mikser - Kenwood KMC 010 - Instrukcja obsługi - Strona 34

Kenwood KMC 010 Robot kuchenny – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 65
Ładowanie instrukcji

przybory do miksowania – przykłady zastosowań

ubijak „K”

Do przygotowywania różnego rodzaju ciast i ciastek, lukru, polew, mas,
nadzienia, eklerów i ziemniaków purée.

trzepaczka

Do ubijania jaj, śmietany, rzadkiego ciasta (np. naleśnikowego),
beztłuszczowego ciasta biszkoptowego, bezów, serników, lekkich pianek,
sufletów. Nie używać trzepaczki do gęstych mieszanin (np. ucierania cukru
z tłuszczem) – grozi to jej uszkodzeniem.

końcówka do zagniatania ciasta

Do ciast drożdżowych.

obsługa miksera

1

Dźwignię podnoszenia głowicy obrócić w kierunku zgodnym z ruchem
wskazówek zegara

i unieść głowicę miksera, aż zaskoczy.

Sprawdzić, czy podkładka pod miskę została prawidłowo założona –
strona oznaczona symbolem

powinna być skierowana do góry.

zakładanie końcówek

2

Wsunąć do góry do oporu

, a następnie przekręcić.

3

Umieścić miskę w podstawie – nacisnąć i przekręcić w kierunku zgodnym
z ruchem wskazówek zegara

.

4

Lekko podnieść głowicę, a następnie przekręcić dźwignię do podnoszenia
głowicy w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i opuścić
głowicę, aż się zablokuje.

5

Włączyć urządzenie, przekręcając przycisk wyboru prędkości do
wybranego ustawienia.

Do trybu pracy przerywanej użyć ustawienia

.

6

Po zakończeniu pracy wyłączyć urządzenie i wyjąć wtyczkę z gniazda
sieciowego.

zdejmowanie końcówek

7

Przekręcić i wyjąć.

wskazówki

Pracę należy regularnie przerywać, wyłączać urządzenie i zgarniać łopatką
składniki z boków miski.

Najlepiej ubijają się jaja o temperaturze pokojowej.

Przed ubijaniem białek sprawdzić, czy w misce i na trzepaczce nie ma
pozostałości po tłuszczu bądź żółtkach.

Do ciasta francuskiego, kruchego, ptysiowego itp. używać zimnych
składników, chyba że w przepisie podano inaczej.

wskazówki dotyczące pieczenia chleba

uwaga

Nie przekraczać maksymalnej pojemności dla danego typu składników,
podanej poniżej – spowoduje to przeciążenie miksera.

Jeżeli słychać, że silnik się przesila, wyłączyć urządzenie, wyjąć połowę
ciasta i każdą połowę przygotować osobno.

Składniki mieszają się najlepiej, gdy najpierw wlejemy składniki płynne.

maksymalne pojemności

CHEF

MAJOR

kruche ciasto

(do potraw w cieście)

Waga mąki: 680 g

Waga mąki: 910 g

twarde ciasto drożdżowe

Waga mąki: 1,36 kg

Waga mąki: 1,5 kg

Waga całkowita: 2,18 kg

Waga całkowita: 2,4 kg

miękkie ciasto drożdżowe

Waga mąki: 1,3 kg

Waga mąki: 2,6 kg

Waga całkowita: 2,5 kg

Waga całkowita: 5 kg

mieszanka do keksa

Waga całkowita: 2,72 kg

Waga całkowita: 4,55 kg

białka

12

16

przycisk wyboru prędkości

ubijak „K”

ucieranie tłuszczu z cukrem

rozpocząć od prędkości „min” i stopniowo

zwiększać do „max”.

łączenie jaj z utartymi składnikami

od 4 do „max”.

dodawanie mąki, owoców itp.

od „min” do 1

ciasta w proszku

rozpocząć od prędkości „min” i stopniowo

zwiększać do „max”.

wcieranie tłuszczu do mąki

od „min” do 2.

trzepaczka

stopniowo zwiększać prędkość do „max”.

końcówka do zagniatania ciasta

rozpocząć od prędkości „min”, stopniowo zwiększając do 1.

uwaga

Przed korzystaniem z wyjść innych nasadek należy sprawdzić, czy
w misce nie jest zamontowana ani przechowywana jedna z końcówek lub
przyborów.

P

146

mikser

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)