Wyrabianie ciasta - TEFAL PF250135 - Instrukcja obsługi - Strona 14

TEFAL PF250135 Wypiekacz chleba – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 23
Ładowanie instrukcji

293

292

PL

Urządzenie można zaprogramować w taki sposób, aby przepis był

zrealizowany w wybranym czasie (z wyprzedzeniem do 15 godzin).

Należy zapoznać się z tabelą cykli (patrz koniec instrukcji obsługi).

Ten krok następuje po wybraniu programu, poziomu wypieczenia skórki

i masy. Wyświetlany jest czas programu. Aby ustawić czas opóźnionego

startu, nacisnąć przyciski i . Urządzenie wyświetla całkowity czas do

zakończenia pieczenia. Zapala się . Nacisnąć przycisk , aby uruchomić

program opóźnionego startu.

W przypadku popełnienia błędu lub chęci zmiany ustawienia czasu,

przytrzymać przycisk , aż rozlegnie się sygnał dźwiękowy. Wyświetlany

jest czas domyślny. Rozpocząć operację ponownie.

Niektóre składniki szybko się psują. Nie używać programu opóźnionego

startu z przepisami wykorzystującymi surowe mleko, jaja, jogurt, ser i

świeże owoce.

1. Wszystkie użyte składniki muszą mieć temperaturę pokojową (o ile

nie wskazano inaczej) i muszą być dokładnie zważone.

Odmierzać

płyny za pomocą dostarczonej zlewki z podziałką. Użyć dołączonej

łyżeczki do odmierzenia łyżek z jednej strony i łyżeczek z drugiej.

Niedokładne pomiary przyniosą efekty odmienne od oczekiwanych.

W procesie pieczenia chleba ogromną rolę odgrywają temperatura

i wilgotność. W przypadku gorących warunków atmosferycznych

zaleca się stosowanie płynów chłodniejszych niż zwykle. Podobnie w

niższych temperatur może być konieczne podgrzanie wody lub mleka

(nigdy nie przekraczać 35°C).

19°C

25°C

19°C

25°C

22°C

22°C

60°C

60°C

PROGRAM OPÓŹNIONEGO STARTU

PRAKTYCZNE PORADY

Tabela cykli (patrz koniec instrukcji obsługi) przedstawia podział na

poszczególne etapy w zależności od wybranego programu. Kontrolka

świetlna wskazuje, który krok jest aktualnie wykonywany.

1. Wyrabianie ciasta

Cykl ten pozwala nadać ciastu prawidłową strukturę i odpowiednio

mu wyrosnąć. Aby uzyskać lepsze wyrastanie ciasta, należy umieścić

drożdże suszone instant w dozowniku (2).

Podczas tego cyklu można dodać takie składniki jak suszone owoce czy

oliwki. Niektóre z tych dodatkowych składników można również umieścić

w dozowniku (1) na początku pracy nad przepisem: orzechy, nasiona,

rodzynki, kropelki czekoladowe, suche owoce, zioła. Zachować ostrożność!

Niektórych składników nie można umieszczać w dozowniku, ponieważ

mogą one przylegać do jego ścianek. Należą do nich składniki tłuste i

mokre, takie jak ser czy szynka. Te składniki można umieścić bezpośrednio

w formie do chleba na początku pracy nad przepisem.

2. Wyrastanie

Czas, w którym drożdże zakwaszają chleb i nadają mu aromat.

3. Wypiekanie

Przekształca ciasto w bochenek i zapewnia żądany poziom wypieczenia

skórki i chrupkość.

4. Utrzymywanie ciepła

Chleb jest ciepły przez 1 godzinę po zakończeniu pieczenia. Niemniej

jednak zaleca się wyjąć chleb po zakończeniu pieczenia.

Na ekranie będzie wyświetlane „0:00” podczas godzinnego cyklu

„Utrzymywanie ciepła”. Na koniec cyklu urządzenie wyłącza się

automatycznie po wygenerowaniu kilku sygnałów dźwiękowych.

OBSŁUGA WYPIEKACZA DO CHLEBA

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)