Bosch HBA23B150E Piekarnik – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
35
Rady dotycz
ą
ce oszcz
ę
dzania energii i ochrony rodowiska
naturalnego
Niniejszy rozdzia
ł
zawiera rady dotycz
ф
ce sposobów
oszcz
ę
dzania energii podczas pieczenia i sma enia w
piekarniku oraz wskazówki dotycz
ф
ce utylizacji urz
ф
dzenia.
Oszcz
ę
dzanie energii
■
Nagrzewa
ц
piekarnik tylko w przypadku, gdy jest to zalecane
w przepisie lub w tabeli potraw.
■
U ywa
ц
form do pieczenia w ciemnych kolorach, pokrytych
czarnym lakierem lub emali
ф
. Te formy najlepiej poch
ł
aniaj
ф
ciep
ł
o.
■
Pami
ę
ta
ц
, aby drzwiczki piekarnika by
ł
y zamkni
ę
te podczas
cyklu gotowania, pieczenia lub sma enia.
■
Podczas pieczenia kilku ciast, zaleca si
ę
je piec jedno po
drugim. Piekarnik b
ę
dzie rozgrzany, dzi
ę
ki czemu pieczenie
drugiego ciasta zajmie mniej czasu. Mo na równie wk
ł
ada
ц
jednocze nie dwie formy prostok
ф
tne, jedna obok drugiej.
■
Przy d
ł
ugich czasach gotowania/pieczenia, mo na wy
łф
czy
ц
piekarnik na 10 minut przed up
ł
ywem czasu i wykorzysta
ц
ciep
ł
o resztkowe w celu dogotowania/dopieczenia potrawy.
Utylizacja odpadów w sposób przyjazny dla
rodowiska naturalnego
Zutylizowa
ц
opakowanie w sposób ekologiczny.
Przetestowane w naszym studiu gotowania
Poni ej znajd
ф
Pa
ń
stwo przyk
ł
ady potraw z optymalnymi dla
nich ustawieniami. Poka emy Pa
ń
stwu, jaki rodzaj grzania i
temperatura najlepiej nadaj
ф
si
ę
do przyrz
ф
dzenia danej
potrawy. Podajemy wskazówki dotycz
ф
ce odpowiedniego
wyposa enia oraz wysoko ci, na jak
ф
nale y wsuwa
ц
je do
piekarnika. Udzielamy porad dotycz
ф
cych naczy
ń
i
przygotowywania potraw.
Wskazówki
■
Dane w tabeli zawsze dotycz
ф
potraw wsuni
ę
tych do zimnego
i pustego piekarnika.
Piekarnik podgrzewa
ц
tylko wówczas, gdy tak podaj
ф
tabele.
Wyposa enie wy
ł
o y
ц
papierem do pieczenia dopiero po
podgrzaniu piekarnika.
■
Podane w tabelach czasy s
ф
warto ciami orientacyjnymi.
Zale
ф
one od jako ci i w
ł
a ciwo ci produktów spo ywczych.
■
Nale y stosowa
ц
dostarczone wyposa enie. Wyposa enie
dodatkowe mo na naby
ц
w punkcie serwisowym lub sklepie
specjalistycznym.
Przed u yciem piekarnika wyj
фц
wyposa enie i naczynia, z
których si
ę
nie korzysta.
■
Do wyjmowania gor
ф
cego wyposa enia i naczy
ń
z piekarnika
zawsze u ywa
ц
ł
apek kuchennych.
Ciasta i wypieki
Pieczenie na jednym poziomie
Przy ustawieniu z ogrzewaniem górnym i dolnym
%
uzyskuje
si
ę
lepsze wypieczenie ciast.
W przypadku pieczenia z nadmuchem gor
ф
cego powietrza
N
,
zaleca si
ę
nast
ę
puj
ф
ce poziomy dla akcesoriów kuchennych:
■
Ciasta w formach: poziom 2
■
Ciasta na blasze: poziom 3
Pieczenie na kilku poziomach
Stosowa
ц
tryb z nadmuchem gor
ф
cego powietrza
N
.
Poziom pieczenia przy u ywaniu 2 poziomów:
■
Blacha emaliowana: poziom 3
■
Blacha aluminiowa poziom 1
Ciasta na blachach, które zosta
ł
y jednocze nie umieszczone w
piekarniku, nie musz
ф
by
ц
gotowe w tym samym czasie.
W tabelach znajduje si
ę
wiele rad dotycz
ф
cych ka dej potrawy.
W przypadku jednoczesnego u ycia 3 prostok
ф
tnych form,
nale y umie ci
ц
je na ruszcie, tak jak pokazano na rysunku.
Formy do pieczenia
Najlepiej nadaj
ф
si
ę
ciemne metalowe formy do pieczenia.
W przypadku pieczenia w formach z cienkiego metalu lub
formach szklanych czas pieczenia wyd
ł
u a si
ę
, a ciasto nie jest
równomiernie zrumienione.
W przypadku pieczenia w formach silikonowych nale y piec
wed
ł
ug przepisów producenta formy i przestrzega
ц
jego
wskazówek. Formy silikonowe s
ф
cz
ę
sto mniejsze od zwyk
ł
ych.
Ilo
ц
sk
ł
adników i ciasta surowego mo e odbiega
ц
od tutaj
podanych.
Tabele
W tabeli znajduj
ф
si
ę
optymalne funkcje grzewcze dla ka dego
rodzaju ciasta lub deseru. Temperatura i czas pieczenia zale
ф
od ilo ci i konsystencji ciasta. Z tego powodu, w tabelach
potraw podane s
ф
zawsze zakresy czasu. Nale y zawsze
zacz
фц
od najni szego zakresu. W ni szej temperaturze
powierzchnia ciasto przyrumienia si
ę
w sposób bardziej
równomierny. W razie konieczno ci, przy nast
ę
pnej okazji
b
ę
dzie mo na wyd
ł
u y
ц
czas.
Je li piekarnik zosta
ł
nagrzany przed wstawieniem potrawy,
nale y skróci
ц
podany czas o 5 lub 10 minut.
Dodatkowe informacje znajduj
ф
si
ę
w dodatku do tabel, pod
tytu
ł
em: Sugestie dotycz
ф
ce pieczenia.
Niniejsze urz
ф
dzenie jest oznakowane jako zgodne z
zapisami Dyrektywy 2002/96/CE dotycz
ф
cej odpadów
elektrycznych i elektronicznych. Dyrektywa ta okre la
zasady recyklingu i ponownego wykorzystania
zu ytego sprz
ę
tu elektrycznego i elektronicznego na
terenie ca
ł
ej Unii Europejskiej.
Spis treści
- 22 Spis tre ci; Rady i wskazówki dotycz; Przed monta
- 24 Panel sterowania
- 26 Programowanie godziny; Programowanie piekarnika; Funkcja grzewcza i temperatura
- 27 Szybkie podgrzewanie; Programowanie funkcji regulacji czasu; Minutnik
- 29 Godzina; Funkcja zabezpieczenia dzieci; Zmiana ustawie
- 30 Konserwacja i czyszczenie; rodki czyszcz
- 32 Co zrobi; Tabela usterek
- 33 Wymiana lampki w piekarniku; Serwis; Nr) i numer fabryczny
- 34 Oszcz; Utylizacja odpadów w sposób przyjazny dla; Przetestowane w naszym studiu gotowania; Ciasta i wypieki
- 38 Porady dotycz
- 41 Pieczenie
- 42 enie na grillu
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)