czyszczenie - Kenwood ST510 - Instrukcja obsługi - Strona 5

Kenwood ST510 Żelazko – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 13
Ładowanie instrukcji

orzechy
Możesz posiekać orzechy, wkładając je do miski i miksując do uzyskania
pożądanej konsystencji.

przygotowywanie ciasta
Ciasta biszkoptowe najlepiej przygotowywać przy pomocy metody “wszystko w
jednym”. Wszystkie składniki umieszczone w misce miksujemy przez ok. 10
sekund do otrzymania gładkiej konsystencji. Zawsze należy używać
margaryny prosto z lodówki, pokrojonej w 2-cm kostki.

przekąski /pasty
Umieść w misce składniki stałe pokrojone na 2,5-cm kostki. Przetwarzaj je, aż
będą dobrze posiekane. Dodaj śmietanę, inne składniki i kontynuuj
przetwarzanie, aż wszystkie komponenty będą dobrze wymieszane.

ciasto ubijane
Umieść w misce suche składniki, jajko i odrobinę wody. Mieszaj do uzyskania
gładkiej konsystencji. Gdy malakser pracuje, dodaj resztę płynu przez
podajnik.

ciasto drożdżowe
Umieść w misce mąkę, tłuszcz i inne suche składniki, mieszaj przez kilka
sekund. Gdy urządzenie pracuje, dodawaj przez podajnik płyn i mieszaj, aż do
osiągnięcia gładkiej i elastycznej konsystencji – ok. 45-60 sekund. Pozostaw
ciasto, aby wyrosło i powtórnie mieszaj przez 10 sekund.

trzepaczka
Używaj jej tylko do ubijania jajek i kremów. Nie nadaje się do innych celów.
Gdy chcesz ubijać białka, upewnij się czy nie ma w misce zabrudzeń lub
kawałków żółtka.

tta

arrc

cz

ze

e k

krro

ojją

ąc

ce

e ii s

siie

ek

ka

ajją

ąc

ce

e

c

co

o m

mo

og

ą tta

arrc

cz

ze

e ttn

ąc

ce

e

tarcza krojąca – kroi marchewkę, ziemniaki, kapustę, ogórki, cukinię, buraki,
cebulę.
tarcza siekająca – sieka ser, marchewkę, ziemniaki i żywność o podobnej
konsystencji.

J

Ja

ak

k z

za

ałło

ży

ć u

uc

ch

hw

wy

ytt n

na

a tta

arrc

cz

ze

e

1 Załóż odstępnik na końcówkę uchwytu na tarcze (nr

).

2 Wybierz odpowiednią tarczę i załóż ją na uchwyt tnącą stroną do góry.
• Umieść jeden koniec tarczy pod brzegiem i naciśnij jej drugi koniec (tarcza

wchodzi tylko w jeden sposób – nr

).

w

wa

żn

ne

e

Podczas używania tarcz krojących i siekających odstępnik musi być
umieszczony na końcu uchwytu.

jja

ak

k u

ży

yw

wa

ć tta

arrc

cz

z ttn

ąc

cy

yc

ch

h

tarcza siekająca
Pokrój żywność na kawałki tak, aby zmieściły się w podajniku. Napełnij
podajnik i użyj popychacza z odpowiednią siłą, gdy malakser pracuje.
Dłuższe kawałki można włożyć do podajnika pionowo (np. marchewka).

tarcza siekająca
Jeśli to konieczne, pokrój żywność tak, aby zmieściła się do podajnika. Jabłka
i paprykę należy wydrążyć. Pokrojoną żywność włóż do podajnika pionowo. Ich
długość powinna być trochę mniejsza niż długość podajnika. Gdy malakser
pracuje, popchnij je.

w

ws

sk

ka

az

ów

wk

kii

Używaj tylko świeżych składników.

Nie kraj żywności na zbyt małe kawałki. Nie przepełniaj podajnika, aby
składniki się nie wysypywały.

Gdy kroisz lub siekasz: kawałki umieszczone pionowo wychodzą krótsze niż te
umieszczone poziomo.

Po użyciu tarczy tnącej zawsze pozostaną jakieś resztki na tarczy.

Nie pozwól, aby żywność gromadziła się pod tarczą; należy ją opróżniać
regularnie.

Żywności znajdującej się w podajniku nie popychaj zbyt mocno.

o

os

słło

on

na

a m

ma

ax

xii b

blle

en

nd

d

Podczas mieszania używaj osłony maxi blend w połączeniu z nożem. Pozwala
to na zwiększenie ilości płynu i polepszenie wydajności noża.

1 Umieść osłonę w misce nad nożem – n

niie

e p

po

op

py

yc

ch

ha

ajj w

w d

ółł (nr

).

