Zelmer 476 Sokowirówka – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
9
Wyciskanie soku ze ś liwek, jagód, malin, mię kkich gruszek i jabłek oraz innych
owoców jest kłopotliwe. Z mią ż szu tych owoców tworzy się gą bczasta masa, która
zatyka otwory sitka. Owoców tych moż na uż ywać do wyciskania soku mieszają c je
w małych iloś ciach z innymi owocami lub warzywami i należ y czę ś ciej czyś cić sito.
Moż na wyciskać też w małej iloś ci soki z winogron, ale należ y wrzucić całe grona do
leja zasypowego po usunię ciu zdrewniałej łodygi.
Warzywa korzeniowe i owoce twarde należ y pokroić na kawałki mieszczą ce się
w leju zasypowym. Jabłka kroi się na czę ś ci (jeż eli wielkoś ć jabłek nie pozwala na
umieszczenie ich w całoś ci w leju zasypowym) nie obierają c i nie wyjmują c gniazd.
Owoce i warzywa wrzuca się do otworu leja zasypowego dopiero po uruchomieniu
sokowirówki.
W razie zablokowania surowca w leju zasypowym lub na tarczy rozdrabniają cej
sita, uż yj funkcji
TURBO
. Jeż eli w dalszym cią gu powyż szy problem wystę puje,
wyłą cz urzą dzenie, rozbierz i oczyś ć .
Wartoś ć odż ywcza soków surowych zbliż ona jest do wartoś ci odż ywczych owoców
i warzyw, z tym ż e pozbawione są one czę ś ci błonnika usunię tego w procesie
odwirowywania soku. Dlatego też soki mogą być spoż ywane przez osoby, które ze
wzglę du na dolegliwoś ci przewodu pokarmowego nie mogą jeś ć surowych warzyw.
Napoje
z
soków zalecane są szczególnie w ż ywieniu dzieci i osób starszych.
Wskazane jest, aby w trakcie spoż ywania soków z warzyw popijać je niewielką
iloś cią wody, gdyż są one bardzo esencjonalne. Jeś li soki nie są rozcień czone,
dzienna dawka nie powinna przekraczać pół szklanki.
Soki owocowe są łatwiejsze do trawienia, moż na je pić w duż ych iloś ciach: od 3 do 4
szklanek dziennie mię dzy posiłkami.
Soki powinny być spoż ywane natychmiast po ich sporzą dzeniu i pite małymi łykami.
Sok pity wolno miesza się ze ś liną co pomaga w jego trawieniu. Pity zbyt szybko
i w nadmiernych iloś ciach nie jest właś ciwie przyswajany.
Nie powinno się łą czyć owoców z warzywami z wyją tkiem jabłek. Nie należ y łą czyć
melonów z innymi owocami.
Soków nie przechowuje się do póź niejszego spoż ycia.
Soki z warzyw mogą być rozcień czone letnią przegotowaną wodą , wodą mineralną ,
mlekiem lub serwatką , dosładzane lub w inny sposób doprawiane do smaku.
Z soków moż na sporzą dzać koktajle niskoalkoholowe.
Do napojów warzywnych moż na stosować przyprawy aromatyczne: pieprz, koper,
kminek, gałkę muszkatołową , tymianek, majeranek, a do napojów owocowych:
wanilię , cynamon i goź dziki. Aby uzyskać pełny aromat przypraw, należ y je przed
dodaniem do napoju dokładnie rozdrobnić . Powinny być one stosowane
w niewielkich iloś ciach, aby zachować naturalny smak i zapach produktów, z jakich
sporzą dzany jest napój. Z uwagi na niską wartoś ć kaloryczną , napoje z owoców
i warzyw są bardzo wskazane dla osób odchudzają cych się .
Napoje owocowe i warzywne podaje się o temperaturze pokojowej lub ozię bione
kostkami lodu.
Dodatkami do napojów warzywnych mogą być słone paluszki, krakersy i grzanki
a do napojów owocowych herbatniki, ciasta, biszkopty.
Sok uzyskiwany z niektórych owoców i warzyw posiada tendencje do samo
zagę szczania. Stan taki wynika z właś ciwoś ci uż ytych produktów i jest niezależ ny
od urzą dzenia.
Spis treści
- 2 Spis treś ci; Wskazówki dotyczą ce bezpieczeń stwa i właś ciwego uż ytkowania; Charakterystyka urzą dzenia; UŻ YTKOWANIA; sita. Naciskają c przycisk; silnik pracuje przez 1,5 ÷ 2 sekund na wysokich; TURBO; moż e
- 3 zagroż enia; zawsze
- 4 Informacje o owocach i warzywach; Prę dkoś ć odwirowywania; Dane techniczne
- 5 Napę d sokowirówki; e) przewód przyłą czeniowy; Miska na drobne owoce; Budowa sokowirówki; Zdemontowane czę ś ci (z wyją tkiem napę du) dokładnie
- 6 Uruchomienie sokowirówki i praca z nią; II; ustaw ukoś nie zbiornik
- 7 Po zakoń czeniu pracy (odwirowywaniu soku); „Przygotowanie sokowirówki do pracy”; wyją ć z kubka separator piany.; Zasady konserwacji sokowirówki; Do; Moż na również je myć w zmywarkach do naczyń w temp. max. 60°C.
- 8 Jak robić soki z warzyw i owoców
- 10 Ś wież e soki to zdrowie
- 11 Ekologia - Zadbajmy o ś rodowisko; Specjalne przepisy zdrowotne
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)