TEFAL PF250135 Wypiekacz chleba – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
293
292
PL
Urządzenie można zaprogramować w taki sposób, aby przepis był
zrealizowany w wybranym czasie (z wyprzedzeniem do 15 godzin).
Należy zapoznać się z tabelą cykli (patrz koniec instrukcji obsługi).
Ten krok następuje po wybraniu programu, poziomu wypieczenia skórki
i masy. Wyświetlany jest czas programu. Aby ustawić czas opóźnionego
startu, nacisnąć przyciski i . Urządzenie wyświetla całkowity czas do
zakończenia pieczenia. Zapala się . Nacisnąć przycisk , aby uruchomić
program opóźnionego startu.
W przypadku popełnienia błędu lub chęci zmiany ustawienia czasu,
przytrzymać przycisk , aż rozlegnie się sygnał dźwiękowy. Wyświetlany
jest czas domyślny. Rozpocząć operację ponownie.
Niektóre składniki szybko się psują. Nie używać programu opóźnionego
startu z przepisami wykorzystującymi surowe mleko, jaja, jogurt, ser i
świeże owoce.
1. Wszystkie użyte składniki muszą mieć temperaturę pokojową (o ile
nie wskazano inaczej) i muszą być dokładnie zważone.
Odmierzać
płyny za pomocą dostarczonej zlewki z podziałką. Użyć dołączonej
łyżeczki do odmierzenia łyżek z jednej strony i łyżeczek z drugiej.
Niedokładne pomiary przyniosą efekty odmienne od oczekiwanych.
W procesie pieczenia chleba ogromną rolę odgrywają temperatura
i wilgotność. W przypadku gorących warunków atmosferycznych
zaleca się stosowanie płynów chłodniejszych niż zwykle. Podobnie w
niższych temperatur może być konieczne podgrzanie wody lub mleka
(nigdy nie przekraczać 35°C).
19°C
25°C
19°C
25°C
22°C
22°C
60°C
60°C
PROGRAM OPÓŹNIONEGO STARTU
PRAKTYCZNE PORADY
Tabela cykli (patrz koniec instrukcji obsługi) przedstawia podział na
poszczególne etapy w zależności od wybranego programu. Kontrolka
świetlna wskazuje, który krok jest aktualnie wykonywany.
1. Wyrabianie ciasta
Cykl ten pozwala nadać ciastu prawidłową strukturę i odpowiednio
mu wyrosnąć. Aby uzyskać lepsze wyrastanie ciasta, należy umieścić
drożdże suszone instant w dozowniku (2).
Podczas tego cyklu można dodać takie składniki jak suszone owoce czy
oliwki. Niektóre z tych dodatkowych składników można również umieścić
w dozowniku (1) na początku pracy nad przepisem: orzechy, nasiona,
rodzynki, kropelki czekoladowe, suche owoce, zioła. Zachować ostrożność!
Niektórych składników nie można umieszczać w dozowniku, ponieważ
mogą one przylegać do jego ścianek. Należą do nich składniki tłuste i
mokre, takie jak ser czy szynka. Te składniki można umieścić bezpośrednio
w formie do chleba na początku pracy nad przepisem.
2. Wyrastanie
Czas, w którym drożdże zakwaszają chleb i nadają mu aromat.
3. Wypiekanie
Przekształca ciasto w bochenek i zapewnia żądany poziom wypieczenia
skórki i chrupkość.
4. Utrzymywanie ciepła
Chleb jest ciepły przez 1 godzinę po zakończeniu pieczenia. Niemniej
jednak zaleca się wyjąć chleb po zakończeniu pieczenia.
Na ekranie będzie wyświetlane „0:00” podczas godzinnego cyklu
„Utrzymywanie ciepła”. Na koniec cyklu urządzenie wyłącza się
automatycznie po wygenerowaniu kilku sygnałów dźwiękowych.
OBSŁUGA WYPIEKACZA DO CHLEBA
Spis treści
- 3 W przypadku wypiekaczy do chleba o masie do 1 kg:
- 4 Wspólnie chrońmy środowisko!
- 11 godzinę, aby ostygło –; Aby zapoznać się z działaniem wypiekacza do chleba, proponujemy w; Wybór programu; przycisku powoduje przejście do następnego programu na ekranie.; OBSŁUGA WYPIEKACZA DO CHLEBA
- 12 OBJAŚNIENIE TRYBU RĘCZNEGO
- 13 Ustawianie masy chleba; Nacisnąć przycisk , aby ustawić wybraną masę – 500 g, 750 g lub 1000; Wybór poziomu wypieczenia skórki; programów nie można wybrać poziomu wypieczenia skórki. Należy; Włączanie/wyłączanie dozowników; LCD wyświetlą się dwa piktogramy dozowników.; nacisnąć i przytrzymać przycisk przez 3 sekundy.
- 14 Wyrabianie ciasta
- 16 WYBÓR SKŁADNIKÓW DO CHLEBA; INFORMACJE O SKŁADNIKACH
- 17 Czas fermentacji; CZYSZCZENIE I KONSERWACJA; Środek fermentacyjny
- 18 INSTRUKCJA ROZWIĄZYWANIA PROBLEMÓW TECHNICZNYCH; PRZEWODNIK ROZWIĄZYWANIA PROBLEMÓW W
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)