Teka STEAKMASTER Piekarnik – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
29
Instrukcja obsługi
Polski
OSTRZEŻENIE
Jeżeli potrawa nie zostanie prawidło-
wo umieszczona na grillu lub grill nie
będzie wystarczająco gorący, może
to spowodować złe rezultaty piecze-
nia.
Podczas korzystania z funkcji SteakMaster za-
lecamy umieszczanie emaliowanej tacy w naj-
niższej pozycji na podporach wewnątrz piekar-
nika. Pomoże to zebrać wszelkie soki powstałe
podczas procesu pieczenia i zapobiegnie za-
brudzeniu wnętrza piekarnika.
OSTRZEŻENIE
Nigdy nie należy umieszczać tacy
emaliowanej pod specjalnym grillem
ani stawiać jej bezpośrednio na dnie
piekarnika.
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE OPTYMAL-
NYCH WYNIKÓW PIECZENIA Z FUNKCJĄ
STEAKMASTER
• Zalecamy, aby zawsze przed rozpoczęciem
pieczenia mięsa za pomocą tej funkcji przy-
gotować je temperaturowo. Jeśli to zrobisz,
wyniki będą niesamowite.
• Jeśli chcesz uzyskać krwiste stek, zalecamy
pokrojenie mięsa nieco grubiej.
• Jeśli chcesz jednak dobrze wypieczone danie,
zalecamy pokrojenie mięsa w cieńsze plastry i/
lub w mniejsze kawałki, aby zwiększyć wchła-
nianie ciepła.
• Mięso należy pozostawić na kilka minut do
przed pokrojeniem.
• W zależności od czasu spoczynku uzyskuje
się różne efekty (krwisty, średni, dobrze wy-
pieczony), ponieważ pieczenie mięsa roz-
pocznie się z temperaturą, jaka powstała w
jego wnętrzu.
• Przy każdym otwarciu drzwiczek piekarnika
ze względów bezpieczeństwa włączają się
rezystory grzejne. Dlatego też drzwiczki nie
powinny być zbyt długo otwarte podczas
wkładania potrawy do piekarnika lub obraca-
nia jej.
• Po maksymalnie 30 minutach korzystania z
funkcji SteakMaster nie będzie możliwe ko-
rzystanie z żadnej innej funkcji przez 15 minut
(ekran spoczynkowy – chłodzenie). Po tym
czasie piekarnik będzie dostępny do użytku
w zwykły sposób.
• Ze względu na charakter procesu pieczenia,
zwłaszcza podczas przyrządzania tłustych
potraw, może powstawać sporo dymu. Jest
to normalne zjawisko. W każdej sytuacji za-
lecamy po użyciu funkcji SteakMaster uru-
chomienie cyklu czyszczenia pirolitycznego
w celu usunięcia tłuszczów zgromadzonych
wewnątrz piekarnika.
OSTRZEŻENIE
RYZYKO POŻARU
Nadmiar tłuszczu nagromadzonego
wewnątrz piekarnika może spowo-
dować pojawienie się dużych ilości
dymu lub nawet płomieni podczas
procesu pieczenia.
Wybieranie trybu Demo piekarnika
Tryb Demo umożliwia przeglądanie i poznawa-
nie wszystkich funkcji piekarnika bez żadnego
ryzyka, ponieważ w tym trybie piekarnik się
nie nagrzewa. Gdy tryb Demo jest aktywny, na
ekranie piekarnika stale jest wyświetlane słowo
DEMO.
Aby włączyć tryb Demo, przed ustawieniem re-
gulatora czasowego należy nacisnąć przyciski
i na 3 sekundy. Gdy ten tryb zostanie włą-
czony, na ekranie przez kilka sekund wyświe-
tlany będzie komunikat Demo Mode ON (Tryb
Demo włączony).
Aby go wyłączyć, należy wyłączyć zasilanie pie-
karnika, a następnie włączyć je ponownie.
Spis treści
- 3 Prezentujemy SteakMaster
- 10 Wskazówki dotyczące optymalnego pieczenia za pomo-
- 11 Wybieranie trybu Demo piekarnika
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)