przepisy - Kenwood KMC 010 - Instrukcja obsługi - Strona 39

Kenwood KMC 010 Robot kuchenny – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 65
Ładowanie instrukcji

przepisy

zob. ust

ę

p pt.

wskazówki dotycz

ą

ce pieczenia chleba

.

chleb jasny

miękkie ciasto na chleb typu europejskiego

składniki

2,6 kg zwykłej mąki

1,3 l mleka

300 g cukru

450 g margaryny

100 g drożdży świeżych lub 50 g drożdży w proszku

6 ubitych jaj

5 szczypt soli

sposób przygotowania 1 Margarynę roztopić w mleku i podgrzać do temperatury 43°C.

2

drożdże w proszku

(typ wymagający dodania wody): dodać drożdże i

cukier do mleka i pozostawić na ok. 10 minut (do spienienia).

świeże drożdże

: wkruszyć do mąki i dodać cukier.

inne rodzaje drożdży

: przygotować zgodnie z zaleceniami producenta.

3 Mleko wlać do miski. Dodać ubite jaja i 2 kg mąki.
4 Mieszać na minimalnych obrotach przez minutę, a potem kolejną minutę

na prędkości 1.
Zgarnąć z boków miski.

5 Dodać pozostałą część mąki i mieszać przez minutę na minimalnej

prędkości, następnie na prędkości 1 przez 2-3 minuty, aż ciasto będzie
gładkie i równomiernie wymieszane.

6 Rozrobionym ciastem wypełnić do połowy kilka posmarowanych

tłuszczem 450-gramowych form lub uformować z niego bułki. Przykryć
ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu, aż podwoi objętość.

7 Piec w temperaturze 200°C przez 20-25 minut (bochenki w formach) lub

15 minut (bułki).

8 Postukany w spód gotowy chleb powinien wydawać pusty dźwięk.

Przepis na ok. 10 bochenków.

kruche ciasto (do potraw w cieście)

składniki

450 g mąki, przesianej z solą

5 ml (1 łyżeczka) soli

225 g tłuszczu (zmieszać wyjęte prosto z lodówki smalec i margarynę)

ok. 80 ml (4 łyżki) wody

wskazówka

Ciasta nie wolno przemieszać.

sposób przygotowania

1

Mąkę wsypać do miski. Tłuszcz grubo posiekać i dodać do mąki.

2

Mieszać na prędkości 1, aż ciasto zacznie przypominać bułkę tartą.
Mieszanie należy zakończyć, zanim ciasto uzyska gładką („tłustą”)
konsystencję.

3

Dodać wodę i mieszać na najwyższej prędkości. Mieszanie zakończyć,
gdy tylko woda połączy się z resztą składników.

4

W zależności od użytego nadzienia, piec w temperaturze ok. 200°C.

torcik bezowy z owocami

składniki

białka z 3 dużych jaj

175 g cukru pudru

275 ml śmietany kremówki

świeże owoce, np. maliny, truskawki, winogrona, kiwi

sposób przygotowania

1

Białka ubić na sztywno na wysokiej prędkości.

2

Przy trzepaczce pracującej na prędkości 5 stopniowo dodać cukier – po
jednej łyżeczce na raz, przed dodaniem następnej czekając, aż cukier
zostanie wmieszany.

3

Formę wyłożyć papierem silikonowym, a następnie łyżeczką wyłożyć
masę bezową na papier, tworząc „gniazdko” o średnicy ok. 20 cm.

4

Formę wstawić do rozgrzanego wcześniej do 150°C piekarnika, a
następnie natychmiast zmniejszyć temperaturę do 140°C i piec godzinę.
Wyłączyć piekarnik, ale bezę pozostawić w środku do ostygnięcia.

5

Gdy torcik ostygnie, usunąć papier silikonowy i wyłożyć na naczynie, w
którym zostanie podany. Śmietanę ubić na sztywno, a następnie
posmarować nią wierzch tortu i udekorować owocami.

151

Podana ilość odnosi się do

modeli Major. W przypadku

modeli Chef należy zmniejszyć

podane ilości o połowę i dodać

całą mąkę naraz.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)