PRZEPISY; STOŻKI - Moulinex DJ750 (Masterchef 750) - Instrukcja obsługi - Strona 6

Moulinex DJ750 (Masterchef 750)
Ładowanie instrukcji

15

PRZEPISY

STOŻKI

PRZYGOTOWANIE

SKŁADNIKI

ZALECENIA

Stożek

ciemnozielony

KROJENIE GRUBE

(E3)

Zapiekanka

ziemniaczana

(dla 4 osób)

800 g ziemniaków,

250 ml mleka,

200 ml płynnej śmietanki,

1 ząbek czosnku,

2 żółtka,

100 g sera gruyere,

sól i pieprz.

Pokroić ziemniaki za pomocą stożka

„krojenie grube” (E3). Umieścić plastry na

półmisku do zapiekanek uprzednio

wysmarowanym masłem i przetartym ząbkiem

czosnku. W miseczce rozbełtać żółtka, mleko

i śmietanę. Wylać mieszaninę na ziemniaki.

Dodać sól, pieprz i posypać serem utartym za

pomocą stożka „tarcie grube” (E1). Piec w

200°C (≈ 1 h).

Stożek

jasnozielony

KROJENIE CIENKIE

(E4)

Sałatka grecka

(dla 4 osób)

1

ogórek,

2 ząbki czosnku,

1 czerwona papryka,

1 zielona papryka,

1 średnia biała cebula,

200 g fety,

50 g czarnych oliwek (dowolnie),

4 łyżki oleju,

1 cytryna,

30 g ziół

(do wyboru: bazylia, pietruszka,

mięta, kolendra).

Pokroić ogórka na cienkie plastry za pomocą

stożka „krojenie cienkie” (E4). Przekroić

paprykę na pół i usunąć gniazdo nasienne.

Pokroić paprykę i cebulę na kawałki. Pokroić

pomidory i fetę w kostkę. W miseczce

wymieszać wszystkie składniki i dodać oliwki.

Przygotować sos mieszając olej z sokiem z

cytryny. Wymieszać delikatnie i posypać

sałatkę pokrojonymi ziołami.

Stożek

czerwony

TARCIE GRUBE

(E1)

Zapiekanka słoneczna

(dla 6 osób)

6

małych cukinii,

2 ziemniaki,

1 cebula,

1 filiżanka ugotowanego ryżu,

1 jajko, 1 szklanka mleka,

150 g sera gruyere,

masło.

Utrzeć cukinię i ziemniaki za pomocą stożka

„tarcie grube” (E1).

Pokroić cebulę za pomocą stożka „krojenie

grube” (E3). Obsmażyć wszystkie warzywa na

maśle. W półmisku do zapiekanek ułożyć

przemiennie warstwę warzyw, warstwę

ugotowanego ryżu i warstwę warzyw. Dodać

mleko wymieszane z jajkiem solą i pieprzem.

Posypać utartym serem i kawałkami masła.

Piec w piekarniku w 180°C (20 min).

Stożek

pomarańczowy

TARCIE DROBNE

(E2)

Sałatka Coleslaw

(dla 4 osób)

¼

białej kapusty,

2 marchewki,

3 łyżki majonezu,

3 łyżki płynnej śmietany,

2 łyżki octu winnego,

2 łyżki cukru pudru.

Pokroić białą kapustę za pomocą stożka

„krojenie grube” (E3) i utrzeć marchew za

pomocą stożka „tarcie drobne” (E2).

Wymieszać w misce.

Przygotować sos mieszając majonez,

śmietanę, olej, ocet winny i cukier.

Polać utarte warzywa sosem, wymieszać i

pozostawić na 1 godzinę w lodówce.

Stożek żółty

UCIERANIE

(E5*)

Zapiekanka z jabłek z

migdałami (dla 4 osób)

6

jabłek,

60 g brązowego cukru,

50 g masła,

50 g całych migdałów,

200 ml śmietany,

1 łyżeczka cynamonu.

Obrać, usunąć gniazda i pokroić jabłka na

ćwiartki. Pokroić na plastry za pomocą stożka

„krojenie cienkie” (E4) i obsmażyć na 30 g

masła.

Posmarować lekko masłem półmisek do

zapiekanek i ułożyć skarmelizowane jabłka na

dnie. Utrzeć migdały na proszek za pomocą

stożka do „ucierania” (E5*). W misce,

wymieszać sproszkowane migdały, śmietanę i

cynamon. Wylać mieszaninę na jabłka,

posypać brązowym cukrem.

Piec w 160°C (45 min).

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.

Podsumowanie

Strona 4 - PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM

13 A Silnik B Przycisk włączenia/wyłączenia C Popychacz D Zasobnik stożków/kominek E Stożki E1 Stożek do tarcia grubego (czerwony) E2 Stożek do tarcia drobnego(pomarańczowy) OPIS URZĄDZENIA ZASADY BEZPIECZEŃSTWA E3 Stożek do krojenia grubego(ciemnozielony) E4 Stożek do krojenia cienkiego(jasnozielon...

Strona 5 - OBSŁUGA; WSKAZÓWKI POZWALAJĄCE NA UZYSKANIE; CZĘSTO ZADAWANE PYTANIA:; Należy używać zalecanych stożków do danego rodzaju produktów:; Pytania

14 OBSŁUGA Stożek „tarcie grube” E1 (czerwony) Stożek „tarcie drobne” E2 (pomarańczowy) Stożek „krojenie grube” E3 (ciemnozielony) Stożek „krojenie cienkie” E4 (jasnozielony) * Stożek „ucieranie” E5 (żółty) MarchewCukiniaZiemniakiOgórkiPaprykaCebulaBuraczkiKapusta (biała/czerwona)JabłkaParmezanGruye...

Strona 6 - PRZEPISY; STOŻKI

15 PRZEPISY STOŻKI PRZYGOTOWANIE SKŁADNIKI ZALECENIA Stożek ciemnozielony KROJENIE GRUBE (E3) Zapiekanka ziemniaczana (dla 4 osób) 800 g ziemniaków, 250 ml mleka, 200 ml płynnej śmietanki, 1 ząbek czosnku, 2 żółtka, 100 g sera gruyere, sól i pieprz. Pokroić ziemniaki za pomocą stożka „krojenie grube...