PRZEPISY; STOŻKI - Moulinex DJ750 (Masterchef 750) - Instrukcja obsługi - Strona 6

Spis treści:
15
PRZEPISY
STOŻKI
PRZYGOTOWANIE
SKŁADNIKI
ZALECENIA
Stożek
ciemnozielony
KROJENIE GRUBE
(E3)
Zapiekanka
ziemniaczana
(dla 4 osób)
800 g ziemniaków,
250 ml mleka,
200 ml płynnej śmietanki,
1 ząbek czosnku,
2 żółtka,
100 g sera gruyere,
sól i pieprz.
Pokroić ziemniaki za pomocą stożka
„krojenie grube” (E3). Umieścić plastry na
półmisku do zapiekanek uprzednio
wysmarowanym masłem i przetartym ząbkiem
czosnku. W miseczce rozbełtać żółtka, mleko
i śmietanę. Wylać mieszaninę na ziemniaki.
Dodać sól, pieprz i posypać serem utartym za
pomocą stożka „tarcie grube” (E1). Piec w
200°C (≈ 1 h).
Stożek
jasnozielony
KROJENIE CIENKIE
(E4)
Sałatka grecka
(dla 4 osób)
1
ogórek,
2 ząbki czosnku,
1 czerwona papryka,
1 zielona papryka,
1 średnia biała cebula,
200 g fety,
50 g czarnych oliwek (dowolnie),
4 łyżki oleju,
1 cytryna,
30 g ziół
(do wyboru: bazylia, pietruszka,
mięta, kolendra).
Pokroić ogórka na cienkie plastry za pomocą
stożka „krojenie cienkie” (E4). Przekroić
paprykę na pół i usunąć gniazdo nasienne.
Pokroić paprykę i cebulę na kawałki. Pokroić
pomidory i fetę w kostkę. W miseczce
wymieszać wszystkie składniki i dodać oliwki.
Przygotować sos mieszając olej z sokiem z
cytryny. Wymieszać delikatnie i posypać
sałatkę pokrojonymi ziołami.
Stożek
czerwony
TARCIE GRUBE
(E1)
Zapiekanka słoneczna
(dla 6 osób)
6
małych cukinii,
2 ziemniaki,
1 cebula,
1 filiżanka ugotowanego ryżu,
1 jajko, 1 szklanka mleka,
150 g sera gruyere,
masło.
Utrzeć cukinię i ziemniaki za pomocą stożka
„tarcie grube” (E1).
Pokroić cebulę za pomocą stożka „krojenie
grube” (E3). Obsmażyć wszystkie warzywa na
maśle. W półmisku do zapiekanek ułożyć
przemiennie warstwę warzyw, warstwę
ugotowanego ryżu i warstwę warzyw. Dodać
mleko wymieszane z jajkiem solą i pieprzem.
Posypać utartym serem i kawałkami masła.
Piec w piekarniku w 180°C (20 min).
Stożek
pomarańczowy
TARCIE DROBNE
(E2)
Sałatka Coleslaw
(dla 4 osób)
¼
białej kapusty,
2 marchewki,
3 łyżki majonezu,
3 łyżki płynnej śmietany,
2 łyżki octu winnego,
2 łyżki cukru pudru.
Pokroić białą kapustę za pomocą stożka
„krojenie grube” (E3) i utrzeć marchew za
pomocą stożka „tarcie drobne” (E2).
Wymieszać w misce.
Przygotować sos mieszając majonez,
śmietanę, olej, ocet winny i cukier.
Polać utarte warzywa sosem, wymieszać i
pozostawić na 1 godzinę w lodówce.
Stożek żółty
UCIERANIE
(E5*)
Zapiekanka z jabłek z
migdałami (dla 4 osób)
6
jabłek,
60 g brązowego cukru,
50 g masła,
50 g całych migdałów,
200 ml śmietany,
1 łyżeczka cynamonu.
Obrać, usunąć gniazda i pokroić jabłka na
ćwiartki. Pokroić na plastry za pomocą stożka
„krojenie cienkie” (E4) i obsmażyć na 30 g
masła.
Posmarować lekko masłem półmisek do
zapiekanek i ułożyć skarmelizowane jabłka na
dnie. Utrzeć migdały na proszek za pomocą
stożka do „ucierania” (E5*). W misce,
wymieszać sproszkowane migdały, śmietanę i
cynamon. Wylać mieszaninę na jabłka,
posypać brązowym cukrem.
Piec w 160°C (45 min).
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.
Podsumowanie
13 A Silnik B Przycisk włączenia/wyłączenia C Popychacz D Zasobnik stożków/kominek E Stożki E1 Stożek do tarcia grubego (czerwony) E2 Stożek do tarcia drobnego(pomarańczowy) OPIS URZĄDZENIA ZASADY BEZPIECZEŃSTWA E3 Stożek do krojenia grubego(ciemnozielony) E4 Stożek do krojenia cienkiego(jasnozielon...
14 OBSŁUGA Stożek „tarcie grube” E1 (czerwony) Stożek „tarcie drobne” E2 (pomarańczowy) Stożek „krojenie grube” E3 (ciemnozielony) Stożek „krojenie cienkie” E4 (jasnozielony) * Stożek „ucieranie” E5 (żółty) MarchewCukiniaZiemniakiOgórkiPaprykaCebulaBuraczkiKapusta (biała/czerwona)JabłkaParmezanGruye...
15 PRZEPISY STOŻKI PRZYGOTOWANIE SKŁADNIKI ZALECENIA Stożek ciemnozielony KROJENIE GRUBE (E3) Zapiekanka ziemniaczana (dla 4 osób) 800 g ziemniaków, 250 ml mleka, 200 ml płynnej śmietanki, 1 ząbek czosnku, 2 żółtka, 100 g sera gruyere, sól i pieprz. Pokroić ziemniaki za pomocą stożka „krojenie grube...