokowirówka nie pracuje:
−
Oddaj sokowirówkę do punktu serwisowego.
Sokowirówka słabo oddziela sok, wpada w drgania i wibracje:
−
Uż yj funkcji
TURBO
. Jeż eli w dalszym cią gu powyż szy problem wystę puje wyłą cz
urzą dzenie, oczyś ć sito z nagromadzonych na siatce filtracyjnej resztek.
Dodatkowo, w przypadku zapełnienia zbiornika resztek, opróż nij go.
−
W przypadku mechanicznego uszkodzenia sita, bezwzglę dnie wymień je na nowe.
Jak robić soki z warzyw i owoców
Owoce i warzywa przeznaczone do wyciskania soków powinny być ś wież e oraz
starannie umyte. Przygotowanie warzyw polega na ich oczyszczeniu z piasku i ziemi
pod bież ą cą wodą i obraniu. Publikacje na temat robienia soków zalecają moczenie
warzyw przez 5 minut w wodzie z dodatkiem soli i kwasku cytrynowego.
Warzywa w ten sposób przygotowane nie ciemnieją w procesie rozdrabiania i sok
z nich ma naturalny kolor.
Owoce jagodowe myj bezpoś rednio przed uż yciem, gdyż szybko tracą swoją ś wież oś ć .
Dobór warzyw i owoców zależ y od pory roku, od upodobań smakowych, zaleceń
zdrowotnych. Na wartoś ć odż ywczą soków z warzyw i owoców ma wpływ sposób
postę powania przy ich sporzą dzaniu.
Soki przygotowuje się z soczystych gatunków warzyw i owoców, które powinny być
dojrzałe, ś wież e, ponieważ uzyskuje się z nich najwię cej soku o doskonałym smaku
i aromacie.
Do sporzą dzania napojów nadają się nastę pują ce warzywa: pomidory, marchew,
seler, buraki, pietruszka, cebula, kapusta, ogórki, czarna rzepa, rabarbar, itp. Dla
celów dietetycznych moż na przygotowywać soki z sałaty, szpinaku, pora i innych
warzyw.
Takie warzywa, jak: rzodkiew, szczypiorek, nać pietruszki, koper, rzeż uchę dodaje
się do napojów drobno pokrojone.
Soki owocowe moż na otrzymywać prawie ze wszystkich gatunków owoców.
Jabłka, brzoskwinie, morele i ś liwki powinny być po umyciu sparzone wrzą tkiem
w cedzaku kuchennym.
Z owoców zawierają cych pestki usuń je, ponieważ mogłyby uszkodzić sokowirówkę .
8
Zwracaj szczególną uwagę na przezroczyste (transparentne) czę ś ci z tworzyw.
Są one wraż liwe na uderzenia i upadki. Łatwo wtedy mogą ulec uszkodzeniu.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.
Podsumowanie
Szanowni Klienci! Prosimy o uważ ne przeczytanie niniejszej instrukcji obsługi. Szczególną uwagę należ y poś wię cić wskazówkom bezpieczeń stwa. Instrukcję obsługi prosimy zachować , aby mogli Pań stwo z niej korzystać również w trakcie póź niejszego uż ytkowania. Spis treś ci Charakterystyka urzą d...
Wskazówki dotyczą ce bezpieczeń stwa i właś ciwego uż ytkowania sokowirówki − Nie wycią gaj wtyczki z gniazdka sieci pocią gają c za przewód. − Sokowirówkę podłą czaj jedynie do gniazdka sieci prą du zmiennego 230 V wyposaż onego w kołek ochronny. − Nie uruchamiaj urzą dzenia, jeś li przewód zasila...
Informacje o owocach i warzywach Owoce/warzywa Prę dkoś ć odwirowywania Ananasy Borówka amerykań ska Brzoskwinie Buraki Gruszki Jabłka Kapusta Koper włoski Maliny Marchew Melony Morele Ogórki Owoc kiwi Nektarynki Pomidory Seler Winogrona II I IIIIIIIIII I II II II III II I I Parametry techniczne pod...
Inne modele sokowirówki Zelmer
-
Zelmer 477
-
Zelmer 478
-
Zelmer ZJE6800