Profi Cook PC-SV 1126 - Instrukcja obsługi - Strona 9

Profi Cook PC-SV 1126 Multicooker – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 20
Ładowanie instrukcji

52

PC-SV1126_IM

19.09.16

• Podwoić czas dla twardego mięsa.

OSTRZEŻENIE:

Temperatury wyszczególnione w tabelach

nie mogą być

skracane!

– Mięso: Temperatura 58 °C - 62 °C

Grubość

Czas w minutach

10 mm

30

20 mm

45

30 mm

95

40 mm

120

50 mm

180

60 mm

250

– Drób: Temperatura 63 °C - 65 °C

Grubość

Czas w minutach

10 mm

20

20 mm

40

30 mm

75

40 mm

90

– Ryby: Temperatura 55 °C - 58 °C

Grubość

Czas w minutach

10 mm

10

20 mm

20

30 mm

30

40 mm

40

50 mm

50

60 mm

60

– Warzywa: Temperatura 80 °C - 85 °C

Rodzaj

Czas w minutach

Ziemniaki

40

Szparagi

25

Warzywa korzeniowe

70

Warzywa kruche

70

Zanik zasilania

Jeśli przerwane jest zasilanie, proces należy ponownie

uruchomić.

Obsługa

1. Zamontować urządzenie na odpowiednim garnku.

2. Umieścić w garnku żywność w opakowaniu.

3. Nalać ciepłej wody na garnek, aby zmniejszyć czas

ogrzewania.

4. Nacisnąć , aby włączyć urządzenie. Słychać dźwięk, a

wskaźnik temperatury zaczyna migać.

5. Za pomocą pokrętła, aby wybrać i ustawić temperaturę.

6. Potwierdź ustawienie, naciskając przycisk . Zacznie

migać wskazanie godziny.

7. Za pomocą pokrętła, aby wybrać i ustawić temperaturę.

8. Potwierdź ustawienie, naciskając przycisk . Wyświe-

tlacz minut oraz wskaźnik kontrolny przycisku zaczyna

migać.

9. Za pomocą pokrętła wybrać i ustawić minuty.

10. Nacisnąć przycisk . Wyświetla cię aktualna temperatura

wody. Urządzenie zaczyna ogrzewać wodę. Zapala się

kontrolka zasilania na niebiesko.

11. Kiedy urządzenie osiągnie ustawioną temperaturę,

słychać dwa sygnały typu beep. Dwukropek na godzinie z

zegara oraz wskaźnik pracy zaczynają migać. Uruchamia

się timer odliczania.

12. Z chwilą upływu zadanego czasu słyszalny jest sygnał

dźwiękowy. Powiadomienie „ “ pojawia się na wyświe-

tlaczu. Urządzenie wyłączy się automatycznie. Wyjmij

wtyczkę z gniazdka.

Przedwczesne zakończenie pracy

• Można również wcześniej anulować pracę w każdym mo-

mencie. Przytrzymać przycisk dociśnięty przez około

3 sekundy.

• Wyjąć wtyczkę z gniazda.

Po ugotowaniu

Po zakończonym procesie gotowania tak przygotowaną

żywność można wykorzystać na dwa sposoby:

Utrzymywanie żywności w stanie ciepłym

Można utrzymywać pasteryzację ugotowanego jedzenia w

temperaturze co najmniej 55 °C aż do momentu podania do

stołu. Utrzymując jedzenie w tej temperaturze zapobiega się

rozwojowi wszelkich zarazków. Mięso i warzywa są gotowane

i mogą się rozgotować, gdy będą ciepłe zbyt długo. Zależy

to od temperatury i rodzaju żywności. Twarde czy żylaste

kawałki mięsa wołowego można gotować i utrzymywać ciepłe

przez 24 do 48 godzin w wodzie o temperaturze 55 °C. Jed-

nak większość dań można utrzymywać w takich warunkach

tylko przez 8 do 10 godzin, zanim nie rozgotują się.
Brytfannę Sous Vide należy użytkować w sposób opisany

powyżej.
• Ustawić temperaturę 55 °C.

• Wybrać maksymalny czas utrzymywania jedzenia wstanie

ciepłym po ugotowaniu.

Oto kilka pomocnych wskazówek:

Produkt żywnościowy

Czas maks. (godziny)

Mięso

6 - 10

Drób

2 - 3

Ryby

1

Warzywa

2

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)