Kenwood ST510 Żelazko – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
orzechy
Możesz posiekać orzechy, wkładając je do miski i miksując do uzyskania
pożądanej konsystencji.
przygotowywanie ciasta
Ciasta biszkoptowe najlepiej przygotowywać przy pomocy metody “wszystko w
jednym”. Wszystkie składniki umieszczone w misce miksujemy przez ok. 10
sekund do otrzymania gładkiej konsystencji. Zawsze należy używać
margaryny prosto z lodówki, pokrojonej w 2-cm kostki.
przekąski /pasty
Umieść w misce składniki stałe pokrojone na 2,5-cm kostki. Przetwarzaj je, aż
będą dobrze posiekane. Dodaj śmietanę, inne składniki i kontynuuj
przetwarzanie, aż wszystkie komponenty będą dobrze wymieszane.
ciasto ubijane
Umieść w misce suche składniki, jajko i odrobinę wody. Mieszaj do uzyskania
gładkiej konsystencji. Gdy malakser pracuje, dodaj resztę płynu przez
podajnik.
ciasto drożdżowe
Umieść w misce mąkę, tłuszcz i inne suche składniki, mieszaj przez kilka
sekund. Gdy urządzenie pracuje, dodawaj przez podajnik płyn i mieszaj, aż do
osiągnięcia gładkiej i elastycznej konsystencji – ok. 45-60 sekund. Pozostaw
ciasto, aby wyrosło i powtórnie mieszaj przez 10 sekund.
trzepaczka
Używaj jej tylko do ubijania jajek i kremów. Nie nadaje się do innych celów.
Gdy chcesz ubijać białka, upewnij się czy nie ma w misce zabrudzeń lub
kawałków żółtka.
tta
arrc
cz
ze
e k
krro
ojją
ąc
ce
e ii s
siie
ek
ka
ajją
ąc
ce
e
c
co
o m
mo
og
gą
ą tta
arrc
cz
ze
e ttn
ną
ąc
ce
e
tarcza krojąca – kroi marchewkę, ziemniaki, kapustę, ogórki, cukinię, buraki,
cebulę.
tarcza siekająca – sieka ser, marchewkę, ziemniaki i żywność o podobnej
konsystencji.
J
Ja
ak
k z
za
ałło
oż
ży
yć
ć u
uc
ch
hw
wy
ytt n
na
a tta
arrc
cz
ze
e
1 Załóż odstępnik na końcówkę uchwytu na tarcze (nr
).
2 Wybierz odpowiednią tarczę i załóż ją na uchwyt tnącą stroną do góry.
• Umieść jeden koniec tarczy pod brzegiem i naciśnij jej drugi koniec (tarcza
wchodzi tylko w jeden sposób – nr
).
w
wa
aż
żn
ne
e
Podczas używania tarcz krojących i siekających odstępnik musi być
umieszczony na końcu uchwytu.
jja
ak
k u
uż
ży
yw
wa
ać
ć tta
arrc
cz
z ttn
ną
ąc
cy
yc
ch
h
tarcza siekająca
Pokrój żywność na kawałki tak, aby zmieściły się w podajniku. Napełnij
podajnik i użyj popychacza z odpowiednią siłą, gdy malakser pracuje.
Dłuższe kawałki można włożyć do podajnika pionowo (np. marchewka).
tarcza siekająca
Jeśli to konieczne, pokrój żywność tak, aby zmieściła się do podajnika. Jabłka
i paprykę należy wydrążyć. Pokrojoną żywność włóż do podajnika pionowo. Ich
długość powinna być trochę mniejsza niż długość podajnika. Gdy malakser
pracuje, popchnij je.
w
ws
sk
ka
az
zó
ów
wk
kii
●
Używaj tylko świeżych składników.
●
Nie kraj żywności na zbyt małe kawałki. Nie przepełniaj podajnika, aby
składniki się nie wysypywały.
●
Gdy kroisz lub siekasz: kawałki umieszczone pionowo wychodzą krótsze niż te
umieszczone poziomo.
●
Po użyciu tarczy tnącej zawsze pozostaną jakieś resztki na tarczy.
●
Nie pozwól, aby żywność gromadziła się pod tarczą; należy ją opróżniać
regularnie.
●
Żywności znajdującej się w podajniku nie popychaj zbyt mocno.
o
os
słło
on
na
a m
ma
ax
xii b
blle
en
nd
d
Podczas mieszania używaj osłony maxi blend w połączeniu z nożem. Pozwala
to na zwiększenie ilości płynu i polepszenie wydajności noża.
1 Umieść osłonę w misce nad nożem – n
niie
e p
po
op
py
yc
ch
ha
ajj w
w d
dó
ółł (nr
).
