Gorenje BM900WII Wypiekacz chleba – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
138
włączyć wypiekacz do chleba. Jeżeli przerwa w dostawie energii nastąpi jeszcze zanim chleb zacznie
wyrastać, wystarczy jedynie ponownie przycisnąć przycisk “
START/ STOP
”, a program od razu się
rozpocznie.
TEMPERATURA POKOJOWA
Wypiekacz do chleba działa normalnie w szerokim zakresie temperatur otoczenia, może jednak dojść
do różnicy w związku z wielkością bochenka, jeżeli pieczenie przebiega w bardzo ciepłym lub bardzo
chłodnym pomieszczeniu. Zaleca się, aby temperatura pokojowa wynosiła od 15 ˚C do 34
˚C.
O
STRZEŻENIE NA WYŚWIETLACZU:
1.
Jeżeli po przyciśnięciu przycisku “
START/ STOP
” na wyświetlaczu ukaże się napis “
H HH
”, w
pomieszczeniu panuje zbyt wysoka temperatura.
W takim przypadku należy zatrzymać program,
otworzyć pokrywę i odczekać od 10 do 20 minut, aż urządzenie się ochłodzi.
2.
Jeżeli po przyciśnięciu przycisku “
START/STOP
” na wyświetlaczu ukaże się napis “
LLL
” (za
wyjątkiem programu Pieczenie), temperatura w urządzeniu jest zbyt niska (5 sygnałów
dźwiękowych). W takim przypadku należy otworzyć pokrywę i odczekać od 10 do 20 minut, aż
urządzenie ogrzeje się do temperatury pokojowej.
3.
Jeżeli po przyciśnięciu przycisku “
START/STOP
” na wyświetlaczu ukaże się napis “
E E0
” lub “
E
E1
”, oznacza to, że czujnik temperatury nie działa prawidłowo. W takim wypadku należy zwrócić
się do autoryzowanego serwisu w celu sprawdzenia czujnika temperatury.
PROCEDURA PIECZENIA CHLEBA
1.
Formę na chleb należy umieścić we właściwym miejscu, obrócić w kierunku zgodnym z ruchem
wskazówek zegara tak, aby zaskoczyła we właściwej pozycji. Łopatkę mieszającą należy
zamoco
wać na wale obrotowym. Łopatkę zaleca się wcześniej posmarować margaryną, odporną
na działanie wysokich temperatur, aby nie przywierało do niej ciasto, o wiele łatwiej będzie też
łopatkę można wyciągnąć z upieczonego chleba.
2.
Składniki należy włożyć do formy do pieczenia chleba. Dokładnie należy przestrzegać podanej w
przepisie kolejności. Zazwyczaj najpierw należy wlać wodę lub inny płyn, następnie dodać cukier,
sól i mąkę, a dopiero na samym końcu drożdże lub proszek do pieczenia.
水 或 液体
干 的 配 料
酵 母 或 苏 打
Ye a st o r so d a
Dr y in g re d ie n t s
Wa t e r o r liq u id
Ostrzeżenie:
największa dopuszczalna ilość mąki lub drożdży podana jest w przepisie.
3.
Na wierzchu kupki mąki należy palcem zrobić niewielkie wgłębienie, włożyć w nie drożdże i
uważać, aby nie zetknęły się z wodą ani solą.
4.
Ostrożnie należy zamknąć pokrywę urządzenia i wtyczkę kabla przyłączeniowego umieścić w
gniazdku.
5.
Przycisnąć należy przycisk “
MENU
“ i wybrać żądany program pieczenia.
6.
Przycisnąć należy przycisk “
COLOR
“
i wybrać żądaną barwę skórki.
7.
Przycisnąć należy przycisk “
LOAF SIZE
“ (wielkość bochenka) i wybrać żądaną wielkość
bochenka (700 g lub 900 g).
8.
Przycisnąć należy przycisk
TIME
i wybrać
ustawienie
opóźnienia czasowego. Zamierzając chleb
upiec od razu, należy ten krok programowania pominąć.
drożdże lub proszek do pieczenia
duche składniki (mąka, cukier…)
woda lub inny płyn
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)