2 Załóż pokrywkę – upewnisz się, że osłona znajduje się na odpowiedniej

wysokości (nr

).

w

wy

yc

ciis

sk

ka

ac

cz

z d

do

o o

ow

wo

oc

ów

w c

cy

yttrru

us

so

ow

wy

yc

ch

h (opcjonalnie)

Można go używać do wyciskania takich owoców cytrusowych jak: pomarańcze,
cytryny, limonki i grejpfruty.

1 Umieść miskę w malakserze. Załóż sitko i obróć je w prawo, aż występ na nim

znajdzie się na równi ze znakiem na korpusie malaksera (nr

).

2 Zamocuj stożek wyciskający na wałek napędowy i puść ,aby opadł na sam

spód (nr

).

3 Przekrój owoce na połowę. Włącz malakser i przyciśnij owoc do stożka.

Pojemnik do miksowania

U¯ywaj pojemnika do miksowania do przygotowywania zup-kremów, napojów
i majonezów.

W celu u¯ycia pojemnika do miksowania

1 Zdejmij os¢onkë z bloku silnika

.

2 W¢ó¯ sk¢adniki do pojemnika.
3 Zakrëç pokrywkë na pojemnik i za¢ó¯ nasadkë.
4 Nakrëç pojemnik na blok silnika.
5 W¢åcz urzådzenie.
6 Po u¯yciu pojemnika do miksowania pamiëtaj zawsze o za¢o¯eniu os¢onki na

blok silnika.

Uwaga

Pojemnik do miksowania bëdzie pracowa¢ tylko wtedy, gdy na bloku silnika
zamocowana jest misa robocza z pokrywkå.

Podczas u¯ytkowania pojemnika do miksowania zaleca sië, aby w misie
roboczej nie pozostawa¢y ¯adne elementy tnåce.

w

ws

sk

ka

az

ów

wk

kii

Podczas przygotowywania majonezu włożyć do miksera wszystkie składniki
oprócz oleju. Przy pracującym urządzeniu wlać olej do zatyczki do
napełniania, aby swobodnie ściekał.

Bardziej gęste mieszanki, np. pasztety i sosy, mogą wymagać wyskrobania.
Jeśli nie można tego zrobić, dodać więcej płynu.

Podczas kruszenia lodu dodać 15 ml (1 łyżeczka) wody na 6 kostek lodu.
Używać przycisku pracy impulsowej.

Przed mieszaniem gorących płynów w mikserze należy je ostudzić – w
przypadku źle założonej pokrywki może dojść do ochlapania.

Aby mikser mógł służyć jak najdłużej, nigdy nie należy włączać go na dłużej
niż 60 sekund. Wyłączyć go natychmiast po uzyskaniu odpowiedniej
konsystencji.

Nie przetwarzać przypraw – mogą zniszczyć plastik.

Urządzenie nie będzie działać, jeśli mikser jest źle założony.

Przed włączeniem miksera nie wkładać suchych składników. Jeśli to konieczne,
należy pociąć je na drobne kawałki, zdjąć zatyczkę do napełniania i przy
włączonym urządzeniu wrzucać je kolejno.

Nie używać miksera do przechowywania produktów. Przechowywać go
pustego.

Nigdy nie przetwarzać więcej niż 1 l – mniej w przypadku płynów, na których
tworzy się piana, np. napojów z mleka.

czyszczenie

Zawsze przed czyszczeniem wyłącz malakser i wyjmij wtyczkę z gniazdka.

Nie dopuść, aby korpus z silnikiem, sznur lub wtyczka zamokły.

Z tarczami tnącymi obchodź się ostrożnie – są bardzo ostre.

Niektóre rodzaje żywności mogą barwić plastik. To całkowicie normalne. Nie
wpływa to niekorzystnie na plastik ani na smak żywności. Przecieranie
szmatką zamoczoną w oleju roślinnym pomaga w usuwaniu plam.

k

ko

orrp

pu

us

s z

z s

siilln

niik

kiie

em

m

Wytrzyj wilgotną szmatką, a później suchą

Owiń nadmiar sznura z tyłu urządzenia na zaczepach

Pojemnik do miksowania

1 Nape¢nij pojemnik ciep¢å wodå, za¢ó¯ pokrywkë i nasadkë, a nastëpnie w¢åcz

urzådzenie na 20 - 30 sekund.

2 Opró¯nij pojemnik, nastëpnie op¢ucz. Jeÿli nadal jest brudny - umyj go

szczoteczkå.

3 Wytrzyj pojemnik i pozostaw go do wyschniëcia.

Nie zostawiaj pojemnika w wodzie do namoczenia. Nie zostawiaj wody
wewnåtrz pojemnika.

iin

nn

ne

e c

cz

ęś

śc

cii

Umyj ręcznie i dokładnie wysusz

Wszystkie elementy wyposa¯enia (z wyjåtkiem pojemnika do miksowania)
mogå byç myte w górnym koszu zmywarki automatycznej.

20

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)