Moulinex OW210830 Wypiekacz chleba – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
67
66
PL
PORADY PRAKTYCZNE
1. Wszystkie używane składniki muszą mieć temperaturę pokojową
(chyba że zaznaczono inaczej) i muszą zostać dokładnie zważone.
Płyny należy mierzyć dołączonym w komplecie kubkiem z
podziałką. Do odmierzania łyżeczek od herbaty i łyżek stołowych
należy używać załączonej miarki, odpowiednio z jednej lub z
drugiej strony. Niedokładne odmierzenie składników spowoduje
uzyskanie kiepskich wyników. Przygotowywanie chleba jest
procesem bardzo wrażliwym na temperaturę i wilgotność. Gdy
jest gorąco, zaleca się używanie płynów chłodniejszych niż zazwyczaj.
Podobnie, gdy jest zimno, może się okazać konieczne podgrzanie
wody lub mleka (nigdy jednak powyżej 35°C).
19°C
25°C
19°C
25°C
22°C
22°C
60°C
60°C
chwili włączenia programu do godziny, o której ma być gotowy wypiek.
Urządzenie automatycznie uwzględnia czas trwania cykli programu.
Aby nastawić włączenie z opóźnieniem, należy nacisnąć przycisk ;
na wyświetlaczu pojawi się piktogram i domyślny czas (15h00). Aby
ustawić czas, należy nacisnąć przycisk . Zaświeci się symbol . Aby
włączyć program opóźnionego rozpoczęcia, należy wcisnąć przycisk .
W przypadku pomyłki lub jeśli użytkownik chce zmienić ustawiony czas,
przycisk należy przytrzymać do momentu, aż rozlegnie się sygnał
dźwiękowy. Wyświetlony zostaje czas domyślny. Procedurę należy
rozpocząć ponownie.
Niektóre składniki są nietrwałe. Programu opóźnionego rozpoczęcia nie
należy używać do przepisów zawierających: surowe mleko, jajka, jogurt,
ser, świeże owoce.
W tabeli cyklów (patrz koniec instrukcji) podano informacje na temat
kroków wykonywanych w poszczególnych programach. Kontrolka
pokazuje, który krok jest aktualnie wykonywany.
1. Wyrabianie ciasta
Tego programu należy używać do wyrobienia ciasta w taki sposób,
aby właściwie wyrosło.
Na tym etapie można dodawać składniki: suszone owoce, oliwki, itp.
Sygnał dźwiękowy sygnalizuje, w którym momencie należy to zrobić.
Więcej informacji podano w tabeli cyklów (patrz koniec instrukcji) oraz
w kolumnie „dodatkowe”. W kolumnie tej podano czas wyświetlany na
wyświetlaczu urządzenia, w którym rozlegnie się sygnał dźwiękowy.
2. Leżakowanie
Pozwala ciastu wyrosnąć i poprawia jakość jego wyrobienia.
3. Wyrastanie
Czas, przez który drożdże zakwaszają chleb i sprawiają, że nabiera on
swojego aromatu.
4. Pieczenie
Przekształca ciasto w bochenek i sprawia, że skórka nabiera
zamierzonego koloru i poziomu chrupkości.
5. Utrzymywanie w cieple
Przez 1 godzinę od momentu zakończenia pieczenia chleb jest
utrzymywany w cieple. Zaleca się jednak, aby po zakończeniu
pieczenia natychmiast wyjąć bochenek.
W czasie trwającego godzinę cyklu „utrzymywania w cieple” na
wyświetlaczu jest nadal wyświetlany czas „0:00”. Po zakończeniu cyklu
urządzenie automatycznie wyłącza się, co zostaje zasygnalizowane
kilkukrotnym sygnałem dźwiękowym.
UŻYWANIE WYPIEKACZA DO CHLEBA
Użytkownik może zaprogramować urządzenie w taki sposób, aby
wypiek był gotowy na wybraną przez użytkownika godzinę, z
wyprzedzeniem do 15 godzin. Programach 4, 8, 9, 10, 11 i 12 nie ma
możliwości opóźnienia włączenia programu.
Ten krok następuje po wybraniu programu, koloru skórki i wagi.
Wyświetlony zostaje zaprogramowany czas. Należy obliczyć czas od
WŁĄCZANIE PROGRAMU Z OPÓŹNIENIEM
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)