Zelmer 13Z018 - Instrukcja obsługi - Strona 11

Spis treści:
- Strona 2 – ci; WSKAZÓWKI DOTYCZ
- Strona 3 – DANE TECHNICZNE
- Strona 4 – Perfect Brewing System; dzenia
- Strona 5 – nianie zbiornika wod; anek
- Strona 6 – ci wody
- Strona 7 – oraz; Wybór temperatury parzonej kawy
- Strona 8 – Sposób ustawienia funkcji pami
- Strona 10 – Przygotowanie wrz; ść
- Strona 12 – Wa
- Strona 14 – Ekologia – Zadbajmy o
11
15.3. Naci
ś
nij przycisk pary
(E)
. Rozlegnie si
ę
sygna
ł
d
ź
wi
ę
kowy. Na wy
ś
wietlaczu pojawi si
ę
wska
ź
nik
oznajmiaj
ą
c,
ż
e ekspres zosta
ł
prze
łą
czony w tryb pary.
15.4. Wska
ź
nik na wy
ś
wietlaczu
zacznie wirowa
ć
wskazuj
ą
c,
ż
e ekspres do kawy jest w trakcie nagrzewania.
15.5. Kiedy wska
ź
nik
przestanie wirowa
ć
, rozlegnie si
ę
sygna
ł
d
ź
wi
ę
kowy informuj
ą
c o gotowo
ś
ci ekspresu do
pracy z par
ą
(osi
ą
gni
ę
cia odpowiedniej temperatury).
15.6. Przep
ł
ucz dysz
ę
pary/wrz
ą
tku
(11)
podstawiaj
ą
c pod ni
ą
inne naczynie ni
ż
dzbanek z mlekiem post
ę
puj
ą
c
zgodnie z
pkt. 6.2.5
. Dysza pary zosta
ł
a wst
ę
pnie przep
ł
ukana.
15.7. Nast
ę
pnie umie
ść
dysz
ę
pary
(11)
w dzbanku z mlekiem tak
(Rys. 8)
, aby dysza znajdowa
ł
a si
ę
oko
ł
o 1/2 cm
poni
ż
ej powierzchni mleka i uaktywnij spust pary przez obrócenie ponownie regulator pary
(13)
w pozycj
ę
, tzn. przekr
ęć
go w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara tak, aby symbol
pokry
ł
si
ę
ze znacznikiem na obudowie ekspresu.
•
Przechyl
dzbanek
tak,
ż
eby dysza pary spoczywa
ł
a w dzbanku i obni
ż
aj dzbanek do chwili znalezienia si
ę
ko
ń
cówki dyszy pary tu
ż
poni
ż
ej powierzchni mleka. Spowoduje to rozpocz
ę
cie wytwarzania spienionego
mleka.
•
Wa
ż
ne
: Nie pozwalaj na nierównomierny wylot pary, nie b
ę
dzie wtedy w
ł
a
ś
ciwego napowietrzenia piany.
Aby tego unikn
ąć
, unie
ś
dzbanek tak,
ż
eby dysza pary schowa
ł
a si
ę
g
łę
biej w mleku. Pami
ę
taj,
ż
e idealna
konsystencja to mi
ę
kka, aksamitna pianka.
•
W chwili kiedy mleko si
ę
ogrzeje i spieni, poziom mleka w dzbanku zacznie rosn
ąć
. Je
ż
eli to nast
ą
pi,
obni
ż
aj dzbanek, zawsze utrzymuj
ą
c ko
ń
cówk
ę
dyszy pary tu
ż
poni
ż
ej powierzchni mleka.
•
Z
chwil
ą
uzyskania pianki podnie
ś
dzbanek tak, aby dysza pary znalaz
ł
a si
ę
po
ś
rodku mleka.
•
Wskazówka
: Ilo
ść
wymaganej pianki b
ę
dzie si
ę
zmienia
ć
w zale
ż
no
ś
ci od rodzaju przygotowywanego
napoju. Np. cappuccino wymaga wi
ę
kszej ilo
ść
pianki ni
ż
napój kawowy na bazie espresso, podawany
z mlekiem spienionym par
ą
.
•
Zamknij natychmiast par
ę
, kiedy mleko zostanie podgrzane do temperatury 60–65°C przez obrócenie
regulatora pary
(13)
w pozycj
ę
, tzn. przekr
ęć
go w kierunku zgodnym do ruchu wskazówek zegara
tak, aby symbol
pokry
ł
si
ę
ze znacznikiem na obudowie ekspresu.
