Jak robić soki z warzyw i owoców - Zelmer 476 - Instrukcja obsługi - Strona 8

Zelmer 476 Sokowirówka – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 38
Ładowanie instrukcji

Pod wpływem długotrwałego uż ytkowania moż e wystą pić

zjawisko przebarwienia elementów wykonanych z tworzywa

sztucznego. Nie traktuj tego jako wady.

Zabarwienia powstałe z marchwi moż na usuną ć przecierają c

je szmatką nasą czoną olejem jadalnym.

Po umyciu dokładnie wysusz wszystkie czę ś ci.

Zmontuj sokowirówkę w sposób opisany wcześ niej (patrz.

pkt.

„Przygotowanie sokowirówki do pracy”

).

Zwiń przewód w schowku znajdują cym się w podstawie

napę du sokowirówki.

Co zrobić , gdy ...

Sokowirówka nie pracuje:

Oddaj sokowirówkę do punktu serwisowego.

Sokowirówka słabo oddziela sok, wpada w drgania i wibracje:

Uż yj funkcji

TURBO

. Jeż eli w dalszym cią gu powyż szy problem wystę puje wyłą cz

urzą dzenie, oczyś ć sito z nagromadzonych na siatce filtracyjnej resztek.

Dodatkowo, w przypadku zapełnienia zbiornika resztek, opróż nij go.

W przypadku mechanicznego uszkodzenia sita, bezwzglę dnie wymień je na nowe.

Jak robić soki z warzyw i owoców

Owoce i warzywa przeznaczone do wyciskania soków powinny być ś wież e oraz

starannie umyte. Przygotowanie warzyw polega na ich oczyszczeniu z piasku i ziemi

pod bież ą cą wodą i obraniu. Publikacje na temat robienia soków zalecają moczenie

warzyw przez 5 minut w wodzie z dodatkiem soli i kwasku cytrynowego.

Warzywa w ten sposób przygotowane nie ciemnieją w procesie rozdrabiania i sok

z nich ma naturalny kolor.

Owoce jagodowe myj bezpoś rednio przed uż yciem, gdyż szybko tracą swoją ś wież oś ć .

Dobór warzyw i owoców zależ y od pory roku, od upodobań smakowych, zaleceń

zdrowotnych. Na wartoś ć odż ywczą soków z warzyw i owoców ma wpływ sposób

postę powania przy ich sporzą dzaniu.

Soki przygotowuje się z soczystych gatunków warzyw i owoców, które powinny być

dojrzałe, ś wież e, ponieważ uzyskuje się z nich najwię cej soku o doskonałym smaku

i aromacie.

Do sporzą dzania napojów nadają się nastę pują ce warzywa: pomidory, marchew,

seler, buraki, pietruszka, cebula, kapusta, ogórki, czarna rzepa, rabarbar, itp. Dla

celów dietetycznych moż na przygotowywać soki z sałaty, szpinaku, pora i innych

warzyw.

Takie warzywa, jak: rzodkiew, szczypiorek, nać pietruszki, koper, rzeż uchę dodaje

się do napojów drobno pokrojone.

Soki owocowe moż na otrzymywać prawie ze wszystkich gatunków owoców.

Jabłka, brzoskwinie, morele i ś liwki powinny być po umyciu sparzone wrzą tkiem

w cedzaku kuchennym.

Z owoców zawierają cych pestki usuń je, ponieważ mogłyby uszkodzić sokowirówkę .

8

Zwracaj szczególną uwagę na przezroczyste (transparentne) czę ś ci z tworzyw.

Są one wraż liwe na uderzenia i upadki. Łatwo wtedy mogą ulec uszkodzeniu.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)