PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM - Moulinex DJ750 (Masterchef 750) - Instrukcja obsługi - Strona 4

Spis treści:
13
A
Silnik
B
Przycisk włączenia/wyłączenia
C
Popychacz
D
Zasobnik stożków/kominek
E
Stożki
E1
Stożek do tarcia grubego (czerwony)
E2
Stożek do tarcia drobnego
(pomarańczowy)
OPIS URZĄDZENIA
ZASADY BEZPIECZEŃSTWA
E3
Stożek do krojenia grubego
(ciemnozielony)
E4
Stożek do krojenia cienkiego
(jasnozielony)
E5
Stożek do ucierania (żółty) (zależnie od
modelu*)
F
Akcesorium do przechowywania
•
Przed pierwszym użyciem zakupionego
urządzenia należy uważnie przeczytać instrukcję
obsługi: nieprawidłowa obsługa niezgodna z
zaleceniami instrukcji zwalnia producenta z
wszelkiej odpowiedzialności.
• Z niniejszego urządzenia nie powinny korzystać
osoby (w tym dzieci), których możliwości
fizyczne, sensoryczne lub mentalne są
ograniczone oraz osoby nieposiadające
odpowiedniego doświadczenia lub wiedzy, z
wyjątkiem sytuacji gdy mogą skorzystać z
nadzoru lub uzyskać instrukcje dotyczące obsługi
urządzenia od osoby odpowiedzialnej za ich
bezpieczeństwo.
• Należy dopilnować, aby dzieci nie bawiły się
urządzeniem.
• Urządzenie jest zgodne z zasadami technicznymi
i obowiązującymi normami.
• Urządzenie może być zasilane wyłącznie prądem
przemiennym. Przed pierwszym użyciem należy
sprawdzić, czy napięcie w sieci odpowiada
napięciu podanemu na tabliczce znamionowej
urządzenia.
• Nie ustawiać ani nie używać urządzenia na płycie
grzewczej lub w pobliżu płomienia (kuchenka
gazowa).
• Urządzenia należy używać tylko na stabilnym
blacie zabezpieczonym przed odpryskami wody.
Nie należy odwracać urządzenia.
• Aby zapobiec wypadkom i uszkodzeniom
wyposażenia, należy zawsze umieszczać ręce i
przyrządy kuchenne z dala od noży i stożków w
ruchu.
• Nie uruchamiać urządzenia na dłużej niż 2
minuty bez przerwy.
• Nie uruchamiać urządzenia bez produktów oraz
ze wszystkimi stożkami w pojemniku.
• Nie mielić mięsa.
• Nigdy nie wyjmować stożków przed całkowitym
zatrzymaniem się silnika.
• Nigdy nie wkładać produktów spożywczych ręką,
należy zawsze używać popychacza.
• Nie używać produktu do produktów zbyt
twardych: (cukier, mięso).
• Urządzenie należy odłączyć:
- w razie wystąpienia usterki w czasie działania,
- przed każdym czyszczeniem lub konserwacją,
- po każdym użyciu.
• Nigdy nie odłączać urządzenia ciągnąc za
przewód.
• Należy używać wyłącznie przedłużaczy w
idealnym stanie.
• Urządzenie AGD nie może być używane:
- jeżeli upadło na ziemię,
- jeżeli stożki są uszkodzone lub niekompletne.
• Należy zawsze odłączać urządzenie od zasilania
kiedy jest pozostawiane bez nadzoru i przed
montażem lub demontażem stożków.
• Jeżeli przewód zasilania jest uszkodzony, aby
uniknąć niebezpieczeństwa, należy go wymienić u
producenta, w jego serwisie posprzedażnym lub
w serwisie o podobnych kwalifikacjach.
• Nie używać innych stożków lub części
zamiennych niż dostarczone przez autoryzowany
serwis posprzedażny.
• Urządzenie jest przeznaczone wyłącznie do
użytkowania w domu. Gwarancja i
odpowiedzialność producenta zostają anulowane
w przypadku użycia do celów profesjonalnych,
niewłaściwego użycia lub nieprzestrzegania
zaleceń instrukcji obsługi.
•
Umyć akcesoria (stożki, zasobnik stożków i
popychacz) wodą z płynem do mycia naczyń.
Opłukać i dokładnie wysuszyć.
UWAGA: Noże stożków są bardzo ostre, stożkami
należy posługiwać się z zachowaniem ostrożności
i chwytać je zawsze za plastikową część.
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
PL
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.
Podsumowanie
13 A Silnik B Przycisk włączenia/wyłączenia C Popychacz D Zasobnik stożków/kominek E Stożki E1 Stożek do tarcia grubego (czerwony) E2 Stożek do tarcia drobnego(pomarańczowy) OPIS URZĄDZENIA ZASADY BEZPIECZEŃSTWA E3 Stożek do krojenia grubego(ciemnozielony) E4 Stożek do krojenia cienkiego(jasnozielon...
14 OBSŁUGA Stożek „tarcie grube” E1 (czerwony) Stożek „tarcie drobne” E2 (pomarańczowy) Stożek „krojenie grube” E3 (ciemnozielony) Stożek „krojenie cienkie” E4 (jasnozielony) * Stożek „ucieranie” E5 (żółty) MarchewCukiniaZiemniakiOgórkiPaprykaCebulaBuraczkiKapusta (biała/czerwona)JabłkaParmezanGruye...
15 PRZEPISY STOŻKI PRZYGOTOWANIE SKŁADNIKI ZALECENIA Stożek ciemnozielony KROJENIE GRUBE (E3) Zapiekanka ziemniaczana (dla 4 osób) 800 g ziemniaków, 250 ml mleka, 200 ml płynnej śmietanki, 1 ząbek czosnku, 2 żółtka, 100 g sera gruyere, sól i pieprz. Pokroić ziemniaki za pomocą stożka „krojenie grube...