CHLEB - Russell Hobbs 21850-56 - Instrukcja obsługi - Strona 6

Russell Hobbs 21850-56
Ładowanie instrukcji

203

Jogurtu zrobionego wcześniej.

Bakterie osłabiają się w czasie, te same można wykorzystać tylko10 razy, później trzeba użyć nowej

kultury bakterii.

Liofilizowana kultura bakterii jogurtu z apteki lub sklepu ze zdrową żywnością

Jeżeli wskazówki na etykiecie opakowania różnią się od podanych w tej instrukcji, postępuj zgodnie

ze wskazówkami na opakowaniu.

Mleko

1.

Jest potrzebny 1 litr mleka.

2.

Mleko pełne daje jogurt pełniejszy niż otrzymany z mleka o niskiej zawartości tłuszczu.

3.

Aby jogurt jeszcze bardziej zagęścić, do mleka można dodać do 8 łyżek mleka w proszku.

4.

Można również zastosować odtworzone mleko w proszku lub mleko zagęszczone z puszki.

Robienie jogurtu

1.

Bakterie w mleku trzeba zabić, aby zapobiec ich konkurowaniu z kulturami bakterii jogurtu.

2.

Niech kultura bakterii jogurtu osiągnie temperaturę pokojową w czasie, gdy podgrzewasz mleko.

3.

Otwórz pokrywę.

4.

W programie GOTOWANIE NA PARZE (ZRUMIENIANIE/PODSMAŻANIE/ZMIĘKCZANIE/GOTOWANIE)

można zagrzać mleko nieco poniżej temperatury wrzenia.

5.

Niech mleko się podgrzeje do chwili, gdy zaczną tworzyć się bańki na krawędziach.

6.

Ostudź mleko do temperatury między 37°C a 45°C.

7.

Wmieszaj kulturę bakterii jogurtu w mleko.

8.

Musisz dokładnie wmieszać, inaczej jogurt będzie grudkowaty.

9.

Zamknij pokrywę.

10. Przy pomocy przycisku

]

wybierz

g

w menu .

11. Wybór czasu gotowania. Domyślny czas wynosi 8 godzin.

12. Przyciski h i min działają tylko wtedy, gdy miga czas na wyświetlaczu.

13. Użyj przycisku min, aby przechodzić na wyświetlaczu przez opcje (10, 15, 20, 25, 5, 10, 15, 20, 25, 30,

35, 40, 45, 50 i 55).

14. Użyj przycisku h, aby przechodzić na wyświetlaczu przez opcje (6, 7, 8, 9 i 10).

15. Aby cofnąć ustawienie 10-godzinne, ponownie naciśnij przycisk h, a na wyświetlaczu czas zacznie

ponownie migać.

Jeśli przez 2 minuty nic się nie dzieje, urządzenie przejdzie w tryb gotowości.

16. W programie istnieje opcja ustawiania regulatora czasowego (patrz REGULATOR CZASOWY).

17. Naciśnij przycisk

v

.

18. Wyświetlacz zacznie odliczać.

19. Na koniec czasu przyrządzania, urządzenie przejdzie do trybu gotowości.

20. Nie będzie podtrzymywana temperatura jogurtu.

21. Naciśnij przycisk

w

. Otwórz pokrywę. Wyjmij jedzenie.

CHLEB

n

1.

Należy bezpośrednio przez użyciem rozmrozić zamrożone ciasto.

2.

Gotuj nie więcej niż około 500 g składników na raz.

3.

Natrzyj miskę olejem kuchennym.

4.

Przełóż ciasto do miski.

5.

Zamknij pokrywę.

6.

Przy pomocy przycisku

]

wybierz

n

w Menu.

7.

Wybór czasu gotowania. Domyślny czas wynosi 3 godzin.

8.

Przyciski h i min działają tylko wtedy, gdy miga czas na wyświetlaczu.

9.

Użyj przycisku min, aby przechodzić na wyświetlaczu przez opcje (10, 15, 20, 25, 5, 10, 15, 20, 25, 30,

35, 40, 45, 50 i 55).

10. Użyj przycisku h, aby przechodzić na wyświetlaczu przez opcje (1, 2, 3, 4, 5 i 6).

11. Aby cofnąć ustawienie 6-godzinne, ponownie naciśnij przycisk h, a na wyświetlaczu czas zacznie

ponownie migać.

Jeśli przez 2 minuty nic się nie dzieje, urządzenie przejdzie w tryb gotowości.

GB

DE

FR

NL

IT

ES

PT

DK

SE

NO

FI

RU

CZ

SK

PL

HR

SI

GR

HU

TR

RO

BG

AE

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.

Podsumowanie

Strona 3 - WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA; Nie należy używać tego urządzenia w pobliżu wanny, prysznica,; TYLKO DO UŻYTKU DOMOWEGO

200 nstrukcję należy przeczytać, zachować, przekazać kolejnemu użytkownikowi, jeśli odstępujemy urządzenie innej osobie. Wyjmij z opakowania przed użyciem. WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA Postępuj zgodnie ze wskazówkami dotyczącymi bezpieczeństwa, między innymi: Urządzenie może być użytkowane prz...

Strona 5 - Kultura bakterii jogurtu

202 MIĘSO k 1. Natrzyj mięso olejem kuchennym. 2. Natrzyj mięso przyprawami. 3. Wlej łyżkę oleju kuchennego do miski. 4. Włóż mięso do miski. 5. Zamknij pokrywę. 6. Czas zależy od wielkości potrawy. 7. Gotuj nie więcej niż około 500 g składników na raz. 8. Sugerowany czas obróbki cieplnej to 10 minu...

Strona 6 - CHLEB

203 Jogurtu zrobionego wcześniej. • Bakterie osłabiają się w czasie, te same można wykorzystać tylko10 razy, później trzeba użyć nowej kultury bakterii. Liofilizowana kultura bakterii jogurtu z apteki lub sklepu ze zdrową żywnością • Jeżeli wskazówki na etykiecie opakowania różnią się od podanych w ...

Inne modele multicookery Russell Hobbs