2 Załóż pokrywkę – upewnisz się, że osłona znajduje się na odpowiedniej
wysokości (nr
).
w
wy
yc
ciis
sk
ka
ac
cz
z d
do
o o
ow
wo
oc
có
ów
w c
cy
yttrru
us
so
ow
wy
yc
ch
h (opcjonalnie)
Można go używać do wyciskania takich owoców cytrusowych jak: pomarańcze,
cytryny, limonki i grejpfruty.
1 Umieść miskę w malakserze. Załóż sitko i obróć je w prawo, aż występ na nim
znajdzie się na równi ze znakiem na korpusie malaksera (nr
).
2 Zamocuj stożek wyciskający na wałek napędowy i puść ,aby opadł na sam
spód (nr
).
3 Przekrój owoce na połowę. Włącz malakser i przyciśnij owoc do stożka.
Pojemnik do miksowania
U¯ywaj pojemnika do miksowania do przygotowywania zup-kremów, napojów
i majonezów.
W celu u¯ycia pojemnika do miksowania
1 Zdejmij os¢onkë z bloku silnika
.
2 W¢ó¯ sk¢adniki do pojemnika.
3 Zakrëç pokrywkë na pojemnik i za¢ó¯ nasadkë.
4 Nakrëç pojemnik na blok silnika.
5 W¢åcz urzådzenie.
6 Po u¯yciu pojemnika do miksowania pamiëtaj zawsze o za¢o¯eniu os¢onki na
blok silnika.
Uwaga
●
Pojemnik do miksowania bëdzie pracowa¢ tylko wtedy, gdy na bloku silnika
zamocowana jest misa robocza z pokrywkå.
●
Podczas u¯ytkowania pojemnika do miksowania zaleca sië, aby w misie
roboczej nie pozostawa¢y ¯adne elementy tnåce.
w
ws
sk
ka
az
zó
ów
wk
kii
●
Podczas przygotowywania majonezu włożyć do miksera wszystkie składniki
oprócz oleju. Przy pracującym urządzeniu wlać olej do zatyczki do
napełniania, aby swobodnie ściekał.
●
Bardziej gęste mieszanki, np. pasztety i sosy, mogą wymagać wyskrobania.
Jeśli nie można tego zrobić, dodać więcej płynu.
●
Podczas kruszenia lodu dodać 15 ml (1 łyżeczka) wody na 6 kostek lodu.
Używać przycisku pracy impulsowej.
●
Przed mieszaniem gorących płynów w mikserze należy je ostudzić – w
przypadku źle założonej pokrywki może dojść do ochlapania.
●
Aby mikser mógł służyć jak najdłużej, nigdy nie należy włączać go na dłużej
niż 60 sekund. Wyłączyć go natychmiast po uzyskaniu odpowiedniej
konsystencji.
●
Nie przetwarzać przypraw – mogą zniszczyć plastik.
●
Urządzenie nie będzie działać, jeśli mikser jest źle założony.
●
Przed włączeniem miksera nie wkładać suchych składników. Jeśli to konieczne,
należy pociąć je na drobne kawałki, zdjąć zatyczkę do napełniania i przy
włączonym urządzeniu wrzucać je kolejno.
●
Nie używać miksera do przechowywania produktów. Przechowywać go
pustego.
●
Nigdy nie przetwarzać więcej niż 1 l – mniej w przypadku płynów, na których
tworzy się piana, np. napojów z mleka.
czyszczenie
●
Zawsze przed czyszczeniem wyłącz malakser i wyjmij wtyczkę z gniazdka.
●
Nie dopuść, aby korpus z silnikiem, sznur lub wtyczka zamokły.
●
Z tarczami tnącymi obchodź się ostrożnie – są bardzo ostre.
●
Niektóre rodzaje żywności mogą barwić plastik. To całkowicie normalne. Nie
wpływa to niekorzystnie na plastik ani na smak żywności. Przecieranie
szmatką zamoczoną w oleju roślinnym pomaga w usuwaniu plam.
k
ko
orrp
pu
us
s z
z s
siilln
niik
kiie
em
m
●
Wytrzyj wilgotną szmatką, a później suchą
●
Owiń nadmiar sznura z tyłu urządzenia na zaczepach
Pojemnik do miksowania
1 Nape¢nij pojemnik ciep¢å wodå, za¢ó¯ pokrywkë i nasadkë, a nastëpnie w¢åcz
urzådzenie na 20 - 30 sekund.
2 Opró¯nij pojemnik, nastëpnie op¢ucz. Jeÿli nadal jest brudny - umyj go
szczoteczkå.
3 Wytrzyj pojemnik i pozostaw go do wyschniëcia.
●
Nie zostawiaj pojemnika w wodzie do namoczenia. Nie zostawiaj wody
wewnåtrz pojemnika.
iin
nn
ne
e c
cz
zę
ęś
śc
cii
●
Umyj ręcznie i dokładnie wysusz
●
Wszystkie elementy wyposa¯enia (z wyjåtkiem pojemnika do miksowania)
mogå byç myte w górnym koszu zmywarki automatycznej.
20
Spis treści
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)