PRZED PIER - Zelmer ZFD1005 - Instrukcja obsługi - Strona 5

Zelmer ZFD1005 Odwadniacz żywności – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 14
Ładowanie instrukcji

5

PL

PL

na

gorącej

powierzchni.

W

yjmować

wtyczkę

urządzenia

zawsze

w

sposób

bezpieczn

y

.

Nie

ciągnąć

za

przewód

urządzenia

w

celu

wyjęcia

wtyczki

z

gniazdka.

Nie

wolno

przenosić

ani

obsługiwać

urządzenia

mokrymi

rękami.

Nie

zakrywać

otworów

wentylacyjnych

na

urządzeniu.

Firma Eurogama Sp. z o.o.

zrzeka

się

wszelkiej

odpowiedzialności

za

szkod

y,

które

mogą

wystąpić

u

ludzi,

zwierząt

lub

w

przedmiotach

z

powodu

nieprzestrzegania

niniejszych

ostrzeżeń.

INSTRUKCJA

OBSŁUGI

PRZED PIER

WSZYM UŻYCIEM

Oczyścić

wszystkie

części

urządzenia

wilgotną

ściereczką.

Należy

sprawdzić,

czy

urządzenie

jest

suche

przed

rozpoczęciem

suszenia

produktów

żywnościowych.

Upewnić

się,

czy

wszystkie

części

prawidłowo

zmontowane

i w

dobrym

stanie.

PRZYGO

TOWANIE PRODUKTÓW

Inaczej

niż

w

przypadku

owoców

w

puszkach,

podczas

procesu

dehydratacji

nie

dodaje

się

cukru.

(Jeśli

użytkownik

nie

doda

cukru,

niektóre

produkty

mogą

mieć

gorzki

smak).

W

ażne

jest

stosowanie

wymienionych

poniżej

podstawowych

wytycznych

w

celu

wytworzenia

produktów

najlepszej

jakości:

.

Należy

zawsze

sprawdzić,

czy

żywność

nie

jest

przeterminowana

i

czy

jest

dobrej

jakości.

.

Najlepiej

używać

owoców

dojrzałych

na

drzewie,

ponieważ

mają

najwyższą

zawartość

naturalnego

cukru.
.

Nie

wykorzystywać

przejrzałych

ani

zepsutych

owoców

i

warzy

w, a

jeśli

produkty

mają

ślady

uderzeń

lub

odbarwione

części,

należy

je

usunąć

przed

suszeniem.

.

Niektóre

owoce,

np.

jabłka,

gruszki

i

morele

zabezpieczone

środkami

spowalniającymi

utratę

witamin,

a

nawet

zapobiegającymi

odbarwieniom.

Należy

zawsze

dokładnie

myć

produkty

żywnościowe,

aby

zapewnić

brak

brudu,

bakterii

i

innych

szkodliwych

substancji.

.

Obieranie

owoców

i

warzyw

przed

suszeniem

jest

opcjonalne.

Skórka

może

stać

się

twarda

podczas

suszenia,

jednak

wybór

należy

do

użytkownika.

.

W

zależności

od

konsystencji

warzyw

może

być

konieczne

ugotowanie

ich

na

parze

/

zblanszowanie

przed

.Gdy maszyna pracuje, taca powinna znajdować się w pozycji wysuniętej.

suszeniem.

USTAWIANIE TEMPERATURY I CZASU

1.

Najpierw

nacisnąć

przycisk

wyłącznika,

następnie

nacisnąć

przycisk

SET,

co

spowoduje

miganie

godziny

w

wyświetlanym

oknie.

Następnie

naciskać

przyciski

+

lub

-,

aby

ustawić

żądaną

godzinę,

co

spowoduje

zmianę

czasu.

Zakres

czasu

dostępny

w

dehydratorze

wynosi

od

1

do

48

godzin.

2.

Po

tym

jak

godzina

na

wyświetlaczu

przestanie

migać,

należy

nacisnąć

przycisk

SET

ponownie.

Naciskaj

przycisk

+

lub

-,

aby

ustawić

żądaną

temperaturę.

O 5°C

więcej,

1

naciśnięcie.

Dostępny

zakres

temperatur

w

opisywanym

dehydratorze

wynosi

40–70°C

Po

ustawieniu

żądanego

czasu

i

temperatury

dehydrator

się

uruchomi.

Czas

i

temperaturę

można

zmienić

w

dowolnym

momencie

poprzez

naciśnięcie

przycisku

SET

.

Dehydrator

można

wyłączyć

w

dowolnym

momencie

poprzez

naciśnięcie

przycisku

wyłącznika.

TEST WYSUSZENIA

.

Prawidłowo

wysuszone

owoce

giętkie

i

skórzaste

oraz

mają

niewielką

zawartość

wilgoci

(poniżej

20%).

Częstym

problemem

jest

doprowadzanie

do

nadmiernego

wysuszenia

owocó

w,

co

powoduje

kiepski

smak

i

mniejszą

wartość

odżywczą.

Dlatego

w

celu

uzyskania

najlepszych

wartości

smakowych

suszonego

produktu

należy

stosować

odpowiednie

czasy

suszenia.

.

W

arzywa

powinny

mieć

gliniastą

i

kruchą

konsystencję,

należy

jednak

pamiętać,

że

poszczególne

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)