Pieczenie w naczyniu - Bosch HBA534BW0 - Instrukcja obsługi - Strona 22

Bosch HBA534BW0 Piekarnik – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 31
Ładowanie instrukcji

pl 

Tak to działa

22

Pieczenie w naczyniu

W przypadku pieczenia w naczyniu z pokrywką komora
piekarnika jest bardziej czysta.
Przestrzegać wskazówek producenta dotyczących uży-
wanego naczynia do pieczenia. Najbardziej polecane
są naczynia ze szkła lub ceramiki szklanej.

Naczynie bez pokrywki

¡

Używać wysokiej formy do pieczenia.

¡

Ustawić naczynie na ruszcie.

¡

W przypadku braku odpowiedniego naczynia uży-
wać brytfanki uniwersalnej.

Naczynie z pokrywką

¡

Ustawić naczynie na ruszcie.

¡

Mięso drób i ryby mogą uzyskać chrupiącą skórkę
także w zamkniętej brytfannie. W tym celu użyć bryt-
fanny ze szklaną pokrywą. Ustawić wyższą tempera-
turę.

OSTRZEŻENIE ‒ Ryzyko odniesienia obrażeń!

Jeżeli gorące naczynie szklane zostanie umieszczone
na mokrej lub zimnej powierzchni, może pęknąć.

Gorące naczynia szklane stawiać na suchej pod-
stawce.

OSTRZEŻENIE ‒ Ryzyko oparzenia!

Przy otwieraniu pokrywy po zakończeniu pieczenia z
naczynia może ujść bardzo gorąca para. W zależności
od temperatury para może być niewidoczna.

Podnieść pokrywę w taki sposób, aby gorąca para
nie została skierowana na ciało.

Nie pozwalać dzieciom na zbliżanie się.

18.4 Wybór potraw

Potrawa

Wyposażenie/naczynia

Wyso-
kość wsu-
nięcia

Rodzaj
grzania

Temperatura
w °C / sto-
pień mocy
grilla

Czas trwa-
nia w min

Ciasto ucierane, delikatne

Forma prostokątna

2

150-170

60-80

Ciasto ucierane, 2 poziomy

Forma prostokątna

3+1

140-150

70-85

Tort owocowy lub serowy na kruchym
spodzie

Tortownica Ø 26 cm

2

170-190

55-80

Tort biszkoptowy z 6 jaj

Tortownica Ø 28 cm

2

150-160

1

30-40

Rolada biszkoptowa

Blacha do pieczenia

3

180-200

1

10-15

Ciasto kruche z soczystą warstwą
wierzchnią

Brytfanka uniwersalna

2

160-180

55-95

Ciasto drożdżowe z soczystą warstwą
wierzchnią

Brytfanka uniwersalna

3

180-200

30-55

Muffiny

Blacha do muffinów na
ruszcie

2

170-190

20-40

Drobne wypieki z ciasta drożdżowego

Blacha do pieczenia

3

150-170

20-30

Ciasteczka

Blacha do pieczenia

3

140-160

15-25

Ciasteczka, 2 lub 3 poziomy

Brytfanka uniwersalna
Blacha do pieczenia

3+1
5+3+1

140-160

15-25

Chleb, 1000 g (w formie prostokątnej,
pieczony na blasze)

Brytfanka uniwersalna
Forma prostokątna

2

200-220

35-50

Pizza, świeża

Blacha do pieczenia

3

190-210

20-30

Pizza, świeża, cienki spód

Okrągła blacha do pizzy 2

250-270

1

8-13

Quiche

Forma do tarty

2

190-210

25-35

Zapiekanka pikantna z gotowanych
składników

Forma do zapiekanek

2

200-220

30-60

Kurczak, 1,3 kg, bez farszu

Naczynie bez pokrywki

2

200-220

60-70

Drobne części kurczaka, po 250 g

Naczynie bez pokrywki

3

220-230

30-35

Gęś, bez farszu, 3 kg

Naczynie bez pokrywki

2

1.

140

2.

160

1.

130-140

2.

50-60

1

Nagrzać urządzenie.

2

Obrócić potrawę po upływie 1/2 - 2/3 nastawionego czasu.

3

Na początku dodać do naczynia tyle wody, aby co najmniej 2/3 pieczeni było zanurzone w wodzie

4

Obrócić potrawę po upływie 2/3 czasu.

5

Nie obracać potrawy. Dno naczynia przykryć wodą.

6

Wsunąć blachę uniwersalną pod ruszt.

Spis treści

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)