FIRST FA-5152-2 Wypiekacz chleba – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
12
13
ENGLISH
ENGLISH
PROGRAM PIECZENIA 2: FRANCUSKI
Do chlebów lekkich, upieczonych z drobnej mąki.
Normalnie taki chleb jest puszysty i ma chrupiącą
skórkę. Nie jest odpowiedni do przepisów,
wymagających masła, margaryny lub mleka.
PROGRAM PIECZENIA 3: RAZOWY
Do chlebów, zrobionych z różnych rodzajów mąki,
wymagających dłuższego ugniatania i wzrastania
(na przykład z maki razowej i żytniej). Chleb będzie
bardziej zwarty i cięższy.
PROGRAM PIECZENIA 4: QUICK (SZYBKO)
(nie dotyczy rozmiaru bochenka ani czasu opóźnienia)
ugniatanie, wyrastanie i pieczenie bochenka z sodą
spożywczą oraz proszkiem do pieczenia. Chleb
upieczony w tym programie jest zazwyczaj mniejszy i
ma gęstszą konsystencję.
PROGRAM PIECZENIA 5 SŁODKI
Do chleba z dodatkami, np. sokami owocowymi,
wiórkami kokosowymi, rodzynkami, suszonymi
owocami, czekoladą lub z dodatkiem cukru. Z powodu
dłuższego czasu wzrastania, chleb będzie lekki i
puszysty.
PROGRAM PIECZENIA 6: ULTRA FAST
(nie dotyczy czasu opóźnienia) Szybki proces
ugniatania, rośnięcia i pieczenia. Upieczony chleb
jest najtwardszy spośród wszystkich dostępnych
programów pieczenia.
PROGRAM 7: BEZGLUTENOWY
Do chlebów zrobionych z mąki bezglutenowej
lub mieszanek do pieczenia. Mąka bezglutenowa
wymaga dłuższego nabierania płynów lub ma różne
właściwości rośnięcia.
PROGRAM PIECZENIA 8: CIASTO
(nie dotyczy koloru i rozmiaru bochenka) Do
przygotowania ciasta drożdżowego na bułeczki, pizzę
lub precle. Ten program nie obejmuje pieczenia.
PROGRAM 9: DŻEM
(Kolor wielkość bochenka i czas opóźnienia nie maja
tu zastosowania) Do robienia dżemu.
PROGRAM PIECZENIA 10: CIASTO
(nie dotyczy rozmiaru bochenka) Ugniatanie, rośnięcie
i pieczenie, rośnięcie na sodzie spożywczej lub
proszku do pieczenia.
PROGRAM PIECZENIA 11: SANDWICH
(KANAPKA)
ugniatanie, wyrastanie i pieczenie pieczywa na
kanapki. Do pieczenia lekkiego chleba z cieńszą
skórką.
PROGRAM 12: PIECZENIE
(nie dotyczy rozmiaru bochenka ani czasu opóźnienia,
ale czas działania można regulować przez naciśnięcie
przycisku „TIME+” lub „TIME−”. Po naciśnięciu
przycisku „TIME+” lub „TIME−” jeden raz, czas
zwiększy się lub zmniejszy o 1 minutę. Zakres
regulacji czasu wynosi 10–60 minut)
W tym programie nie ma ugniatania ani rośnięcia dla
dodatkowego pieczenia chlebów, które są za lekkie
lub nie dopieczone.
KOLOR
Możesz wybrać przyciskiem LIGHT (JASNY),
MEDIUM (ŚREDNI) lub DARK (CIEMNY) kolor skórki.
Naciśnij ten przycisk, by wybrać żądany kolor.
WIELKOŚĆ BOCHENKA
Naciśnij ten przycisk, by wybrać wielkość bochenka
chleba. Proszę pamiętać, że całkowity czas pracy
może być różny dla bochenków różnych rozmiarów.
OPÓŹNIENIE (TIME + [CZAS +]
LUB TIME - [CZAS -])
Jeśli nie chcesz, by urządzenie rozpoczęło pracę
natychmiast, może użyć tego przycisku, by ustawić
opóźnienie.
