Bosch HBA534BW0 Piekarnik – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Serwis
pl
21
17 Serwis
Jeśli użytkownik ma pytania dotyczące sposobu korzy-
stania z urządzenia, nie potrafi samodzielnie usunąć za-
kłócenia albo urządzenie wymaga naprawy, powinien
się zwrócić do naszego serwisu.
Dokładne informacje na temat okresu i warunków gwa-
rancji można uzyskać od naszego serwisu, od sprze-
dawcy urządzenia lub na naszej stronie internetowej.
Kontaktując się z serwisem należy podać numer pro-
duktu (E-Nr.) i numer fabryczny (FD) urządzenia.
Dane kontaktowe serwisu można znaleźć tutaj lub w
dołączonym wykazie punktów serwisowych albo na na-
szej stronie internetowej.
Ten produkt zawiera źródła światła klasy energetycz-
nej G.
17.1 Numer produktu (E-Nr) i numer
fabryczny (FD)
Numer produktu (E-Nr) i numer fabryczny (FD) znajdują
się na tabliczce znamionowej urządzenia.
Tabliczkę znamionową z numerem widać po otworze-
niu drzwiczek urządzenia.
Dane urządzenia i numer telefonu serwisu można zano-
tować oddzielnie, aby zapewnić sobie do nich szybki
dostęp.
18 Tak to działa
Tutaj podane są odpowiednie ustawienia oraz najlep-
sze akcesoria i naczynia do różnych potraw. Zalecenia
zostały przez nas optymalnie dostosowane do danego
urządzenia.
18.1 Wskazówki dotyczące
przygotowywania potraw
Poniższych informacji należy przestrzegać podczas
przyrządzania potraw.
¡
Temperatura i czas trwania zależą od ilości potrawy
i przepisu. Z tego względu podane zostały przedzia-
ły wartości. Najlepiej zacząć od najniższych poda-
nych wartości.
¡
Podane wartości ustawień dotyczą potraw wstawio-
nych do zimnej komory piekarnika. Wyposażenie
wsunąć do komory piekarnika dopiero po rozgrza-
niu.
¡
Nieużywane akcesoria należy wyjąć z komory pie-
karnika.
18.2 Wskazówki dotyczące pieczenia
Podczas pieczenia należy używać podanych poziomów
piekarnika.
Pieczenie na jednym poziomie
Wysokość
Wysokie wypieki lub forma na ruszcie
2
Płaskie wypieki lub wypieki w blasze do
pieczenia
3
Pieczenie ciast na dwóch poziomach
Wysokość
Blacha uniwersalna
Blacha do pieczenia
3
1
Formy ustawione na ruszcie:
pierwszy ruszt
drugi ruszt
Wysokość
3
1
Pieczenie na trzech poziomach
Wysokość
Blacha do pieczenia
Brytfanka uniwersalna
Blacha do pieczenia
5
3
1
Uwagi
¡
Do pieczenia na kilku poziomach stosować Gorące
powietrze. Równocześnie wsunięte do piekarnika
wypieki nie muszą upiec się w jednakowym czasie.
¡
Formy należy ustawiać w komorze piekarnika jedną
obok drugiej albo z przesunięciem jedną nad drugą.
¡
Najlepszy rezultat pieczenia zapewniają ciemne me-
talowe formy do pieczenia.
18.3 Wskazówki dotyczące pieczenia mięs i
grillowania
Podane wartości ustawień dotyczą drobiu, mięsa lub
ryb bez farszu, gotowych do pieczenia, schłodzonych w
lodówce, wstawionych do zimnej komory piekarnika.
¡
Im większy kawałek drobiu, mięsa lub ryby, tym niż-
sza temperatura i odpowiednio dłuższy czas piecze-
nia.
¡
Drób, mięso i rybę należy obrócić po upływie ok.
1/2 do 2/3 podanego czasu.
¡
W przypadku drobiu wlać do naczynia niewielką
ilość wody. Spód naczynia powinien być zakryty na
wysokość ok. 1-2 cm.
¡
Przy obracaniu potraw z drobiu na drugą stronę na-
leży dopilnować, aby na dole znalazła się najpierw
strona piersi wzgl. strona ze skórą.
Pieczenie i grillowanie na ruszcie
Ruszt nadaje się szczególnie dobrze do pieczenia
większego drobiu lub kilku kawałków jednocześnie.
¡
W zależności od wielkości i rodzaju pieczeni wlać
do brytfanki uniwersalnej maksymalnie 1/2 litra wo-
dy.
Na bazie powstałego płynu można później przygoto-
wać sos. Ponadto wytwarza się mniej dymu, a ko-
mora piekarnika ulega mniejszemu zabrudzeniu.
¡
Podczas grillowania drzwi urządzenia muszą być za-
mknięte.
Nigdy nie grillować przy otwartych drzwiczkach urzą-
dzenia.
¡
Grillowane produkty układać na ruszcie. Dodatkowo
wsunąć brytfankę uniwersalną ścięciem skierowa-
nym w stronę drzwi urządzenia co najmniej o jeden
poziom niżej. Będzie do niej skapywać tłuszcz.
Spis treści
- 2 Spis treści; Bezpieczeństwo; Użytkowanie zgodne z przeznaczeniem
- 4 OSTRZEŻENIE ‒ Ryzyko uduszenia się!; Wykluczanie szkód materialnych; Informacje ogólne
- 5 Ochrona środowiska i oszczędność; Usuwanie opakowania; Poznawanie urządzenia
- 6 Przyciski i wyświetlacz
- 7 Pozostałe funkcje; Temperatura i poziomy ustawień; Wskaźnik nagrzewania; Komora piekarnika; Prowadnice; Oświetlenie
- 8 Wentylator
- 9 Kombinacja wyposażenia; Pozostałe elementy wyposażenia; Przed pierwszym użyciem; Pierwsze uruchomienie; Ustawianie godziny; Podstawowy sposób obsługi; Włączanie urządzenia
- 10 Zmiana rodzaju grzania; Szybkie nagrzewanie; Ustawianie szybkiego nagrzewania; Funkcje zegara; Przegląd funkcji zegara; Ustawianie minutnika
- 11 Nastawianie czasu trwania; Ustawianie czasu zakończenia
- 12 Ustawianie godziny; Zmiana ustawionej godziny; 0 Zabezpieczenie przed dziećmi; Środek czyszczący; Odpowiednie środki czyszczące
- 14 Czyszczenie urządzenia
- 15 Zdejmowanie prowadnic
- 16 4 Drzwi urządzenia; Zdejmowanie drzwi urządzenia
- 17 Zakładanie drzwi urządzenia; Demontaż szyb w drzwiach
- 18 Montaż szyb w drzwiach
- 19 5 Usuwanie usterek; Zakłócenia działania
- 20 6 Utylizacja; Utylizacja zużytego urządzenia
- 21 8 Tak to działa; Wskazówki dotyczące pieczenia; Pieczenie i grillowanie na ruszcie
- 22 Pieczenie w naczyniu
- 24 Zalecane ustawienia dotyczące pieczenia; Zalecane ustawienia dotyczące grillowania; 9 Instrukcja montażu
- 25 Ogólne wskazówki dotyczące
- 26 Montaż pod blatem roboczym
- 27 Zabudowa narożna
- 28 Demontaż urządzenia
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)