Wyciskanie soku; Wyciskanie sorbetu; Funkcja biegu wstecznego; Po pracy - Bosch MESM500W - Instrukcja obsługi - Strona 10

Bosch MESM500W Sokowirówka – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 29
Ładowanie instrukcji

111

pl

Stosowanie

Wyciskanie soku

X

Cykl rysunków

D

1.

Przygotować urządzenie, jak opisano.

X

„Przygotowanie do wyciskania soku”

patrz strona 110

2.

Umieścić pojemnik pod każdym 

z wylotów soku i miąższu.

3.

Otworzyć klapkę zapobiegającą kapaniu 

soku.

4.

Przesunąć dźwignię regulacyjną do 

miąższu (występuje zależnie od modelu) 

w położenie środkowe (

É

) lub całkiem w 

prawo (

Ê

).

5.

Włożyć wtyczkę do  gniazdka. Ustawić 

przełącznik na 

ON

. Urządzenie zaczyna 

pracować. Świeci pierścień LED 

(występuje zależnie od modelu). Wiruje 

szczotka obrotowa.

6.

Przygotowane produkty włożyć w otwór 

do napełniania.

7.

Produkty dosuwać tylko dostarczonym 

popychaczem. Sok spływa do prawego 

pojemnika. Wyciśnięty miąższ gromadzi 

się w lewym pojemniku.

8.

Gdy praca jest zakończona lub pojemnik 

na sok jest pełen, ustawić przełącznik 

na 

O

 i odczekać, aż urządzenie się 

zatrzyma.

9.

Zamknąć klapkę zapobiegającą kapaniu 

soku i opróżnić pojemniki. 

Wskazówki:

Aby zwiększyć ilość uzyskanego 

soku, najlepiej na początku i na końcu 

wirowania przetwarzać składniki o dużej 

zawartości cieczy (np. pomarańcze, 

pomidory, arbuzy, itp.). W międzyczasie 

przetwarzać składniki twarde i włókniste.

Produkty wkładać w otwór do napełnia-

nia porcjami.

Nadmierne wpychanie nie przyspiesza 

wyciskania i prowadzi do przepełnienia 

bębna.

Wyciskanie sorbetu

X

Cykl rysunków

E

1.

Przygotować urządzenie z wkładką 

do sorbetu, jak opisano. 

X

„Przygo-

towanie do wyciśnięcia sorbetu” patrz 

strona 110

  

Umieścić pojemnik pod wylotem soku. 

Otworzyć klapkę zapobiegającą kapaniu 

soku.

2.

Włożyć wtyczkę do  gniazdka. Ustawić 

przełącznik na 

ON

. Urządzenie zaczyna 

pracować. Świeci pierścień LED 

(występuje zależnie od modelu). 

3.

Mrożone produkty włożyć w otwór do 

napełniania.

4.

Produkty dosuwać tylko dostarczonym 

popychaczem. Gotowy sorbet gromadzi 

się w pojemniku. 

Funkcja biegu wstecznego

Funkcja biegu wstecznego służy do polu-

zowania zablokowanego produktu poprzez 

krótkotrwałe włączenie obrotów w tył 

ślimaka. 

■ Ustawić przełącznik na 

O

 i poczekać, 

aż napęd się zatrzyma.

■ Ustawić przełącznik na 

{

 i przytrzymać 

wciśnięty.

■ Po ok. 3-5 sekundach zwolnić prze-

łącznik i poczekać do zatrzymania się 

napędu.

■ Ustawić przełącznik na 

ON

 i pracować 

dalej. 

Wskazówka:

 jeżeli krótki bieg wsteczny nie 

uwolni zablokowanego produktu, wyłączyć 

urządzenie, wyciągnąć wtyczkę sieciową 

i oczyścić urządzenie. 

X

„Czyszczenie”

patrz strona 112

Po pracy

■ Opróżnić oba pojemniki, a następnie 

z powrotem ustawić pod wylotami soku 

i miąższu.

■ Zamknąć klapkę zapobiegającą kapaniu 

soku i przesunąć dźwignię regulacyjną 

do miąższu całkowicie w prawo.

■ Wlać trochę wody (ok. 100 ml) w otwór 

do napełniania i ustawić przełącznik 

na 

ON

. 

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)