Termostat bezpieczeństwa; WSKAZÓWKI I PORADY; Zalecenia dotyczące pieczenia; Termoobieg wilgotny - Electrolux KODEH70X - Instrukcja obsługi - Strona 70

Electrolux KODEH70X Piekarnik – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 87
Ładowanie instrukcji

10.2 Termostat bezpieczeństwa

Nieprawidłowe działanie piekarnika lub

uszkodzone podzespoły mogą spowodować

niebezpieczne przegrzanie urządzenia. Aby

temu zapobiec, piekarnik wyposażono

w termostat bezpieczeństwa, który w razie

potrzeby wyłącza zasilanie. Po obniżeniu

temperatury piekarnik automatycznie włączy

się ponownie.

11. WSKAZÓWKI I PORADY

Patrz rozdział dotyczący

bezpieczeństwa.

11.1 Zalecenia dotyczące pieczenia

Potrawy można umieszczać w piekarniku na

pięciu poziomach.
Poziomy półek liczone są od dna piekarnika.
Piekarnik może piec lub smażyć inaczej niż

wcześniejsze piekarniki.
Pieczenie ciast

Nie otwierać drzwi piekarnika przed upływem

¾ ustawionego czasu pieczenia.
Korzystając jednocześnie z dwóch blach do

pieczenia należy pozostawić jeden pusty

poziom pomiędzy nimi.
Gotowanie mięsa i ryb

Do pieczenia bardzo tłustych potraw należy

używać głębokiej blachy, aby zapobiec

powstawaniu trwałych plam w piekarniku.

Przed porcjowaniem pozostawić mięso na

ok. 15 minut, aby sok nie wyciekał.
Aby zapobiec zbyt dużej ilości dymu w

piekarniku podczas pieczenia, należy wlać

nieco wody do głębokiej blachy do pieczenia.

Aby zapobiec powstawaniu dymu, należy za

każdym razem dodawać wodę po

wyschnięciu.
Czas pieczenia

Czas pieczenia zależy od rodzaju potrawy,

jej konsystencji i objętości.
Początkowo należy monitorować wydajność

pieczenia. Znajdź najlepsze ustawienia

(stopień temperatury, czas gotowania itp.)

dla swoich naczyń, przepisów i ilości

podczas korzystania z tego urządzenia.

11.2 Termoobieg wilgotny – zalecane akcesoria

Należy używać używać naczyń i pojemników w ciemnym kolorze o matowej powierzchni.

Pochłaniają one lepiej ciepło niż naczynia w jasnym kolorze o błyszczącej powierzchni.

Blacha do pizzy

Forma do pieczenia

Kokilki

Forma do tarty

W ciemnym kolorze, mato‐

wa

średnica: 28 cm

W ciemnym kolorze, matowa

średnica: 26 cm

Ceramiczne

średnica: 8 cm,

wysokość: 5 cm

W ciemnym kolorze, mato‐

wa

średnica: 28 cm

11.3 Termoobieg wilgotny

Aby uzyskać najlepsze efekty, należy

przestrzegać zaleceń z poniższej tabeli.

POLSKI

225

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)