Profi Cook PC-SV 1126 - Instrukcja obsługi - Strona 8

Profi Cook PC-SV 1126 Multicooker – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 20
Ładowanie instrukcji

51

PC-SV1126_IM

19.09.16

Interesujące fakty dotyczące

gotowania Sous Vide

Gotowanie Sous Vide (po francusku: sous - „pod”, vide -

„próżnia”) jest metodą powolnego gotowania mięsa, ryb lub

warzyw w niskich temperaturach. Jedzenie przed gotowaniem

jest wkładane do plastikowej torebki i zamykane, powietrze

jest usuwane urządzeniem odsysającym, a następnie taką

porcję gotuje się w warunkach stałej temperatury wody w

zakresie od 45 do 90 °C.
Dzięki tej metodzie gotowania jedzenie jest pasteryzowane, a

okres jego przechowywania jest ulega przedłużeniu.

OSTRZEŻENIE:

• Żywność pasteryzowana musi być albo bezpośrednio

spożyta albo należy ją szybko schłodzić i zamrozić, aby

nie dopuścić do wzrostu form przetrwalnikowych bakterii.

• Jedzenie przygotowywane gotowaniem Sous Vide nie

jest odpowiednie dla osób z obniżoną odpornością.

Pakowanie próżniowe żywności

Pakowanie próżniowe zachowuje pierwotny smak i zapach

żywności. Po dodaniu składników, takich jak przyprawy i zioła

do torby foliowej, smak staje się bardziej intensywny.
• Stosować tylko torebki foliowe, które są szczególnie

nadają się do wytwarzania próżni i są termoodporne.

Inne torebki nie zapewniają wymaganego prawidłowego

zamknięcia.

• Utrzymywać miejsca zamknięcia czyste i suche. Unikać

sfałdowań. W takich miejscach złącze może przepusz-

czać powietrze.

• Zgrzewarkę próżniową do pakowania można nabyć w

specjalistycznym sklepie. Z naszej linii produktów pole-

camy zgrzewarkę próżniową

PC-VK 1080

i stosowny dla

niej rodzaj worków i folii w zapasie. W tej sprawie należy

skontaktować się z dealerem.

- Urządzenie do pakowania próżniowego PC-VK 1080

Nr pozycji: 501 080

- Torba zapasowa, rozmiar 22 x 30 cm

Nr pozycji: 8 910 151

- Torba zapasowa, rozmiar 28 x 40 cm

Nr pozycji: 8 910 152

- Rolka folii, rozmiar 28 cm x 6 m

Nr pozycji: 8 910 155

Instrukcja użytkowania urządzenia

Lokalizacja

• Ułożyć garnek, na którym chcemy użyć urządzenia na an-

typoślizgowej, płaskiej i żaroodpornej powierzchni.

• Należy pamiętać, aby urządzenie wraz z przewodem

zasilania nigdy nie umieszczać na gorących powierzch-

niach czy w pobliżu źródeł ciepła (np. palenisko kuchen-

ne, piekarnik).

Połączenie elektryczne

• Przed podłączeniem wtyczki zasilającej do gniazdka

sprawdź, czy napięcie sieci jest zgodne z napięciem urzą-

dzenia. Wymagane informacje można znaleźć na tablicz-

ce znamionowej.

• Podłącz urządzenie wyłącznie do prawidłowo zainstalo-

wanego i zabezpieczonego gniazdka elektrycznego.

Przyciski funkcji

Przyciski na urządzeniu to przyciski dotykowe. Należy lekko

palcem dotykać przyciski, aby uruchomić funkcję.

Przycisk Opis funkcji

Włączanie / wyłączanie urządzenia /

Początek fazy grzania; rozpoczęcie czasu

gotowania / zatrzymanie procesu
Aby wyłączyć urządzenie lub zakończyć

proces, nacisnąć i przytrzymać przycisk

przez okres ok. 3 sekund.
Aby wybrać następne ustawienie

(Temperatura wody Godziny Minuty)

Po włączeniu każde naciśnięcie przycisku jest potwierdzane

sygnałem dźwiękowym.

Zacisk mocujący

Użyć zacisku do zamocowania Sous Vide na odpowiednim

garnku Pojemność garnka powinna mieścić się między 6 a

15 litrów. Aby bezpiecznie umiejscowić urządzenie na garnku

za pomocą zacisku sprawdzić, czy wysokość garnka wynosi

co najmniej 15 cm. (patrz strona 4, Rys. A)

Ilość wody

• Najpierw zamontować Sous Vide na garnku i włożyć do

środka jedzenie. Nalać wody do znaku MAX na urządze-

niu. To zapewni utrzymywanie się temperatury w grani-

cach + / - 1 °C.

• Żywność zamknięta w opakowaniu próżniowym

zawsze

musi

być całkowicie zanurzona w wodzie.

• Jeśli jedzenie nie było zanurzone w wodzie z powodu

pęcherzyków, ustawić odważnik (może być np. talerz) na

torbie.

• Kiedy poziom wody spada poniżej znaku MIN uruchamia

się urządzenie ochraniające. Słychać będzie sygnał typu

beep, a urządzenie zamknie się. Powiadomienie „ “.

pojawia się na wyświetlaczu Następnie sprawdzić, czy po-

ziom wody mieści się między znakami MIN a MAX Proces

należy po tym uruchomić ponownie.

Wybór czasu gotowania

• Czas gotowania zależy od grubości pożywienia. Czasy

mogą się różnić także ze względu na ilość i konsystencję

żywności. W związku z tym poniższe nastawy czaso-

we są tylko orientacyjne i powinny być dostosowane do

upodobań Gotującego.

• Wydłużyć czas o co najmniej 20 % w przypadku głęboko

zamrożonej żywności.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)