Russell Hobbs 25630-56 Multicooker – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
64
Dokonywanie korekt w trakcie gotowania
W trakcie gotowania można korygować czas i temperaturę na czujniku.
•
Aby skorygować temperaturę na czujniku naciśnij przycisk
t
/
i
aż zaświeci się lampka temperatury docelowej (
g
) i dokonaj korekty przy pomocy
przycisków
u
i
d
. 3 sekundy po naciśnięciu liczby przestaną migać i zostanie wyświetlona nowa temperatura. Jeszcze raz naciśnij przycisk
t
/
i
,
aby powrócić do wyświetlania czasu.
•
Aby skorygować czas gotowania, naciskaj przycisk
t
/
i
aż pokaże się lampka czasu
i
, następnie dokonaj korekty za pomocą przycisków
u
i
d
.
Koniec gotowania
•
Gdy czas gotowania upłynie, urządzenie wygeneruje trzy sygnały dźwiękowe i automatycznie wyłączy grzałkę.
•
Wyjmij jedzenie.
•
Wyświetlacz zacznie odliczać minuty od 00:00 pokazując czas wychładzania potrawy. Po 4 godzinach pokaże się domyślne “----” .
•
Odłączaj urządzenie, gdy nie jest w użyciu i pozwól urządzeniu całkowicie ostygnąć zanim je oczyścisz i odstawisz.
ETAPY WYKAŃCZANIA POTRAW
Niektóre potrawy mogą być spożywane bezpośrednio po ugotowaniu. W przypadku steków i innych mięs, jest niezbędne wrzucenie ich na gorącą
patelnię dla najlepszego smaku i struktury.
1.
Rozgrzej dobrej jakości patelnię i dodaj olej. Obsmaż odpowiednio powierzchnie i boki mięsa (maksymalnie 2 minuty z każdej strony).
2.
Można alternatywnie wykorzystać grill. Wystarczy pamiętać, że żywność jest już gotowa i chodzi tylko o jej powierzchowne obsmażenie.
UWAGI O CZASACH GOTOWANIA I BEZPIECZEŃSTWIE ŻYWNOŚCI
Aby zminimalizować ryzyko chorób wywoływanych niewłaściwym przygotowaniem żywności, należy zwrócić uwagę na:
•
Gotowanie potraw w odpowiedniej temperaturze i w odpowiednim czasie zapewnia niszczenie wszelkich szkodliwych bakterii. Zawsze sprawdzaj
informacje na opakowaniach żywności i postępuj zgodnie z podanymi instrukcjami gotowania.
•
Ze względów bezpieczeństwa żywność gotowana poniżej 55ºC (np steki) nie powinna być gotowana dłużej niż 2 godziny i musi być obsmażana na
zewnętrznej stronie.
•
Ryby są często gotowane w temperaturze niższej niż 55ºC, jeśli chcesz tak gotować, jest ważne, aby kupione ryby były sklasyfikowane w klasie Sushi
(tj ryb, które można jeść na surowo).
•
Nie wyjmuj mięsa za wcześnie. Mięsa powinny być gotowane przynajmniej przez minimalny czas podany na wykresie i we właściwej temperaturze.
•
Jest OK, gotować mięso dłużej niż w minimalnym przedziale czasowym. Ryby są wyjątkiem od tej reguły. Takie ryby w technice sous vide będą
rozgotowane.
•
Zawsze należy sprawdzić, czy potrawa jest dobrze ugotowana (np zacznie wyciekać czysty sos z wieprzowiny, drobiu, itd.). Gotuj ryby, aż w całości
będą nieprzejrzyste.
TABELA PRZEWODNIK DO GOTOWANIA SOUS VIDE
Żywność/potrawa
Temperatura
Czas (godziny)
Uwagi
min.
max.
Steki wołowe
Lekko wysmażone: 56ºC
1
1 ½
Czasy dla porcji 200 - 250 g
Średnie: 60ºC
1 ½
2
Dobrze wysmażone: 68ºC
2
2 ½
Jagnięcina, cielęcina, kaczka,
dziczyzna, itd.
Różowe: 56ºC
1 ½
3 ½
Czasy dla porcji 200 - 250 g
Dobrze wysmażone: 68ºC
2
4
Wieprzowina
Soczyste/delikatne: 63ºC
1 ½
3
Czasy dla porcji 200 - 250 g
Dobrze wysmażone: 70ºC
3
5
Pierś kurczaka
Soczyste/delikatne: 60ºC
1 ½
3
Czasy dla porcji 200 - 250 g
Dobrze wysmażone: 70ºC
2
4
Udko z kurczaka, skrzydło, udo
Soczyste/delikatne: 63ºC
3 ½
5 ½
Dobrze wysmażone: 72ºC
4 ½
6 ½
Ryby
Miękkie, kruche 55ºC
1
2
Czasy dla porcji 150 - 200 g
Jędrne, dobrze ugotowane 65ºC
1 ½
2 ½
Warzywa korzeniowe
80ºC
4
6
Potnij na równe kawałki, około 15-20 mm
Jest ważne, aby składniki były gotowane w podanej temperaturze przez co najmniej minimalny podany czas. Nie został wliczony czas potrzebny do
odpowiedniego rozgrzania wody przed włożeniem do niej składników. Regulator czasowy zaczyna liczyć czas dopiero wtedy, gdy rzeczywista
temperatura wody osiągnie nastawioną temperaturę. Trzeba zawsze zaczekać, aż regulator czasowy pokaże, że składniki ugotowały się w co najmniej
minimalnym przedziale czasu podanym powyżej.
Spis treści
- 4 Powierzchnie urządzenia rozgrzewają się.; WAŻNA UWAGA
- 5 WOLNE GOTOWANIE; UŻYWANIE TRYBU WOLNEGO GOTOWANIA; Dokonywania korekt w trakcie gotowania; TECHNIKA SOUS VIDE; PRZYGOTOWANIE; Woreczki zamykane metodą ‘Zipper Lock:; UŻYWANIE TRYBU SOUS VIDE
- 6 ETAPY WYKAŃCZANIA POTRAW; TABELA PRZEWODNIK DO GOTOWANIA SOUS VIDE
- 7 DZIAŁANIE CZUJNIKA TEMPERATURY; WYKORZYSTANIE FUNKCJI CZUJNIKA TEMPERATURY; Koniec gotowania; USUWANIE USTEREK
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)