Zelmer ZFD1005 Odwadniacz żywności – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
6
PL
PL
warzywa różnią się konsystencją.
PRZECHOWYWANIE PRODUKTÓW
. Prawidłowe przechowywanie suszonych produktów jest bardzo ważne w celu zachowania ich jakości
i smaku. Należy przechowywać wszystkie suszone produkty w chłodnym, ciemnym miejscu. Im niższa
temperatura przechowywania produktu, tym dłużej zachowa on optymalną jakość.
. Jeśli to możliwe, należy przechowywać produkty w lodówce lub zamrażarce; można też przechowywać
suszone produkty w chłodnym miejscu w domu.
. Należy pamiętać, że światło wpływa negatywnie na jakość i wartości odżywcze żywności.
. Zalecamy przechowywanie produktów w hermetycznych workach lub w ciemnym pojemniku.
. Naturalna wysoka zawartość cukru i kwasów w przypadku wielu owoców umożliwia
długotrwałe przechowywanie.
. Pod warunkiem użycia prawidłowego opakowania i sposobu przechowywania większość owoców
można przechowywać przez rok, a warzywa przez maks. 6 miesięcy.
. Nie należy spożywać owoców ani warzyw, które mają jakiekolwiek oznaki zepsucia.
REHYDRATACJA PRODUKTÓW
Produkty suszone można poddać rehydratacji w wodzie na 3 sposoby:
. Owoce i warzywa można zanurzyć w wodzie na 2 do 6 godzin, zapewniając chłodzenie.
. Produkty można zanurzyć w gotującej wodzie na 5–10 minut do momentu osiągnięcia przez nie
odpowiedniej konsystencji.
. Ostatnim sposobem jest ugotowanie suszonych owoców i warzyw. W trakcie rehydratacji nie należy
dodawać żadnych przypraw ani cukru. Dobrą metodą jest dodanie 2 szklanek wody do owoców i
pozostawienie do zagotowania.
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
. Tacki dehydratora nadają się do mycia w zmywarce.
. Nie wolno zanurzać głównego modułu urządzenia w wodzie ani żadnej innej cieczy.
. Czyścić za pomocą lekko zwilżonej ściereczki i dokładnie osuszyć przed przechowywaniem.
. Przechowywać urządzenie w czystym, pozbawionym wilgoci miejscu, najlepiej w oryginalnym
opakowaniu.
PRZEPISY
Suszona wołowina
Przede wszystkim ważne jest użycie kawałka mięsa dobrej jakości. Należy wybrać polędwicę lub stek
o grubości 2,5 do 3,8 cm, odciąć tłuszcz i tkankę łączną. Tłuszcz utrudnia dobre wysuszenie mięsa, a
tkanka łączna powoduje, że suszoną wołowinę ciężko się żuje.
Aby łatwiej pociąć mięso, należy włożyć mięso do zamrażarki na mniej więcej 30 minut, aby lekko je
zamrozić. Następnie obrócić je i mrozić przez następne 15 minut. Ciąć mięso na paski o grubości 3 mm
w poprzek włókien.
Włożyć do marynaty na 3 godziny. Osuszyć zamarynowane paski mięsa papierowym ręcznikiem i
położyć je na tackę do suszenia.
Należy zawsze zabezpieczyć urządzenie papierem do pieczenia podczas obróbki kapiących produktów.
Paski mięsa suszyć do momentu osiągnięcia średniej suchości i stanu, w którym dają się wyginać bez
pękania. Wymaga to 6–16 godzin. Inaczej niż w przypadku innych suszonych mięs, suszona wołowina
powinna być lekko gliniasta, ale nie krucha.
Spis treści
- 3 OPIS
- 4 WAŻNE OSTRZEŻENIA
- 5 PRZED PIER
- 6 PRZECHOWYWANIE PRODUKTÓW; KONSERWACJA I CZYSZCZENIE; Suszona wołowina
- 7 UTYLIZACJA PRODUKTU
- 8 PROCEDURA SERWISOWA
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)