Przygotowanie jogurtu; Czyszczenie; • Przed czyszczeniem wyłączaj zawsze urządzenie i wyciągaj - Profi Cook PC-SV 1126 - Instrukcja obsługi - Strona 10

Profi Cook PC-SV 1126 Multicooker – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 20
Ładowanie instrukcji

53

PC-SV1126_IM

19.09.16

Podawać potrawę natychmiast po ugotowaniu

Żywność można spożywać natychmiast po ugotowaniu

metodą Sous Vide.

WSKAZÓWKA:

• Mięso do gotowania spiec w celu uzyskania chrupkości

na gorącej patelni z niewielką ilością oleju przez mak-

symalnie 1 minutę. Mięso pozostaje bardziej soczyste i

krócej się smaży.

• Poprzez przyprawienie surowego mięsa, krótkie

przesmażenie, a następnie opakowanie próżniowe,

takie mięso jest w pełni gotowe do spożycia zaraz po

ugotowaniu metodą Sous Vide.

Przechowywanie ugotowanej żywności

WAŻNE:

Jeśli chcesz zachować pasteryzację ugotowanej żywności,

ostudź ją w wodzie z lodem do 5 °C. Taka łaźnia wodna

powinna być napełniona co najmniej do połowy lodem.

Następnie można zamrozić żywność w torebkach próżniowych

i przechowywać ją w temperaturze lodówki przez ok. 5 dni.
Jeśli chcemy użyć ugotowanej, lecz zamrożonej żywności,

należy rozmrozić pakowane próżniowo porcje w temp. 55 °C

na patelni za pomocą Sous Vide. Następnie wyjąć ją z torebki

do dalszego przerobu lub podania do stołu.

Przygotowanie jogurtu

Co warto wiedzieć na temat jogurtu

Jogurt to podobny do zsiadłego mleka napój, który powstaje z

mleka pod wpływem działania bakterii.
Mleko jest wzbogacane kulturami bakterii jogurtowych (duża

liczba zarodków). Bakterie mnożą w średniej temperaturze

45 °C. Obecny w mleku cukier mlekowy (laktoza) jest

przekształcany do kwasu mlekowego. W wyniku tego mleko

się zsiada.

Przygotowanie jogurtu

• Potrzebne jest pasteryzowane mleko (mleko H) i jo-

gurt naturalny w proporcji mieszania 100 ml : 15 ml (lub

140 ml : 20 ml).

• Kubki jogurtu można nabyć w sklepie spożywczym.
1. Umieścić garnek z urządzeniem w lokalizacji, gdzie nie

zostanie usunięty ani narażony na wibracje podczas

przygotowywania jogurtu. Inaczej jogurt nie zsiądzie się.

2. Podgrzać mleko H w rondlu do temperatury ok. 45 °C i

zmieszać z jogurtem naturalnym lub kulturą bakterii jo-

gurtowych. Aby użyć świeżego mleka, należy je najpierw

zagotować a potem schłodzić do temperatury ok. 45 °C.

3. Przelać mieszaninę do czystych słoików. Zakręcić

pokrywki słoików.

4. Umieścić zamknięte słoiki w garnku z dołączonym

urządzenie Sous Vide.

5. Wlać ciepłej wody do naczynia (maks. 45 °C).

6. Brytfannę Sous Vide należy użytkować w sposób opisany

powyżej.
• Ustawić temperaturę 45 °C.

• Timer ustawić na 12 godzin.

WSKAZÓWKA:

• Im dłuższe dojrzewanie, tym intensywniejszy smak

jogurtu.

• Słoik gotowego jogurtu można użyć jako bazy do przy-

gotowania kolejnych porcji jogurtu maksymalnie 20 razy,

ponieważ z czasem działanie kultury bakteryjnej staje

się coraz słabsze.

• Owoce, orzechy, dżem lub podobne składniki należy

dodawać tylko po sporządzeniu jogurtu.

• Zawsze przechowywać gotowy jogurt w lodówce.

Czyszczenie

OSTRZEŻENIE:

• Przed czyszczeniem wyłączaj zawsze urządzenie i wyciągaj

wtyczkę sieciową. Poczekaj, aż urządzenie ostygnie.

• W żadnym wypadku nie zanurzać części silniczka w wodzie w

celu czyszczenia. Może to doprowadzić do porażenia prądem lub

pożaru.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)