8 Tak to działa; Wskazówki dotyczące pieczenia; Pieczenie i grillowanie na ruszcie - Bosch HBA534BW0 - Instrukcja obsługi - Strona 21

Bosch HBA534BW0 Piekarnik – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 31
Ładowanie instrukcji

Serwis

 pl

21

17  Serwis

Jeśli użytkownik ma pytania dotyczące sposobu korzy-
stania z urządzenia, nie potrafi samodzielnie usunąć za-
kłócenia albo urządzenie wymaga naprawy, powinien
się zwrócić do naszego serwisu.
Dokładne informacje na temat okresu i warunków gwa-
rancji można uzyskać od naszego serwisu, od sprze-
dawcy urządzenia lub na naszej stronie internetowej.
Kontaktując się z serwisem należy podać numer pro-
duktu (E-Nr.) i numer fabryczny (FD) urządzenia.
Dane kontaktowe serwisu można znaleźć tutaj lub w
dołączonym wykazie punktów serwisowych albo na na-
szej stronie internetowej.
Ten produkt zawiera źródła światła klasy energetycz-
nej G.

17.1 Numer produktu (E-Nr) i numer
fabryczny (FD)

Numer produktu (E-Nr) i numer fabryczny (FD) znajdują
się na tabliczce znamionowej urządzenia.
Tabliczkę znamionową z numerem widać po otworze-
niu drzwiczek urządzenia.

Dane urządzenia i numer telefonu serwisu można zano-
tować oddzielnie, aby zapewnić sobie do nich szybki
dostęp.

18  Tak to działa

Tutaj podane są odpowiednie ustawienia oraz najlep-
sze akcesoria i naczynia do różnych potraw. Zalecenia
zostały przez nas optymalnie dostosowane do danego
urządzenia.

18.1 Wskazówki dotyczące
przygotowywania potraw

Poniższych informacji należy przestrzegać podczas
przyrządzania potraw.

¡

Temperatura i czas trwania zależą od ilości potrawy
i przepisu. Z tego względu podane zostały przedzia-
ły wartości. Najlepiej zacząć od najniższych poda-
nych wartości.

¡

Podane wartości ustawień dotyczą potraw wstawio-
nych do zimnej komory piekarnika. Wyposażenie
wsunąć do komory piekarnika dopiero po rozgrza-
niu.

¡

Nieużywane akcesoria należy wyjąć z komory pie-
karnika.

18.2 Wskazówki dotyczące pieczenia

Podczas pieczenia należy używać podanych poziomów
piekarnika.

Pieczenie na jednym poziomie

Wysokość

Wysokie wypieki lub forma na ruszcie

2

Płaskie wypieki lub wypieki w blasze do
pieczenia

3

Pieczenie ciast na dwóch poziomach

Wysokość

Blacha uniwersalna
Blacha do pieczenia

3
1

Formy ustawione na ruszcie:
pierwszy ruszt
drugi ruszt

Wysokość
3
1

Pieczenie na trzech poziomach

Wysokość

Blacha do pieczenia
Brytfanka uniwersalna
Blacha do pieczenia

5
3
1

Uwagi

¡

Do pieczenia na kilku poziomach stosować Gorące
powietrze. Równocześnie wsunięte do piekarnika
wypieki nie muszą upiec się w jednakowym czasie.

¡

Formy należy ustawiać w komorze piekarnika jedną
obok drugiej albo z przesunięciem jedną nad drugą.

¡

Najlepszy rezultat pieczenia zapewniają ciemne me-
talowe formy do pieczenia.

18.3 Wskazówki dotyczące pieczenia mięs i
grillowania

Podane wartości ustawień dotyczą drobiu, mięsa lub
ryb bez farszu, gotowych do pieczenia, schłodzonych w
lodówce, wstawionych do zimnej komory piekarnika.

¡

Im większy kawałek drobiu, mięsa lub ryby, tym niż-
sza temperatura i odpowiednio dłuższy czas piecze-
nia.

¡

Drób, mięso i rybę należy obrócić po upływie ok.
1/2 do 2/3 podanego czasu.

¡

W przypadku drobiu wlać do naczynia niewielką
ilość wody. Spód naczynia powinien być zakryty na
wysokość ok. 1-2 cm.

¡

Przy obracaniu potraw z drobiu na drugą stronę na-
leży dopilnować, aby na dole znalazła się najpierw
strona piersi wzgl. strona ze skórą.

Pieczenie i grillowanie na ruszcie

Ruszt nadaje się szczególnie dobrze do pieczenia
większego drobiu lub kilku kawałków jednocześnie.

¡

W zależności od wielkości i rodzaju pieczeni wlać
do brytfanki uniwersalnej maksymalnie 1/2 litra wo-
dy.
Na bazie powstałego płynu można później przygoto-
wać sos. Ponadto wytwarza się mniej dymu, a ko-
mora piekarnika ulega mniejszemu zabrudzeniu.

¡

Podczas grillowania drzwi urządzenia muszą być za-
mknięte.
Nigdy nie grillować przy otwartych drzwiczkach urzą-
dzenia.

¡

Grillowane produkty układać na ruszcie. Dodatkowo
wsunąć brytfankę uniwersalną ścięciem skierowa-
nym w stronę drzwi urządzenia co najmniej o jeden
poziom niżej. Będzie do niej skapywać tłuszcz.

Spis treści

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)