Zelmer 476 - Instrukcja obsługi - Strona 9

Zelmer 476

Sokowirówka Zelmer 476 – Instrukcja obsługi, czytaj za darmo online w formacie PDF. Mamy nadzieję, że to pomoże rozwiązać wszelkie problemy, które mogą się pojawić. Jeśli masz dodatkowe pytania, skontaktuj się z nami za pomocą formularza kontaktowego.

Ładowanie instrukcji

9

Wyciskanie soku ze ś liwek, jagód, malin, mię kkich gruszek i jabłek oraz innych

owoców jest kłopotliwe. Z mią ż szu tych owoców tworzy się gą bczasta masa, która

zatyka otwory sitka. Owoców tych moż na uż ywać do wyciskania soku mieszają c je

w małych iloś ciach z innymi owocami lub warzywami i należ y czę ś ciej czyś cić sito.

Moż na wyciskać też w małej iloś ci soki z winogron, ale należ y wrzucić całe grona do

leja zasypowego po usunię ciu zdrewniałej łodygi.

Warzywa korzeniowe i owoce twarde należ y pokroić na kawałki mieszczą ce się

w leju zasypowym. Jabłka kroi się na czę ś ci (jeż eli wielkoś ć jabłek nie pozwala na

umieszczenie ich w całoś ci w leju zasypowym) nie obierają c i nie wyjmują c gniazd.

Owoce i warzywa wrzuca się do otworu leja zasypowego dopiero po uruchomieniu

sokowirówki.

W razie zablokowania surowca w leju zasypowym lub na tarczy rozdrabniają cej

sita, uż yj funkcji

TURBO

. Jeż eli w dalszym cią gu powyż szy problem wystę puje,

wyłą cz urzą dzenie, rozbierz i oczyś ć .

Wartoś ć odż ywcza soków surowych zbliż ona jest do wartoś ci odż ywczych owoców

i warzyw, z tym ż e pozbawione są one czę ś ci błonnika usunię tego w procesie

odwirowywania soku. Dlatego też soki mogą być spoż ywane przez osoby, które ze

wzglę du na dolegliwoś ci przewodu pokarmowego nie mogą jeś ć surowych warzyw.

Napoje

z

soków zalecane są szczególnie w ż ywieniu dzieci i osób starszych.

Wskazane jest, aby w trakcie spoż ywania soków z warzyw popijać je niewielką

iloś cią wody, gdyż są one bardzo esencjonalne. Jeś li soki nie są rozcień czone,

dzienna dawka nie powinna przekraczać pół szklanki.
Soki owocowe są łatwiejsze do trawienia, moż na je pić w duż ych iloś ciach: od 3 do 4

szklanek dziennie mię dzy posiłkami.

Soki powinny być spoż ywane natychmiast po ich sporzą dzeniu i pite małymi łykami.

Sok pity wolno miesza się ze ś liną co pomaga w jego trawieniu. Pity zbyt szybko

i w nadmiernych iloś ciach nie jest właś ciwie przyswajany.

Nie powinno się łą czyć owoców z warzywami z wyją tkiem jabłek. Nie należ y łą czyć

melonów z innymi owocami.

Soków nie przechowuje się do póź niejszego spoż ycia.

Soki z warzyw mogą być rozcień czone letnią przegotowaną wodą , wodą mineralną ,

mlekiem lub serwatką , dosładzane lub w inny sposób doprawiane do smaku.

Z soków moż na sporzą dzać koktajle niskoalkoholowe.

Do napojów warzywnych moż na stosować przyprawy aromatyczne: pieprz, koper,

kminek, gałkę muszkatołową , tymianek, majeranek, a do napojów owocowych:

wanilię , cynamon i goź dziki. Aby uzyskać pełny aromat przypraw, należ y je przed

dodaniem do napoju dokładnie rozdrobnić . Powinny być one stosowane

w niewielkich iloś ciach, aby zachować naturalny smak i zapach produktów, z jakich

sporzą dzany jest napój. Z uwagi na niską wartoś ć kaloryczną , napoje z owoców

i warzyw są bardzo wskazane dla osób odchudzają cych się .

Napoje owocowe i warzywne podaje się o temperaturze pokojowej lub ozię bione

kostkami lodu.

Dodatkami do napojów warzywnych mogą być słone paluszki, krakersy i grzanki

a do napojów owocowych herbatniki, ciasta, biszkopty.

Sok uzyskiwany z niektórych owoców i warzyw posiada tendencje do samo

zagę szczania. Stan taki wynika z właś ciwoś ci uż ytych produktów i jest niezależ ny

od urzą dzenia.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.

Podsumowanie

Strona 2 - Spis treś ci; Wskazówki dotyczą ce bezpieczeń stwa i właś ciwego uż ytkowania; Charakterystyka urzą dzenia; UŻ YTKOWANIA; sita. Naciskają c przycisk; silnik pracuje przez 1,5 ÷ 2 sekund na wysokich; TURBO; moż e

Szanowni Klienci! Prosimy o uważ ne przeczytanie niniejszej instrukcji obsługi. Szczególną uwagę należ y poś wię cić wskazówkom bezpieczeń stwa. Instrukcję obsługi prosimy zachować , aby mogli Pań stwo z niej korzystać również w trakcie póź niejszego uż ytkowania. Spis treś ci Charakterystyka urzą d...

Strona 3 - zagroż enia; zawsze

Wskazówki dotyczą ce bezpieczeń stwa i właś ciwego uż ytkowania sokowirówki − Nie wycią gaj wtyczki z gniazdka sieci pocią gają c za przewód. − Sokowirówkę podłą czaj jedynie do gniazdka sieci prą du zmiennego 230 V wyposaż onego w kołek ochronny. − Nie uruchamiaj urzą dzenia, jeś li przewód zasila...

Strona 4 - Informacje o owocach i warzywach; Prę dkoś ć odwirowywania; Dane techniczne

Informacje o owocach i warzywach Owoce/warzywa Prę dkoś ć odwirowywania Ananasy Borówka amerykań ska Brzoskwinie Buraki Gruszki Jabłka Kapusta Koper włoski Maliny Marchew Melony Morele Ogórki Owoc kiwi Nektarynki Pomidory Seler Winogrona II I IIIIIIIIII I II II II III II I I Parametry techniczne pod...

Inne modele sokowirówki Zelmer