Zelmer ZFD1005 Odwadniacz żywności – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
5
PL
PL
na
gorącej
powierzchni.
W
yjmować
wtyczkę
urządzenia
zawsze
w
sposób
bezpieczn
y
.
Nie
ciągnąć
za
przewód
urządzenia
w
celu
wyjęcia
wtyczki
z
gniazdka.
Nie
wolno
przenosić
ani
obsługiwać
urządzenia
mokrymi
rękami.
Nie
zakrywać
otworów
wentylacyjnych
na
urządzeniu.
Firma Eurogama Sp. z o.o.
zrzeka
się
wszelkiej
odpowiedzialności
za
szkod
y,
które
mogą
wystąpić
u
ludzi,
zwierząt
lub
w
przedmiotach
z
powodu
nieprzestrzegania
niniejszych
ostrzeżeń.
INSTRUKCJA
OBSŁUGI
PRZED PIER
WSZYM UŻYCIEM
Oczyścić
wszystkie
części
urządzenia
wilgotną
ściereczką.
Należy
sprawdzić,
czy
urządzenie
jest
suche
przed
rozpoczęciem
suszenia
produktów
żywnościowych.
Upewnić
się,
czy
wszystkie
części
są
prawidłowo
zmontowane
i w
dobrym
stanie.
PRZYGO
TOWANIE PRODUKTÓW
Inaczej
niż
w
przypadku
owoców
w
puszkach,
podczas
procesu
dehydratacji
nie
dodaje
się
cukru.
(Jeśli
użytkownik
nie
doda
cukru,
niektóre
produkty
mogą
mieć
gorzki
smak).
W
ażne
jest
stosowanie
wymienionych
poniżej
podstawowych
wytycznych
w
celu
wytworzenia
produktów
najlepszej
jakości:
.
Należy
zawsze
sprawdzić,
czy
żywność
nie
jest
przeterminowana
i
czy
jest
dobrej
jakości.
.
Najlepiej
używać
owoców
dojrzałych
na
drzewie,
ponieważ
mają
najwyższą
zawartość
naturalnego
cukru.
.
Nie
wykorzystywać
przejrzałych
ani
zepsutych
owoców
i
warzy
w, a
jeśli
produkty
mają
ślady
uderzeń
lub
odbarwione
części,
należy
je
usunąć
przed
suszeniem.
.
Niektóre
owoce,
np.
jabłka,
gruszki
i
morele
są
zabezpieczone
środkami
spowalniającymi
utratę
witamin,
a
nawet
zapobiegającymi
odbarwieniom.
Należy
zawsze
dokładnie
myć
produkty
żywnościowe,
aby
zapewnić
brak
brudu,
bakterii
i
innych
szkodliwych
substancji.
.
Obieranie
owoców
i
warzyw
przed
suszeniem
jest
opcjonalne.
Skórka
może
stać
się
twarda
podczas
suszenia,
jednak
wybór
należy
do
użytkownika.
.
W
zależności
od
konsystencji
warzyw
może
być
konieczne
ugotowanie
ich
na
parze
/
zblanszowanie
przed
.Gdy maszyna pracuje, taca powinna znajdować się w pozycji wysuniętej.
suszeniem.
USTAWIANIE TEMPERATURY I CZASU
1.
Najpierw
nacisnąć
przycisk
wyłącznika,
następnie
nacisnąć
przycisk
SET,
co
spowoduje
miganie
godziny
w
wyświetlanym
oknie.
Następnie
naciskać
przyciski
+
lub
-,
aby
ustawić
żądaną
godzinę,
co
spowoduje
zmianę
czasu.
Zakres
czasu
dostępny
w
dehydratorze
wynosi
od
1
do
48
godzin.
2.
Po
tym
jak
godzina
na
wyświetlaczu
przestanie
migać,
należy
nacisnąć
przycisk
SET
ponownie.
Naciskaj
przycisk
+
lub
-,
aby
ustawić
żądaną
temperaturę.
O 5°C
więcej,
1
naciśnięcie.
Dostępny
zakres
temperatur
w
opisywanym
dehydratorze
wynosi
40–70°C
Po
ustawieniu
żądanego
czasu
i
temperatury
dehydrator
się
uruchomi.
Czas
i
temperaturę
można
zmienić
w
dowolnym
momencie
poprzez
naciśnięcie
przycisku
SET
.
Dehydrator
można
wyłączyć
w
dowolnym
momencie
poprzez
naciśnięcie
przycisku
wyłącznika.
TEST WYSUSZENIA
.
Prawidłowo
wysuszone
owoce
są
giętkie
i
skórzaste
oraz
mają
niewielką
zawartość
wilgoci
(poniżej
20%).
Częstym
problemem
jest
doprowadzanie
do
nadmiernego
wysuszenia
owocó
w,
co
powoduje
kiepski
smak
i
mniejszą
wartość
odżywczą.
Dlatego
w
celu
uzyskania
najlepszych
wartości
smakowych
suszonego
produktu
należy
stosować
odpowiednie
czasy
suszenia.
.
W
arzywa
powinny
mieć
gliniastą
i
kruchą
konsystencję,
należy
jednak
pamiętać,
że
poszczególne
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)