Wybieranie trybu Demo piekarnika - Teka STEAKMASTER - Instrukcja obsługi - Strona 11

Teka STEAKMASTER Piekarnik – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 15
Ładowanie instrukcji

29

Instrukcja obsługi

Polski

OSTRZEŻENIE

Jeżeli potrawa nie zostanie prawidło-

wo umieszczona na grillu lub grill nie

będzie wystarczająco gorący, może

to spowodować złe rezultaty piecze-

nia.

Podczas korzystania z funkcji SteakMaster za-

lecamy umieszczanie emaliowanej tacy w naj-

niższej pozycji na podporach wewnątrz piekar-

nika. Pomoże to zebrać wszelkie soki powstałe

podczas procesu pieczenia i zapobiegnie za-

brudzeniu wnętrza piekarnika.

OSTRZEŻENIE

Nigdy nie należy umieszczać tacy

emaliowanej pod specjalnym grillem

ani stawiać jej bezpośrednio na dnie

piekarnika.

WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE OPTYMAL-

NYCH WYNIKÓW PIECZENIA Z FUNKCJĄ

STEAKMASTER

• Zalecamy, aby zawsze przed rozpoczęciem

pieczenia mięsa za pomocą tej funkcji przy-

gotować je temperaturowo. Jeśli to zrobisz,

wyniki będą niesamowite.

• Jeśli chcesz uzyskać krwiste stek, zalecamy

pokrojenie mięsa nieco grubiej.

• Jeśli chcesz jednak dobrze wypieczone danie,

zalecamy pokrojenie mięsa w cieńsze plastry i/

lub w mniejsze kawałki, aby zwiększyć wchła-

nianie ciepła.

• Mięso należy pozostawić na kilka minut do

przed pokrojeniem.

• W zależności od czasu spoczynku uzyskuje

się różne efekty (krwisty, średni, dobrze wy-

pieczony), ponieważ pieczenie mięsa roz-

pocznie się z temperaturą, jaka powstała w

jego wnętrzu.

• Przy każdym otwarciu drzwiczek piekarnika

ze względów bezpieczeństwa włączają się

rezystory grzejne. Dlatego też drzwiczki nie

powinny być zbyt długo otwarte podczas

wkładania potrawy do piekarnika lub obraca-

nia jej.

• Po maksymalnie 30 minutach korzystania z

funkcji SteakMaster nie będzie możliwe ko-

rzystanie z żadnej innej funkcji przez 15 minut

(ekran spoczynkowy – chłodzenie). Po tym

czasie piekarnik będzie dostępny do użytku

w zwykły sposób.

• Ze względu na charakter procesu pieczenia,

zwłaszcza podczas przyrządzania tłustych

potraw, może powstawać sporo dymu. Jest

to normalne zjawisko. W każdej sytuacji za-

lecamy po użyciu funkcji SteakMaster uru-

chomienie cyklu czyszczenia pirolitycznego

w celu usunięcia tłuszczów zgromadzonych

wewnątrz piekarnika.

OSTRZEŻENIE

RYZYKO POŻARU

Nadmiar tłuszczu nagromadzonego

wewnątrz piekarnika może spowo-

dować pojawienie się dużych ilości

dymu lub nawet płomieni podczas

procesu pieczenia.

Wybieranie trybu Demo piekarnika

Tryb Demo umożliwia przeglądanie i poznawa-

nie wszystkich funkcji piekarnika bez żadnego

ryzyka, ponieważ w tym trybie piekarnik się

nie nagrzewa. Gdy tryb Demo jest aktywny, na

ekranie piekarnika stale jest wyświetlane słowo

DEMO.
Aby włączyć tryb Demo, przed ustawieniem re-

gulatora czasowego należy nacisnąć przyciski

i na 3 sekundy. Gdy ten tryb zostanie włą-

czony, na ekranie przez kilka sekund wyświe-

tlany będzie komunikat Demo Mode ON (Tryb

Demo włączony).
Aby go wyłączyć, należy wyłączyć zasilanie pie-

karnika, a następnie włączyć je ponownie.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)