Gorenje BM900W - Instrukcja obsługi - Strona 7

Gorenje BM900W Wypiekacz chleba – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 8
Ładowanie instrukcji

68

mieszającą. Łopatkę radzimy wcześniej posmarować margaryną odporną na działanie wysokich
temperatur. Dzięki temu ciasto nie będzie do niej przywierało i o wiele łatwiej będzie ją wyciągnąć
z upieczonego chleba.

2.

Składniki dodawaj do formy do pieczenia chleba. Dokładnie przestrzegaj podanej w przepisie
kolejności. Zazwyczaj najpierw wlewamy wodę lub inny płyn, następnie dodajemy cukier, sól i
mąkę, zaś na samym końcu drożdże lub proszek do pieczenia.

水 或 液体

干 的 配 料

酵 母 或 苏 打

Ye a st o r so d a

Dr y in g re d ie n t s

Wa t e r o r liq u id



1. Woda lub inny rodzaj płynu
2. Suche składniki (mąka, cukier…)
3. Drożdże lub proszek do pieczenia


Uwaga:

największa dopuszczalna ilość mąki lub drożdży podana jest w recepturze.

3.

Na wierzchu kopczyka mąki zrób palcem niewielkie zagłębienie i włóż do niego drożdże.
Uważaj, aby drożdże nie zetknęły się z wodą ani solą.

4.

Ostrożnie zamknij pokrywę urządzenia i podłącz przewód zasilający do sieci.

5.

Naciśnij przycisk »Menu« i wybierz żądany program pieczenia.

6.

Naciśnij przycisk

COLOR

i wybierz żądaną barwę skórki.

7. Na

ciśnij przycisk

LOAF

(bochenek) i wybierz żądaną wielkość bochenka (750g lub 900g).

8.

Naciśnij przycisk

TIME

i ustaw opóźnienie startu. Jeśli chcesz, aby chleb zaczął się piec od razu,

pomiń ten krok programowania.

9.

Naciśnij na przycisk

START/STOP

(naciśnięcie powinno trwać 3 sekundy), aby uruchomić

urządzenie.

10.

W trakcie pieczenia z użyciem programów

Podstawowy

,

Pełnoziarnisty, Francuski, Szybki,

Słodki, Torty, Super Szybki i Chleb Swojski

urządzenie sygnalizuje (przy pomocy sygnału

dźwiękowego) moment, kiedy należy dodać kolejne składniki. Otwórz pokrywę i dodaj składniki.
Przez otwór wylotowy może wydostać się nieco pary, co jest normalnym zjawiskiem.

11.

Po zakończeniu pieczenia rozlegnie się pojedynczy sygnał dźwiękowy. Można wtedy nacisnąć
przycisk

START/STOP

(3

sekundy), aby zatrzymać pieczenie i wyjąć z wypiekacza upieczony

chleb. Otwórz pokrywę i używając rękawic kuchennych wyjmij formę na chleb obracając ją w
kierunku przeciwnym d

o ruchu wskazówek zegara.

Ostrzeżenie: forma na chleb może być bardzo gorąca! Zachowaj ostrożność i zabezpiecz
się przed oparzeniem.

12.

Pozwól, aby forma ostygła, zanim wyjmiesz z niej chleb. Przy pomocy łopatek delikatnie odsuń
chleb od ścianek formy.

13.

Formę obróć do góry dnem nad metalową drucianą podstawką lub oczyszczonym blatem i
delikatnie potrząśnij, aby chleb wyskoczył ze środka.

14.

Przed pokrojeniem chleb pozostaw na około 20 minut, aby ostygł. Do pokrojenia chleba najlepiej
używaj maszynki elektrycznej lub specjalnego ząbkowanego noża do chleba. Używając noża do
owoców albo zwykłego noża kuchennego otrzymasz nierówne i postrzępione kromki.

15.

Jeżeli bezpośrednio po zakończeniu pieczenia nie wyłączysz urządzenia przyciskiem

START/STOP

, urządzenie będzie automatycznie utrzymywało ciepło jeszcze przez około 1 h.

Kiedy czas utrzymywania ciepła zacznie się zbliżać ku końcowi, usłyszysz 10 kolejnych sygnałów
dźwiękowych.

16.

Po zakończeniu pieczenia nieużywane urządzenie odłącz od sieci elektrycznej.

Uwaga:

Przed pokrojeniem chleba usuń przy pomocy haka łopatkę mieszającą ukrytą na dnie

bochenka. Ponieważ chleb jest gorący, używaj podczas tej czynności rękawic kuchennych lub innej
ochrony dla rąk.

Radzimy:

Jeżeli chleba nie zjesz od razu, pozostałą resztę włóż do szczelnej foliowej torebki lub do

pojemnika na chleb. W ten sposób chleb możesz przechowywać w temperaturze pokojowej jeszcze
przez 3 dni. Jeśli chcesz przechować chleb dłużej niż 3 dni, włóż go do zamkniętego foliowego worka i
schowaj do lodówki. W lodówce chleb wytrzyma jeszcze przynajmniej 10 dni. Ponieważ chleb

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)