bezpieczeństwo; części malaksera; nó; Polski - Kenwood ST510 - Instrukcja obsługi - Strona 4

Kenwood ST510 Żelazko – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 13
Ładowanie instrukcji

bezpieczeństwo

No¯e i wk¢adki tnåce så bardzo ostre, nale¯y nimi manipulowaç z du¯å
ostro¯noÿciå.

Przy myciu i manipulowaniu ostrzami trzymaj je zawsze za

uchwyty, a nie za czëÿci tnåce.

Przed opró¯nieniem misy roboczej zawsze wyjmuj z niej nó¯.

Gdy urzådzenie jest w¢åczone do prådu – nie wk¢adaj råk ani ¯adnych
przedmiotów do misy roboczej ani do pojemnika do miksowania.

Zawsze wy¢åczaj urzådzenie i wyjmuj wtyczkë z gniazdka:

gdy zak¢adasz lub wymieniasz przystawki

po u¯yciu robota

przed przyståpieniem do mycia

Nigdy nie wciskaj palcami produktów ¯ywnoÿciowych do otworu wlotowego.
U¯ywaj do tego wy¢åcznie dostarczonego popychacza.

Zanim zdejmiesz pokrywë z misy roboczej lub pojemnika do miksowania:

wy¢åcz urzådzenie;

poczekaj, a¯ ostrza sië zatrzymajå;

Goråce p¢yny przed miksowaniem pozostaw do wystygniëcia – je¯eli nie
przykryjesz dok¢adnie pojemnika do miksowania, mo¯esz zostaç opryskany
miksowanym p¢ynem.

Urzådzenie mo¯e ulec uszkodzeniu i spowodowaç obra¯enia je¯eli na
mechanizm blokujåcy bëdzie dzia¢a¢a zbyt du¯a si¢å.

Aby zapobiec uszkodzeniu mechanizmu blokujåcego:

Pamiëtaj, aby zawsze mocowaç misë roboczå do bloku silnika przed
zak¢adaniem pokrywy.

Pamiëtaj, aby zawsze zdejmowaç pokrywë przed zdemontowaniem
misy roboczej z bloku silnika.

Dzieci mogå obs¢ugiwaç urzådzenie tylko pod nadzorem doros¢ych.

U¯ywaj wy¢åcznie oryginalne przystawki.

Nie pozwól dzieciom bawiç sië robotem.

Nie pozostawiaj urzådzenia bez nadzoru.

Nie u¯ywaj uszkodzonego robota. Przeka¯ go do kontroli lub donaprawy: zob.
"Serwis"

Nie pozwól, aby blok silnika, przewód zasilajåcy lub wtyczka zosta¢y
zamoczone.

Uwa¯aj, aby przewód zasilajåcy nie zwisa¢ z blatu lub sto¢u ani nie dotyka¢
goråcych powierzchni.

U¯ywaj robota tylko do prac, do których jest przeznaczony. U¯ywaj go tylko w
gospodarstwie domowym.

z

za

an

niim

m p

po

od

dłłą

ąc

cz

zy

ys

sz

z m

ma

alla

ak

ks

se

err

Upewnij się, że napięcie sieci jest takie samo jak pokazane na spodzie
malaksera.

p

prrz

ze

ed

d u

ży

yc

ciie

em

m m

ma

alla

ak

ks

se

erra

a p

po

o rra

az

z p

piie

errw

ws

sz

zy

y

1 Usuń opakowanie urządzenia wraz z plastykowymi ochraniaczami noży.

Zabezpieczenia te należy wyrzucić, gdyż służą one tylko do ochrony ostrzy
podczas produkcji i transportu.

2 Umyj części oznaczone “cleaning” (do czyszczenia).
3 Nadmiar sznura owiń na zaczepach z tyłu malaksera.

części malaksera

blokada bezpieczeństwa

popychacz

podajnik

pokrywka

miska

napęd malaksera

prze¢åcznik w¢. / wy¢. / praca pulsacyjna

narzędzia

pojemnik do miksowania

nóż

tarcza do siekania

tarcza do krojenia

uchwyt na tarcze

odstępnik

trzepaczka

osłona maxi blend

szpatułka

wyciskacz do owoców jest opcjonalny i może go nie być w Twoim zestawie

jak używać malaksera

1 Załóż miskę na podstawie malaksera – uchwytem do tyłu – opuść ją i obróć w

prawo, aż się dobrze zarygluje (nr

).

