Sposób korzystania z minutnika; Uważaj na gorącą parę; Tabela parametrów smażenia; ŚWIEŻA LUB ROZMROŻONA ŻYWNOŚĆ - Zelmer 04Z011_04Z012 - Instrukcja obsługi - Strona 4

Zelmer 04Z011_04Z012

Frytkownica Zelmer 04Z011_04Z012 – Instrukcja obsługi, czytaj za darmo online w formacie PDF. Mamy nadzieję, że to pomoże rozwiązać wszelkie problemy, które mogą się pojawić. Jeśli masz dodatkowe pytania, skontaktuj się z nami za pomocą formularza kontaktowego.

Ładowanie instrukcji

6

GW04-004_v01

Sposób korzystania z minutnika

Przytrzymaj wciśnięty przycisk „TIMER”

(8)

przez 1 se

-

kundę. Wyświetlacz minutnika pokaże <00>. Wyświetlacz

wyłączy się po 5 sekundach od ostatniego wciśnięcia.

Wciskaj przycisk „TIMER”

(8)

w celu ustawienia żąda

-

nego czasu. Wartość na wyświetlaczu wzrasta o 1 mi

-

nutę od <00> do <30>. W momencie, gdy maksymalna

wartość zostanie osiągnięta, dalsze wciskanie przycisku

„TIMER”

(8)

ponownie spowoduje wzrost wartości na wy

-

świetlaczu od początku tj. od <00> do <30> minut.

Po upływie 2 sekund od ustawienia czasu, wyświetlacz

zacznie migać i rozpocznie się odliczanie czasu. Podczas

odliczania czasu na wyświetlaczu widoczna jest wartość,

oznaczająca czas pozostały do końca smażenia. Ostat

-

nia minuta smażenia wskazywana jest w sekundach.

Przytrzymanie wciśniętego przycisku „TIMER”

(8)

przez

ponad 2 sekundy w trakcie odliczania czasu powoduje

zatrzymanie odliczania czasu. Na wyświetlaczu pokaże się

wartość <00>. Można wtedy ponownie nastawić minutnik.

Wyświetlacz wyłączy się i urządzenie przełączy się na tryb

oczekiwania po ok. 5 sekundach od ostatniego wciśnięcia.

Po upływie ustawionego czasu, wyświetlacz pokaże

wartość <00> i urządzenie wyda pięciokrotny sygnał

dźwiękowy, który po chwili będzie powtórzony. Po 45 se

-

kundach urządzenie automatycznie przełączy się na tryb

oczekiwania, a wyświetlacz wyłączy się.

12

Po upływie ustawionego czasu i po zakończeniu smaże

-

nia usłyszysz pięciokrotny sygnał dźwiękowy.
W celu usmażenia kilku porcji, należy postępować w ten sam

sposób.

13

Po zakończeniu smażenia, podnieś rączkę

(3)

.

14

Następnie otwórz pokrywę

(1)

naciskając przycisk otwie

-

rania pokrywy

(7)

.

Uważaj na gorącą parę

.

15

Ostrożnie wyjmij kosz

(10)

z frytkownicy za pomocą racz

-

ki

(3)

. W razie potrzeby, potrząśnij koszem

(10)

nad frytkow

-

nicą w celu usunięcia nadmiaru oleju lub tłuszczu. Przełóż

usmażoną żywność do miski lub cedzaka wyłożonych papie

-

rem pochłaniającym tłuszcz np. ręcznikiem papierowym.

16

Po zakończeniu korzystania z urządzenia wyjmij wtyczkę

z gniazdka.
Jeśli nie używasz frytkownicy regularnie, przechowuj wy

-

stygnięty olej lub płynny tłuszcz w szczelnie zamkniętych

pojemnikach, najlepiej w lodówce lub chłodnym miejscu.

Napełnij pojemniki przelewając olej lub tłuszcz przez drobne

sitko, aby pozbyć się cząstek żywności.

Tabela parametrów smażenia

W tabeli poniżej prezentujemy przykładowe czasy przygotowania potraw i ustawienia temperatury. Jeżeli instrukcje na opako

-

waniu żywności różnią się od tych w tabeli, zawsze stosuj się do instrukcji podanych na opakowaniu.

ŚWIEŻA LUB ROZMROŻONA ŻYWNOŚĆ

Temp.

Rodzaj żywności

Zalecana ilość

Czas smażenia

160°C

Świeże ryby

450 g

5 – 7 min

170°C

Kurczak (udka)

3 – 5 sztuk

12 – 15 min

Pieczarki

6 – 8 sztuk

2 – 3 min

Warzywa w cieście (np. kalaior)

8 – 10 sztuk

2 – 3 min

180°C

Chińskie sajgonki

8 – 10 sztuk

6 – 7 min

Panierowane kawałki kurczaka

8 – 10 sztuk

3 – 4 min

Mini przekąski

8 – 10 sztuk

3 – 4 min

Ryba (kawałki) w cieście

8 – 10 sztuk

3 – 4 min

Krewetki

8 – 10 sztuk

3 – 4 min

Jabłko w cieście

5 sztuk

3 – 4 min

190°C

Domowe frytki

650 – 1000 g

8 – 9 min

Chipsy (bardzo cienkie plasterki ziemniaków)

600 g

3 – 4 min

Bakłażan (plastry)

600 g

3 – 4 min

Krokiety mięsne/rybne

5 sztuk

4 – 5 min

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.

Podsumowanie

Strona 2 - Szanowni Klienci; P L; Nie zanurzaj w wodzie elementów grzewczych lub; Ecology – Environment protection

A B 1 9 78 5 234 6 5 6 7 1 2 3 4 8 9 12 15 14 13 11 10 1011 13 12 14 16 4 GW04-004_v01 Szanowni Klienci Gratulujemy wyboru naszego urządzenia i witamy wśród użytkowników produktów Zelmer. W celu uzyskania najlepszych rezultatów rekomendujemy używanie tylko oryginalnych akcesoriów irmy Zelmer. Zosta ...

Strona 3 - Dane techniczne

5 GW04-004_v01 Pojemność 04Z011 04Z012 Tłusz cz płynny [l] Tłusz cz stały [kg] Ilość fr ytek [kg] Tłusz cz płynny [l] Tłusz cz stały [kg] Ilość fr ytek [kg] MIN 2,2 2,1 - 1,5 1,4 - MAX 2,5 2,3 1 1,7 1,6 0,4 Zaleca się używanie oleju do smażenia lub innego płynnego tłusz - czu. Jeżeli chcesz użyć n...

Strona 4 - Sposób korzystania z minutnika; Uważaj na gorącą parę; Tabela parametrów smażenia; ŚWIEŻA LUB ROZMROŻONA ŻYWNOŚĆ

6 GW04-004_v01 Sposób korzystania z minutnika Przytrzymaj wciśnięty przycisk „TIMER” ● (8) przez 1 se - kundę. Wyświetlacz minutnika pokaże <00>. Wyświetlacz wyłączy się po 5 sekundach od ostatniego wciśnięcia. Wciskaj przycisk „TIMER” ● (8) w celu ustawienia żąda - nego czasu. Wartość na ...