Gorenje BM900WII - Instrukcja obsługi - Strona 25
![Gorenje BM900WII](https://cdn.manualsarea.com/instructions-2/81456/webp/1.webp)
136
Pauza
Gdy program zostanie uruchomiony, można przycisnąć przycisk
“START/ STOP”
i wówczas program
zostanie chwilowo zatrzymany, ustawienie pozostanie jednak w pamięci, a czas programu będzie
pulsował na wyświetlaczu LCD. Ponownie przyciskając przycisk
“START/ STOP”
lub po upływie 10
minut, program będzie kontynuowany.
Wybór programu
V menu (menu)
należy wybrać żądany program pieczenia. Każde naciśnięcie, któremu towarzyszyć
będzie krótki sygnał dźwiękowy, oznacza zmianę programu pieczenia. Następujące po sobie
naciśnięcia przycisku spowodują, że na wyświetlaczu LCD wyświetli się 15 12 dostępnych programów
pieczenia. Wybrać należy żądany program. Funkcje wszystkich programów zostały przedstawione
poniżej.
1.
Podstawowy
: wyrabianie, wyrastanie i pieczenie zwykłego chleba. Aby urozmaicić smak, można
dodać jeszcze inne składniki.
2.
Francuski
: wyrabianie, wyrastanie i pieczenie,
z dłuższym czasem wyrastania. Chleb, upieczony
w tym programie,
będzie miał wspaniale chrupiącą skórką i delikatną strukturę.
3.
Pełnoziarnisty
: wyrabianie, wyrastanie i pieczenie chleba
pełnoziarnistego. Ustawienie
opóźnienia czasu pieczenia nie jest zalecane, ponieważ daje gorsze rezultaty.
4.
Szybki
:
wyrabianie, wyrastanie i pieczenie przebiega w czasie krótszym, niż w programie
Podstawowy. Chleb, pieczony przy użyciu tego programu, jest zwykle mniejszy i ma bardziej
zwartą strukturę.
5.
Słodki
: wyrabianie, wyrastanie i pieczenie
słodkiego chleba. Aby osiągnąć lepszy smak, można
dodać jeszcze inne składniki.
6.
Bezglutenowy
: wyrabianie, wyrastanie i pieczenie chleba bezglutenowego.
7.
Masa:
wyrabianie, wyrastanie, ale bez pieczenia
. Masę należy wyjąć z formy do pieczenia chleba
i formować bułeczki, rogaliki, pizzę itd.
8.
Wyrabianie
: wyrabianie mąki i innych składników.
9.
Ciasta:
wyrabianie, wyrastanie i pieczenie
ciast. Masa powinna wyrastać dzięki działaniu sody
oczyszczonej lub proszku do pieczenia.
10.
Kanapki:
wyrabianie, wyrastanie i pieczenie. Do pieczenia chleba o delikatnej strukturze i
cieńszej skórce.
11.
Specjalny:
wielkości bochenka nie można wybierać, wyświetli się fabrycznie ustawiona wielkość
900 g. Ustawienie to zalecane jest do wszystkich rodzajów chleba, wymagających krótszego
czasu pieczenia. Chleb, pieczony w tym programie, jest zazwyczaj mniejszy i ma bardzej zwartą
strukturę.
12
. Marmolady
: gotowanie
marmolad i dżemów. Owoce należy rozdrobnić, zanim włoży się je do
formy do pieczenia chleba.
13.
Jogurt
: przygotowanie jogurtu
14.
Pieczenie
: tylko pieczenie, bez wyrabiania i wyrastania
. Stosuje się również, chcąc przedłużyć
czas pieczenia na wybranych programach.
15.
Chleb domowy
: umożliwia użytkownikowi osobiste programowanie, zmienia ustawienia
fabryczne wyrabiania, wyrastania, pieczenia i utrzymania
w cieple każdego poszczególnego
kroku.
Zakresy czasowe poszczególnych programów są następujące:
WYRABIANIE 1: 0-8 minut
WYRASTANIE 1: 20-60 minut
WYRABIANIE 2: 0-15 minut
WYRASTANIE 2: 0-35 minut
WYRASTANIE 3: 0-60 minut
PIECZENIE: 0-80 minut
UTRZYMANIE W CIEPLE: 0-60 minut
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.
Inne modele wypiekacze chleba Gorenje
-
Gorenje BM 1400 E (BM1403)
-
Gorenje BM 900 W (BM1310)
-
Gorenje BM1200BK
-
Gorenje BM900AL
-
Gorenje BM900BKC
-
Gorenje BM900ND
-
Gorenje BM900W
-
Gorenje BM910WII