Musisz zdecydować, ile czasu ma minąć, aż Twój
chleb będzie gotowy, naciskając „TIME +“ (CZAS +)
lub „TIME -“ (CZAS -). Proszę pamiętać, że czas
opóźnienia powinien zawierać czas pieczenia
programu. Oznacza to, że po zakończeniu czasu
opóźnienia można podawać gorący chleb. Najpierw
należy wybrać program i stopień zbrązowienia,
następnie nacisnąć „TIME +“ lub „TIME -“, by
wydłużyć lub skrócić opóźnienie czasu w odstępach
10-minutowych. Maksymalne opóźnienie wynosi 13
godzin.
Przykład
: Jest teraz godzina 20:30. Chcesz, by Twój
chleb był gotowy następnego dnia rano o godzinie
7:00, tj. za 10 godzin i 30 minut. Wybierz program
menu, kolor, wielkość bochenka, a następnie naciśnij
TIME + lub TIME -, by zwiększyć czas, aż 10:30 pojawi
się na LCD. Następnie naciśnij przycisk STOP/START,
by uruchomić opóźnienie programu. Zobaczysz
migającą kropkę, a LCD będzie odliczać pozostały
czas. O 7:00 rano będziesz mieć świeży chleb. Jeśli
nie chcesz natychmiast wyjmować chleba, rozpocznie
się 1-godzinny czas podgrzewania.
Uwaga
: Podczas pieczenia z opóźnieniem, nie należy
używać łatwo psujących się składników, jak jaja,
świeże mleko, owoce, cebula, itp.
PODGRZEWANIE
Chleb może być automatycznie podgrzewany po
pieczeniu przez 60 minut. Jeśli chce się chleb wyjąć,
to należy wyłączyć program przyciskiem START/STOP.
UWAGA:
Programy CIASTO i DŻEM nie mają funkcji
utrzymywania ciepła.
PAMIĘĆ
Jeśli nastąpiła przerwa w zasilaniu w trakcie produkcji
chleba, proces będzie wznowiony automatycznie w
ciągu 10-ciu minut, nawet bez naciskania przycisku
Start/stop. Jeśli przerwa w zasilaniu przekracza 10, to
pamięć się nie zachowuje i pieczenie chleba trzeba
uruchomić ponownie. Ale jeśli ciasto jest zaledwie
w fazie ugniatania, gdy nastąpi przerwa zasilania, to
można nacisnąć po prostu “START/STOP” by program
kontynuować od początku.
ŚRODOWISKO
Maszyna pracuje dobrze w szerokim zakresie
temperatur, może być jednak różnica w wielkości
bochenka w bardzo gorącym i bardzo zimnym
pomieszczeniu. Zalecamy, by temperatura
pomieszczenia zawierała się pomiędzy 15°C a 34°C.
INSTRUKCJA OBSŁUGI
Proszę uważnie przeczytać niniejszą instrukcję i
zachować do późniejszego użytku.
WAŻNE WSKAZÓWKI BEZPIECZEŃSTWA
Używając urządzeń elektrycznych należy zawsze
przestrzegać następujących podstawowych zaleceń
bezpieczeństwa:
1. Proszę przeczytać wszystkie wskazówki.
2. Przed użyciem sprawdzić, że napięcie zasilania
w gniazdku jest zgodne z podanym w tabliczce
znamionowej urządzenia.
3. Nie używać urządzenia z uszkodzonym sznurem
lub wtyczką; jeśli urządzenie działa wadliwie; albo
jeśli upadło lub jest uszkodzone w jakikolwiek
sposób. Przekazać urządzenie do najbliższego
autoryzowanego serwisu do sprawdzenia, naprawy
lub regulacji elektrycznej lub mechanicznej.
4. Nie dotykać gorących powierzchni.
5. Aby zabezpieczyć się przed porażeniem
elektrycznym, nie zanurzać sznura, wtyczki lub
obudowy, w wodzie lub innej cieczy.
6. Wyjąć wtyczkę z gniazdka, gdy urządzenie nie jest
używane, przed wyjmowaniem lub wkładaniem
części oraz czyszczeniem.
7. Nie pozostawiać sznura zwisającego poza krawędź
stołu i nie pozwolić by dotykał gorącej powierzchni.
8. Użycie wyposażenia nie zalecanego przez
producenta może spowodować urazy.
9. Urządzenie nie może być używane przez
osoby niepełnosprawne fizycznie, zmysłowo
lub umysłowo (włączając w to dzieci), albo nie
posiadające doświadczenia i wiedzy, o ile nie
mają nadzoru lub przeszkolenia dotyczącego
użytkowania urządzenia przez osobę
odpowiedzialną za ich bezpieczeństwo.