2 Załóż narzędzie na napęd malaksera

Z

Za

aw

ws

sz

ze

e w

wk

kłła

ad

da

ajj s

sk

kłła

ad

dn

niik

kii p

po

o z

za

aiin

ns

stta

allo

ow

wa

an

niiu

u m

miis

sk

kii ii n

na

arrz

ęd

dz

ziia

a..

3 Załóż pokrywę na miskę, podajnikiem do tyłu (nr

). Przekręć w prawo, aż

strzałka na pokrywce znajdzie się na równi z kreską na korpusie malaksera
(nr

).

Malakser nie zadziała, jeśli pokrywka nie będzie prawidłowo założona.

4 W¢åcz urzådzenie ustawiajåc prze¢åcznik “w¢. / wy¢. / praca impulsowa” w

po¢o¯enie "I" i pozostaw je w¢åczone, a¯ obrabiana ¯ywnoÿç osiågnie
po¯ådanå konsystencjë. Mo¯esz równie¯ prze¢åczyç urzådzenie w tryb pracy
pulsacyjnej - prze¢åcznik w po¢o¯eniu "P". Pozwoli to na w¢åczenie robota na
krótki okres czasu. Silnik uruchamiany jest, gdy prze¢åczysz robota w tryb
pulsacyjny i pracuje dopóty, dopóki prze¢åcznik pozostaje w tym po¢o¯eniu.
Pozwala to na dok¢adne kontrolowanie efektów pracy, np. podczas siekania
miësa

5 W celu zdjęcia miski, pokrywki i narzędzia należy postępować w odwrotnej

kolejności.

Pokrywë mo¯na zdjåç z misy roboczej tylko wówczas, gdy prze¢åcznik “w¢. /
wy¢. / praca pulsacyjna” ustawiony jest w po¢o¯enie "0".

w

wa

żn

ne

e

Robot nie jest przeznaczony do mielenia kawy, przypraw ani do mielenia
cukru kryszta¢u na cukier puder.

Dodając esencję migdałową lub inne aromaty należy unikać ich kontaktu z
plastikiem, gdyż mogą one spowodować jego trwałe zabarwienie.

m

ma

ak

ks

sy

ym

ma

alln

ne

e p

po

ojje

em

mn

no

śc

cii::

białka jajek

6

posiekane mięso

300g

ilość mąki na ciasto kruche

250g

ilość mąki na ciasto drożdżowe

340g

jedno ciasto biszkoptowe waga całkowita 800g
zupa (miska z osłoną)

800ml

Pojemnik do miksowania

1 litr

Jak używać narzędzi

n

óż

ż

Nóż jest narzędziem najbardziej wszechstronnym ze wszystkich. Uzyskana
konsystencja zależy od długości czasu przetwarzania. Jeśli chcesz otrzymać
grubszą konsystencję, używaj przycisku pracy impulsowej, aby regularnie
sprawdzać konsystencję.

m

mo

żlliiw

wo

śc

cii n

no

ża

a::

surowe mięso
Aby przygotować mięso mielone, usuń zbędny tłuszcz i pokrój mięso w 2-cm
kostki, a następnie włóż do miski i uruchom malakser na ok. 10 sekund lub na
tak długo, aż osiągnie pożądaną konsystencję. Im dłużej, tym delikatniejsza
konsystencja.

gotowane mięso
Postępuj zgodnie ze wskazówkami odnośnie surowego mięsa, ale miksuj
krócej.

warzywa
Pokrój warzywa na 2,5-cm kawałki. Przetwarzaj razem warzywa o podobnej
twardości, np. marchewki z ziemniakami, a grzyby z pomidorami lub
gotowanymi warzywami.

herbatniki i tarta bułka
Wrzucaj kawałki do podajnika, gdy malakser jest włączony.

ciasto kruche i scones (słodkie bułeczki)
Wsyp mąkę do miski, tłuszcz wyjmij z lodówki i pokrój na 2-cm kostki.
Przetwarzaj nie zbyt długo, aż konsystencja będzie przypominać tartą bułkę.
Gdy malakser pracuje, wlej płyn przez podajnik. Przetwarzaj, aż uformuje się
jedna lub dwie części ciasta. Przed użyciem należy je schłodzić.

zupy
Purée z zupy możesz zrobić przed lub po ugotowaniu. Odcedź składniki i
umieść je w misce z małą ilością wody (jak w przepisie). Przetwarzaj, aż
osiągniesz pożądaną konsystencję, a następnie dodaj do pozostałej zupy.

Przed przyståpieniem do czytania instrukcji prosimy roz¢o¯yç pierwszå stronë z

ilustracjami

Polski

19

Spis treści

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)