TEFAL PF250135 Wypiekacz chleba – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
287
286
PL
PROGRAM
PAIN &
TRESORS
PAIN &
TRESORS
MAISON
French bread (Chleb
francuski)
9
9
Pogram do wypieku tradycyjnego francuskiego białego chleba
z grubszą skórką.
Sweet bread (Słodki
chleb)
10
10
Program do wypieku pieczywa typu brioche, które zawiera
więcej tłuszczu i cukru. W przypadku stosowania gotowych
mieszanek nie przekraczać 750 g ciasta.
Manual mode (Tryb
ręczny)
-
11
Program do wprowadzania własnych ustawień dotyczących
wypieku pieczywa, od temperatury do czasu (patrz tabela
poniżej).
Leavened dough
(Ciasto drożdżowe)
11
12
Program do przygotowywania ciasta na pizzę, ciasta na chleb i
ciasta na gofry. Program nie umożliwia gotowania potraw.
Pasta (Makaron)
12
15
Programu do przygotowywania włoskiego makaronu lub spodu
z kruchego ciasta.
Shortcrust (Ciasto
kruche)
-
14
Program do przygotowania domowego ciasta.
Cake (Ciasto)
13
13
Programu do wypieku ciasta z wykorzystaniem proszku do
pieczenia. W tym programie dostępne jest tylko ustawienie 750 g.
Cooking only (Tylko
pieczenie)
14
16
Program do pieczenia przez 10–70 minut. Można go wybrać
samodzielnie i używać:
a) Po zakończeniu programu Leavened dough (Ciasto
drożdżowe).
b) Do odgrzania lub nadania dodatkowej chrupkości już
wypieczonego chleba, który zdążył ostygnąć.
c) Do zakończenia pieczenia w przypadku przedłużającej
się przerwy w dostawie prądu podczas cyklu wypiekania
pieczywa.
Porridge (Owsianka)
15
17
Program do przygotowywania owsianki i puddingu ryżowego.
Podczas otwierania pokrywki uważać na wydostawanie się
strumieni pary i gorącego powietrza.
Cereals (Zboża)
16
18
Program do przygotowywania puddingu ryżowego, pudding
z kaszy manny i budyniu gryczanego. Podczas otwierania
pokrywki uważać na wydostawanie się strumieni pary i
gorącego powietrza.
Jam (Dżem)
17
19
Programu do przygotowywania domowych dżemów. Podczas
otwierania pokrywki uważać na wydostawanie się strumieni
pary i gorącego powietrza.
Yoghurt (Jogurt)
18
20
Program do produkcji jogurtu na bazie pasteryzowanego
mleka krowiego, mleka koziego lub mleka sojowego. Umieścić
pojemnik na jogurt w formie (bez pokrywki lub filtra do sera).
Po przygotowaniu przechowywać w chłodnym miejscu i spożyć
w ciągu 7 dni.
Drinkable yoghurt
(Jogurt pitny)
19
21
Program do produkcji jogurtu pitnego na bazie mleka
pasteryzowanego. Umieścić pojemnik na jogurt w formie
(bez pokrywki). Dobrze wstrząsnąć przed wypiciem. Po
przygotowaniu przechowywać w chłodnym miejscu i spożyć
w ciągu 7 dni.
Cottage cheese (Ser)
20
22
Program do produkcji miękkiego białego sera z zsiadłego
mleka krowiego lub koziego. Pojemnik na ser umieścić
w pojemniku na jogurt (bez pokrywki) i zamontować w
formie. Konieczna jest faza opróżniania. Po przygotowaniu
przechowywać w chłodnym miejscu i spożyć w ciągu 2 dni.
• Pod koniec cyklu pieczenia nacisnąć przycisk i odłączyć wypiekacz
do chleba od zasilania. Wyjąć formę do chleba. Zawsze używać rękawic
kuchennych, ponieważ zarówno uchwyt formy, jak i wewnętrzna strona
pokrywki są gorące. Wyjąć chleb, gdy jest gorący i umieścić go na ruszcie na
godzinę, aby ostygło –
L
.