•
Wskazówka
: Je
ż
eli nie posiadasz termometru, dobrym wskazaniem osi
ą
gni
ę
cia prawid
ł
owej temperatury
jest to,
ż
e nie mo
ż
na przy
ł
o
ż
y
ć
d
ł
oni do boku dzbanka na d
ł
u
ż
ej ni
ż
3 sekundy.
•
Wa
ż
ne
: Nie zagotuj mleka.
•
Usu
ń
dzbanek. Natychmiast przetrzyj dysz
ę
pary
(11)
i jej ko
ń
cówk
ę
za pomoc
ą
czystej wilgotnej
ś
cierki
i przep
ł
ucz ma
łą
ilo
ś
ci
ą
pary post
ę
puj
ą
c analogicznie jak w przypadku przed spienianiem mleka.
•
Trzymaj
ą
c dzbanek w r
ę
ku lekko stuknij dzbankiem o stó
ł
tak, aby uwolni
ć
p
ę
cherzyki powietrza
i nast
ę
pnie poruszaj dzbanek ruchem ko
ł
owym do chwili, kiedy mleko stanie si
ę
b
ł
yszcz
ą
ce i nie
pozostan
ą
w nim
ż
adne p
ę
cherzyki. Pomo
ż
e to w uzyskaniu jednolitej konsystencji mleka i pianki.
15.8. Po
łą
cz spienione mleko z wcze
ś
niej przygotowanym espresso. Cappuccino jest gotowe.
15.9. Po zako
ń
czeniu procesu wytwarzania pary naci
ś
nij przycisk w
łą
cz/wy
łą
cz
(A)
. Rozlegnie si
ę
sygna
ł
d
ź
wi
ę
kowy. Z wy
ś
wietlacza zniknie wska
ź
nik
informuj
ą
c,
ż
e ekspres powróci
ł
do trybu parzenia kawy.
UWAGA! Je
ż
eli w zbiorniku (1) znajduje si
ę
zbyt ma
ł
a ilo
ść
wody, z dyszy (11) nie b
ę
dzie wydobywa
ł
si
ę
wrz
ą
tek.
Na wy
ś
wietlaczu zacznie miga
ć
wska
ź
nik
oraz rozlegnie si
ę
powtarzaj
ą
cy sygna
ł
d
ź
wi
ę
kowy informuj
ą
cy
o konieczno
ś
ci uzupe
ł
nienia wody. Koniecznie ustaw regulator pary (13) w pozycj
ę
, tzn. przekr
ęć
go
w kierunku zgodnym do ruchu wskazówek zegara tak, aby symbol
pokry
ł
si
ę
ze znacznikiem na obudowie
ekspresu. Otwórz pokryw
ę
zbiornika na wod
ę
(1) i wlej wod
ę
. Zaraz po uzupe
ł
nieniu wody, sygna
ł
d
ź
wi
ę
kowy
ustanie. Aby ponownie rozpocz
ąć
dozowanie pary, przekr
ęć
regulator pary (13) w pozycj
ę
, tzn. przekr
ęć
go w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara tak, aby symbol
pokry
ł
si
ę
ze znacznikiem na
obudowie ekspresu.
UWAGA! Przesuwanie dyszy pary/wrz
ą
tku (11) przeprowadzaj przy pomocy specjalnej ko
ń
cówki (Rys. 9).
Dyszapary/wrz
ą
tku (11) jest bardzo gor
ą
ca.
Rys. 8
Rys. 9
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.
Podsumowanie
2 Spis tre ś ci WSKAZÓWKI DOTYCZ Ą CE BEZPIECZE Ń STWA PODCZAS U Ż YTKOWANIA EKSPRESU DO KAWY .......................... 2 DANE TECHNICZNE ............................................................................................................................................................ 3 1...
3 • U ż ywanie dodatkowego wyposa ż enia niezalecanego przez producenta urz ą dzenia mo ż e spowodowa ć zagro ż enie. • Podczas pracy urz ą dzenia, nie przyk ł adaj do niego ż adnych ruchomych elementów. • Przed rozpocz ę ciem parzenia kawy upewnij si ę , ż e uchwyt filtra zosta ł prawid ł owo zam...
4 1. Charakterystyka urz ą dzenia Ekspres zaparza kaw ę o wysokich walorach smakowych i aromacie, poniewa ż zapewniona jest w ł a ś ciwa temperatura wody do zaparzania. Ekspres zosta ł tak zaprojektowany, aby mo ż liwa by ł a obserwacja jego gotowo ś ci do parzenia oraz samego procesu zaparzania kaw...
Inne modele ekspresy do kawy Zelmer
-
Zelmer 13Z014
-
Zelmer 13Z015
-
Zelmer 13Z016