Bosch HBB23C151R - Instrukcja obsługi - Strona 37

Bosch HBB23C151R Piekarnik – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 45
Ładowanie instrukcji

40

Drób

Wagi podane w tabeli odnosz

ф

si

ę

do drobiu gotowego do

upieczenia, bez farszu.

Umie ci

ц

ca e sztuki drobiu na ruszcie, na pocz

ф

tku piersi

ф

w

dó . Po up ywie

Z

szacowanego czasu, obróci

ц

.

Obróci

ц

pieczone kawa ki, udziec lub pier indyka po up ywie

po owy czasu pieczenia. Obróci

ц

kawa ki ryby po up ywie

Z

czasu.

Je li piecze si

ę

kaczk

ę

lub g

ę

, nak u

ц

skór

ę

pod skrzyd ami,

aby wyciek t uszcz.

Drób adnie si

ę

przyrumieni i stanie chrupki, gdy mniej wi

ę

cej

pod koniec pieczenia zostaje nasmarowany mas em, wod

ф

z

sol

ф

lub sokiem z pomara

ń

czy.

Je

ż

eli piecze si

ę

na grillu, k ad

ф

c bezpo rednio na ruszcie,

nale

ż

y umie ci

ц

blach

ę

emaliowan

ф

na poziomie 1.

Ryby

Obróci

ц

kawa ki ryby po up ywie

Z

czasu.

W przypadku ca ych ryb, nie ma konieczno ci ich obracania.
W o

ż

y

ц

do piekarnika ca

ф

ryb

ę

w jej naturalnej pozycji; z

p etw

ф

grzbietow

ф

skierowan

ф

ku górze. Aby utrzyma

ц

stabilno

ц

ryby, umie ci

ц

w brzuchu ryby kawa ki ziemniaka lub

ma y pojemnik nadaj

ф

cy si

ę

do pieczenia.

Je li pieczone s

ф

filety rybne, doda

ц

kilka y

ż

ek p ynu w celu

przysma

ż

enia.

Je

ż

eli piecze si

ę

na grillu, k ad

ф

c bezpo rednio na ruszcie,

nale

ż

y umie ci

ц

blach

ę

emaliowan

ф

na poziomie 1.

Porady dotycz

ą

ce pieczenia mi

ę

s i grillowania

Drób

Waga

Akcesoria kuchenne
i naczynia

Poziom Funkcja

grzewcza

Temperatura w °C,
poziom pracy grilla

Czas
w minutach

Kurczak, w ca o ci

1,2 kg

Ruszt

2

7

220-240

60-70

Pularda, w ca o ci

1,6 kg

Ruszt

2

7

210-230

80-90

Kurczak, po ówki

o wadze 500 g ka

ż

da Ruszt

2

7

220-240

40-50

Kawa ki kurczaka

o wadze 150 g ka

ż

dy Ruszt

3

7

210-230

30-40

Kawa ki kurczaka

o wadze 300 g ka

ż

dy Ruszt

3

7

210-230

35-45

Pier kurczaka

o wadze 200 g ka

ż

da Ruszt

3

(

3

30-40

Kaczka, w ca o ci

2,0 kg

Ruszt

2

7

190-210

100-110

Pier kaczki

o wadze 300 g ka

ż

dy Ruszt

3

7

240-260

30-40

G

ę

, w ca o ci

3,5

а

4,0 kg

Ruszt

2

7

170-190

120-140

Uda g

ę

si

ka

ż

da cz

ę ц

o wadze

400 g

Ruszt

3

7

220-240

40-50

Ma y indyk, w ca o ci

3,0 kg

Ruszt

2

7

180-200

80-100

Rolada z indyka

1,5 kg

otwarte

1

7

200-220

110-130

Pier z indyka

1,0 kg

zamkni

ę

te

2

%

180-200

90

Udo z indyka

1,0 kg

Ruszt

2

7

180-200

90-100

Ryby

Waga

Akcesoria kuchenne i
naczynia

Poziom Funkcja

grzewcza

Temperatura w °C,
poziom pracy grilla

Czas
w minutach

Ryba, w ca o ci

ok. 300 g

Ruszt

2

(

2

20-25

1,0 kg

Ruszt

2

7

200-220

45-55

1,5 kg

Ruszt

2

7

190-210

60-70

2,0 kg

zamkni

ę

te

2

%

190-210

70-80

Cz

ę ц

brzuszna (ventresca)

ryby, o grubo ci 3 cm

Ruszt

3

(

2

20-25

Filet rybny

zamkni

ę

te

2

%

210-230

25-30

Do pieczeni o tym ci

ęż

arze nie podano

w tabeli ustawie

ń

.

Zastosowa

ц

ustawienia dotycz

ф

ce pieczeni o nieco mniejszym lecz najbardziej zbli

ż

onym

ci

ęż

arze i wyd u

ż

y

ц

czas pieczenia.

Sprawdzanie, czy piecze

ń

jest gotowa.

Nale

ż

y zmierzy

ц

temperatur

ę

mi

ę

sa specjalnym termometrem (dost

ę

pnym w sklepie spe-

cjalistycznym) lub sprawdzi

ц

stan upieczenia y

ż

k

ф

. W tym celu nacisn

фц

y

ż

k

ф

na pie-

cze

ń

. Je li piecze

ń

jest twarda, to znaczy,

ż

e jest gotowa. Je li ust

ę

puje pod naciskiem,

nale

ż

y j

ф

jeszcze dopiec.

Piecze

ń

jest za ciemna i miejscami ma

przypieczon

ф

skórk

ę

.

Nale

ż

y sprawdzi

ц

wysoko

ц

wsuni

ę

cia i temperatur

ę

.

Piecze

ń

wygl

ф

da dobrze, ale sos jest

przypalony.

Nast

ę

pnym razem nale

ż

y wybra

ц

mniejsze naczynie do pieczenia lub doda

ц

wi

ę

cej

wody.

Piecze

ń

wygl

ф

da dobrze, ale sos jest

zbyt jasny i wodnisty.

Nast

ę

pnym razem nale

ż

y wybra

ц

wi

ę

ksze naczynie do pieczenia lub doda

ц

mniej wody.

Podczas dolewania wody do pieczeni
powstaje para wodna.

Proces ten jest uwarunkowany fizycznie i zupe nie normalny. Du

ż

a cz

ę ц

pary wodnej

wydostaje si

ę

przez wylot pary. Para mo

ż

e osiada

ц

na ch odniejszym pulpicie obs ugi lub

na s

ф

siaduj

ф

cych frontach mebli, a nast

ę

pnie si

ę

skrapla

ц

.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)