Russell Hobbs 25630-56 Multicooker – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
62
Instrukcję należy przeczytać, zachować, przekazać kolejnemu użytkownikowi, jeśli odstępujemy urządzenie innej osobie. Wyjmij z opakowania przed
użyciem.
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Postępuj zgodnie ze wskazówkami dotyczącymi bezpieczeństwa, między innymi:
Niniejszy sprzęt nie jest przeznaczony do użytkowania przez osoby ( w tym dzieci) o ograniczonej zdolności
fizycznej, czuciowej lub psychicznej, lub osoby nie mające doświadczenia lub znajomości sprzętu, chyba że
odbywa się to pod nadzorem lub zgodnie z instrukcją użytkowania sprzętu, przekazanej przez osoby
odpowiadające za ich bezpieczeństwo. Należy zwracać uwagę na dzieci, aby nie bawiły się sprzętem.
Jeżeli przewód zasilający ulegnie uszkodzeniu, powinien być wymieniony przez producenta, jego serwis
techniczny lub specjalistyczny zakład naprawczy w celu uniknięcia zagrożenia.
b
Nie należy używać tego urządzenia w pobliżu wanny, prysznica, umywalki lub innych naczyń
zawierających wodę.
¬
Powierzchnie urządzenia rozgrzewają się.
•
Ze wszystkich stron urządzenia należy pozostawić, co najmniej 50mm wolnej przestrzeni.
•
Przy przenoszeniu urządzenia z gorącym jedzeniem, wodą lub innymi gorącymi płynami należy bardzo uważać.
•
Do zdejmowania pokrywy zakładaj rękawice kuchenne lub stosuj podobne zabezpieczenia. Podczas zdejmowania pokrywy uważaj na
wydobywającą się parą wodną.
•
Nie przykrywaj urządzenia i niczego na nim nie stawiaj.
•
Jeśli urządzenie nie jest używane, przed przestawieniem w inne miejsce i przed czyszczeniem, wyjmij wtyczkę zasilania.
•
Nigdy nie używaj urządzenia niezgodnie z jego przeznaczeniem określonym w niniejszej instrukcji.
•
Nigdy nie używaj uszkodzonego urządzenia lub jeśli zaczęło wadliwie działać.
•
Nie stawiaj garnka na powierzchniach narażonych na uszkodzenie przez temperaturę. Zawsze stawiaj garnek na podstawce lub macie żaroodpornej.
•
Podstawa garnka ma chropowatą powierzchnię i na powierzchniach delikatnych lub polerowanych może pozostawiać rysy lub inne ślady. Dla
ochrony powierzchni tego rodzaju zawsze stawiaj garnek na ochronnej podkładce.
TYLKO DO UŻYTKU DOMOWEGO
CZĘŚCI
1.
Szklana pokrywa
2.
Garnek
3. Uchwyty blokujące
4. Jednostka bazowa
5. Panel sterowania
6. Punkt wstawiania czujnika temperatury do
Sous Vide
7.
Otwory do wstawiania czujnika temperatury
(x 3)
8. Uszczelka pokrywy
9. Czujnik temperatury
10. Gniazdo przyłączeniowe czujnika
temperatury
11. Stojak podporowy
WIĘCEJ INFORMACJI
Więcej użytecznych wskazówek, porad, wideo i przepisów znajdziesz w:
https://eu.russellhobbs.com/sous-vide-slow-cooker/
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
Usuń opakowanie i etykiety. Myj części w ciepłej wodzie z mydłem, dobrze wypłucz, niech obciekną i osusz na powietrzu.
BLOKOWANIE I ODBLOKOWANIE POKRYWY
1.
Wstaw garnek w jednostkę bazową.
2. Nałóż pokrywę (z założoną uszczelką) na wierzch garnka.
3. Podnieś metalowe obejmy na obu uchwytach, aż wejdą w haki na pokrywie (rys. A).
4. Zablokuj oba uchwyty naciskając na nie (rys. B). Lepiej jest wykonać to równocześnie na obu uchwytach niż najpierw na jednym, potem na drugim.
W ten sposób pokrywa zostanie zablokowana.
5. Aby odblokować, wypchnij uchwyty do góry w położenie otwarte odblokowane. Następnie zdejmij metalowe obejmy z haków na pokrywie i opuść
je do dołu.
WAŻNA UWAGA
•
Przenoś urządzenie trzymając zawsze za oba uchwyty. W trakcie podnoszenia uważaj, żeby zawsze pewnie chwycić uchwyty od spodu, aby
zapobiec przypadkowemu odblokowaniu uchwytów. Nie podnoś urządzenia trzymając jeden uchwyt pokrywy. Przed przenoszeniem urządzenia
odłącz czujniki temperatury.
•
Upewnij się, że uszczelka pokrywy jest właściwie ułożona. Mechanizm blokujący nie zadziała, jeśli nie założono uszczelki.
•
Przy zakładaniu uszczelki upewnij się , że warga uszczelki jest skierowana ku dołowi (rys. C).
TECHNIKI PRZYGOTOWYWANIA ŻYWNOŚCI
Wolne gotowanie:
Idealne do potrawek, zup, gulaszu oraz kombinacji mięs i warzyw.
Sous Vide:
Sous-vide jest techniką gotowania żywności wewnątrz zamkniętego woreczka w łaźni wodnej w dokładnie regulowanej temperaturze. Dzięki
ochronnemu opakowaniu żywność zachowuje naturalne soki i smak, które zostałyby utracone podczas tradycyjnego gotowania.
Czujnik temperatury:
Idealny do przygotowania pieczeni i innych większych kawałków mięsa. Czujnik temperatury zapewnia, że pieczyste nie jest
rozgotowane i wysuszone.
Spis treści
- 4 Powierzchnie urządzenia rozgrzewają się.; WAŻNA UWAGA
- 5 WOLNE GOTOWANIE; UŻYWANIE TRYBU WOLNEGO GOTOWANIA; Dokonywania korekt w trakcie gotowania; TECHNIKA SOUS VIDE; PRZYGOTOWANIE; Woreczki zamykane metodą ‘Zipper Lock:; UŻYWANIE TRYBU SOUS VIDE
- 6 ETAPY WYKAŃCZANIA POTRAW; TABELA PRZEWODNIK DO GOTOWANIA SOUS VIDE
- 7 DZIAŁANIE CZUJNIKA TEMPERATURY; WYKORZYSTANIE FUNKCJI CZUJNIKA TEMPERATURY; Koniec gotowania; USUWANIE USTEREK
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)