Moulinex OW210830 - Instrukcja obsługi - Strona 9

Moulinex OW210830
Ładowanie instrukcji

69

68

PL

Przykład: zmienić ilość płynu.

Wyjątek: każde rzadkie ciasto (np. naleśnikowe) musi pozostać dosyć

płynne.

Zbyt płynne

OK

Zbyt suche

Ostrzeżenia dotyczące programów bezglutenowych

• Mieszanki mąk należy przesiewać łącznie z drożdżami w celu

wyeliminowania tworzenia się grudek.

• Po włączeniu programu należy koniecznie nadzorować proces

wyrabiania ciasta: należy zdrapywać niewymieszane składniki

przywierające do brzegów formy i zagarniać je do środka, w tym celu

należy używać niemetalowej łopatki.

• Chleb bezglutenowy nie wyrasta równie mocno co chleb tradycyjny. W

porównaniu do zwykłego chleba będzie on gęstszy, bardzie zbity i

jaśniejszy.

• Nie wszystkie gotowe mieszanki daję jednakowe efekty: przepisy będzie

trzeba, być może, zmodyfikować. Zaleca się więc przeprowadzenie

pewnej liczby prób (patrz przykłady poniżej).

2. Składniki należy zużyć przed datą przydatności do użycia. Należy je

przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.

3. Mąkę należy dokładnie zważyć na wadze kuchennej. Należy używać

aktywnych suchych drożdży piekarskich (w saszetkach).

4. W czasie ich używania należy unikać otwierania pokrywy (chyba że

zaznaczono inaczej).

5. Należy ściśle przestrzegać kolejności dodawania składników oraz ich

ilości podanych w przepisach. Najpierw należy dodawać składniki

płynne, a potem stałe. Drożdże nie mogą się zetknąć z płynami

lub solą. Zbyt duża ilość drożdży osłabia strukturę ciasta, które

bardzo wyrośnie, ale potem opadnie w czasie pieczenia.

Ogólna kolejność, jakiej należy przestrzegać:

Płyny (rozmiękczone masło, olej, jajka, woda, mleko)

Sól

Cukier

Pierwsza połowa mąki

Mleko w proszku

Specjalne składniki stałe

Druga połowa mąki

Drożdże

6. W przypadku awarii prądu trwającej do 7

minut urządzenie zapamiętuje swój stan

i wznawia pracę w chwili przywrócenia

zasilania.

7. Jeśli użytkownik chce, aby jeden cykl

wypiekania chleba nastąpił bezpośrednio po

drugim, należy jednak odczekać 1 godzinę,

aby pozwolić urządzeniu ostygnąć i aby

nagrzanie urządzenia nie wpłynęło na proces

pieczenia chleba.

8. Podczas wyjmowania chleba z formy może okazać się, że mieszadło

do wyrabiania ciasta zostało w bochenku. W takim wypadku należy

wyjąć je za pomocą haczyka.

W tym celu haczyk należy włożyć w trzonek mieszadła i podnieść, aby

wyjąć mieszadło.

L

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.

Inne modele wypiekacze chleba Moulinex