Aby zapoznać się z działaniem wypiekacza do chleba, proponujemy w
pierwszej kolejności wypróbować przepis na CHLEB FRANCUSKI.
CHLEB FRANCUSKI
(program 9)
SKŁADNIKI – łyżecz. = łyżeczka – łyż. = łyżka
POZIOM WYPIECZENIA
SKÓRKI = ŚREDNI
1. WODA = 365 ml
2. SÓL = 2 łyżecz.
3. MĄKA DO WYPIEKU CHLEBA
(T55) = 620 g
4. DROŻDŻE = 1,5 łyżecz.
MASA = 1000 g
PROGRAM
PAIN &
TRESORS
PAIN &
TRESORS
MAISON
Gluten free savoury
bread (Chleb
bezglutenowy z
przyprawami)
1
1
Program używany do przepisów z niską zawartością cukru i
tłuszczu. Zalecamy stosowanie gotowej do użycia mieszanki
(patrz ostrzeżenia dotyczące programów bezglutenowych).
Gluten free sweet
bread (Słodki chleb
bezglutenowy)
2
2
Program używany do przepisów zawierających cukier i tłuszcz
(np. brioche). Zalecamy stosowanie gotowej do użycia
mieszanki.
Gluten free cake
(Ciasto bezglutenowe)
3
3
Program do wypieku ciast bezglutenowych z dodatkiem
proszku do pieczenia. Zalecamy stosowanie gotowej do użycia
mieszanki.
Rapid Wholemeal
bread (Szybki chleb
pełnoziarnisty)
4
4
Program używany do szybkiego wypieku na bazie mąki
pełnoziarnistej.
Wholemeal bread
(Chleb pełnoziarnisty)
5
5
Program do wypieku na bazie mąki pełnoziarnistej.
Salt free bread (Chleb
bez soli)
6
6
Chleb jest jednym z pokarmów, które dostarczają największą
dzienną dawkę soli. Ograniczenie spożycia soli może przyczynić
się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia problemów sercowo-
naczyniowych.
Super rapid bread
(Super szybki chleb)
7
7
Chleb przygotowany przy użyciu szybkich programów jest
bardziej zwarty niż chleb wypieczony przy użyciu innych
programów.
Rye bread (Chleb żytni)
8
8
Program, który należy wybrać w przypadku używania dużej
ilości mąki żytniej lub innych zbóż tego typu (np. gryki, orkiszu).
Wybór programu
Za pomocą przycisku menu wybrać żądany program. Każde naciśnięcie
przycisku powoduje przejście do następnego programu na ekranie.
OBSŁUGA WYPIEKACZA DO CHLEBA
Spis treści
- 3 W przypadku wypiekaczy do chleba o masie do 1 kg:
- 4 Wspólnie chrońmy środowisko!
- 11 godzinę, aby ostygło –; Aby zapoznać się z działaniem wypiekacza do chleba, proponujemy w; Wybór programu; przycisku powoduje przejście do następnego programu na ekranie.; OBSŁUGA WYPIEKACZA DO CHLEBA
- 12 OBJAŚNIENIE TRYBU RĘCZNEGO
- 13 Ustawianie masy chleba; Nacisnąć przycisk , aby ustawić wybraną masę – 500 g, 750 g lub 1000; Wybór poziomu wypieczenia skórki; programów nie można wybrać poziomu wypieczenia skórki. Należy; Włączanie/wyłączanie dozowników; LCD wyświetlą się dwa piktogramy dozowników.; nacisnąć i przytrzymać przycisk przez 3 sekundy.
- 14 Wyrabianie ciasta
- 16 WYBÓR SKŁADNIKÓW DO CHLEBA; INFORMACJE O SKŁADNIKACH
- 17 Czas fermentacji; CZYSZCZENIE I KONSERWACJA; Środek fermentacyjny
- 18 INSTRUKCJA ROZWIĄZYWANIA PROBLEMÓW TECHNICZNYCH; PRZEWODNIK ROZWIĄZYWANIA PROBLEMÓW W
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)