Gorenje BM900BKC - Instrukcja obsługi - Strona 28

Gorenje BM900BKC Wypiekacz chleba – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 35
Ładowanie instrukcji

139

9.

W celu uruchomienia urządzenia, należy przycisnąć przycisk “

START/STOP

“.

10.

W przypadku programów

Podstawowy

, Francuski, Pełnoziarnisty, Szybki, Słodki,

Bezglutenowy, Ciasta, Kanapki

będzie w trakcie działania słychać sygnał dźwiękowy, co

będzie oznaczało, że należy wówczas dodać składniki. Otwórzyć należy pokrywę i wsypać
żądane składniki. Być może przez otwór wentylacyjny w czasie pieczenia wydostanie się nieco
pary, jest to zupełnie normalnym zjawiskiem.

11. Po

zakończeniu pieczenia słychać będzie 10 kolejnych sygnałów dźwiękowych. Można wtedy

przycisnąć przycisk “

START/STOP

“ (3 sekundy), aby zatrzymać pieczenie i wyjąć z wypiekacza

upieczony chleb. Otwórzyć należy pokrywę i przy użyciu rękawic kuchennych, wyjąć formę do
pieczenia chleba

z urządzenia, obracając ją w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek

zegara.

Ostrzeżenie: forma do pieczenia chleba może być bardzo gorąca! Należy zachować
ostrożność i zabezpieczyć się przed oparzeniem.

12.

Zanim chleb wyjmie się z formy do pieczenia chleba , należy poczekać, aż forma ostygnie. Przy
pomocy łopatek należy chleb delikatnie odsunąć od ścianek formy.

13.

Formę na chleb należy obróć do góry dnem na metalową drucianą podstawką lub oczyszczony
blat kuchenny i delikatnie

potrząsać formą, aby chleb wysunął się ze środka.

14.

Przed pokrojeniem, chleb należy pozostawić na około 20 minut, aby ostygł. Do krojenia chleba
zaleca się używać elektrycznej krojarki lub specjalnego ząbkowanego noża do chleba, używanie
noża do owoców czy zwykłego noża kuchennego da w efekcie nierówne i postrzępione kromki.

15.

Jeżeli bezpośrednio po zakończeniu pieczenia urządzenie nie zostanie wyłączone za pomocą
przycisku

START/STOP

”, będzie automatycznie utrzymywało ciepło jeszcze przez około 1

g

odzinę. Kiedy czas utrzymywania ciepła się zakończy, słychać będzie 10 kolejnych sygnałów

dźwiękowych.

16.

Po zakończeniu pieczenia, gdy urządzenie nie jest używane, należy je odłączyć z sieci
elektrycznej.

Ostrzeżenie:

Przed pokrojeniem bochenka należy przy pomocy haka usunąć łopatkę mieszającą

ukrytą w dnie bochenka. Ponieważ chleb jest gorący, łopatki nie należy usuwać gołymi rękami, lecz
podczas wykonywania tych czynności korzystać z rękawic kuchennych lub innej ochrony rąk.

Wskazówka:

Jeżeli chleb nie zostanie zjedzony od razu, zaleca się pozostały chleb włożyć do

szczelnej foliowej torebki lub do pojemnika na chleb. W ten sposób chleb można przechowywać w
temperaturze pokojowej jeszcze przez 3 dni. Jeśli zamierza się przechowywać go dłużej niż 3 dni,
chleb należy włożyć do szczelnego worka foliowego lub naczynia i schować do lodówki. W lodówce
chleb

poczeka jeszcze około 10 dni. Ponieważ chleb upieczony w domu nie zawiera konserwantów,

nie może pozostać świeży dłużej niż ten kupiony w sklepie.

PRZEPISY

Legenda:

dł =

duża łyżka

suszone drożdże (1 paczka: 7 g) = drożdże świeże (1 opakowanie: 25 g)

łh =

łyżeczka do herbaty


1. Podstawowy

WIELKOŚĆ

BOCHENKA

700 g

900 g

Woda

280 ml

280 g

340 ml

340 g

Olej

2 dł

24 g

3 dł

36 g

Sól

1 łh

7 g

1,5 łh

10 g

Cukier

2 dł

24 g

3 dł

36 g

Mąka

3 miarki

420 g

3,5 miarki

490 g

Drożdże

1 łh

3 g

1 łh

3 g

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)