10. Dzieciom powinien być zapewniony nadzór
wykluczający zabawę urządzeniem.
11. Nie umieszczać na powierzchni gorącej albo w
pobliżu kuchenki gazowej lub elektrycznej lub w
nagrzanym piecu.
12. Nie dotykać do żadnych ruchomych lub wirujących
części w trakcie pieczenia.
13. Nigdy nie włączać urządzenia bez właściwie
włożonej brytfanny z chlebem, wypełnionej
składnikami.
14. Nie uderzać brytfanny w na górze lub krawędź w
celu jej wyjęcia, bo może ją to uszkodzić.
15. Nie wolno wkładać do pieca chlebowego
metalowej folii lub innych materiałów, bo może to
spowodować ryzyko pożaru lub zwarcia.
16. Nie przykrywać pieca chlebowego ręcznikiem lub
żadnym innym materiałem, ciepło i para muszą
mieć swobodny wypływ. Przykrycie lub styk z
materiałem palnym może spowodować pożar.
17. Urządzenie używać tylko zgodnie z
przeznaczeniem.
18. Urządzenie używać zawsze na bezpiecznej, suchej
powierzchni.
19. Nie używać w obszarach otwartych.
20. Urządzenie nie jest przewidziane do współpracy
z zewnętrznym timerem lub odrębnym systemem
zdalnego sterowania.
21. Urządzenie posiada wtyczkę z uziemieniem.
Proszę upewnić się, że gniazdko instalacji zasilania
jest prawidłowo uziemione.
22. Urządzenie przeznaczone jest do użytku w
gospodarstwie domowym i do zastosowań
podobnych takich jak:
• kuchenki dla personelu sklepów, urzędów i innych
środowisk pracy
• gospodarstwach wiejskich;
• gości hotelu, motelu i innych rezydencji tego typu;
• pensjonatów typu bed and breakfast.
23. Nie używać urządzenia bez włożonej do komory
brytfanny, bo może to je uszkodzić.
24. Zachować niniejsze wskazówki.
POZNAJ SWÓJ PIEC CHLEBOWY
(rys. A)
1. Uchwyt pokrywki
2. Szybka
3. Pokrywka
4. Pojemnik na chleb
5.
Obudowa
6.
Łopatka ugniatająca
7.
Panel sterowania (patrz niżej)
8. Miarka
9. Łyżka do odmierzania
10. Hak
11. Pokrywa wentylacji
12. Wentylacja
PRZEDSTAWIENIE PANELU
STERUJĄCEGO
(rys. A)
(Opis płyty może ulec zmianie bez ostrzeżenia).
1. Wskazuje wybrany program
2.
Czas działania każdego programu
ROZPOCZĘCIE/ZATRZYMANIE
Rozpoczynanie i zatrzymywanie wybranego programu
pieczenia.
Aby rozpocząć program, naciśnij raz przycisk „START/
STOP“. Rozlegnie cię krótkie piknięcie, dwukropek
na wyświetlaczu godziny zacznie migać i program
się włączy. Po rozpoczęciu programu wszelkie inne
przyciski są nieaktywne, poza przyciskiem „START/
STOP“.
Aby zatrzymać program, naciśnij przycisk „START/
STOP“ na około 3 sekundy, aż rozlegnie się piknięcie,
potwierdzające wyłączenie programu. Funkcja ta
pomoże w zapobiegnięciu jakiemukolwiek zakłóceniu
podczas pracy programu.
MENU
Służy do ustawiania różnych programów. Za każdym
naciśnięciem (któremu będzie towarzyszyć krótkie
piknięcie) będzie zmieniać się program. Naciskaj
przycisk nieprzerwanie, a na wyświetlaczu LCD
będzie się cyklicznie zmieniać 12 kolejnych menu.
Wybierz żądany program. Funkcje 12 menu są
wyjaśnione poniżej.
PROGRAM PIECZENIA 1: PODSTAWOWY
Do chlebów białych oraz mieszanych, składających
się głównie z mąki pszenicznej lub żytniej. Chleb ma
zwartą konsystencję. Możesz dostosować stopień
zbrązowienia poprzez przycisk stopnia przypieczenia.
POLSKI
POLSKI
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)