Strona 2 - Spis treści
Spis treści 2 Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia ...................................................... 7 Ochrona środowiska naturalnego ................................................................... 21 Przegląd ..................................................................................
Strona 3 - Ustawienia
Spis treści 3 Ustawienia .......................................................................................................... 44 Przegląd ustawień ............................................................................................... 44Wywoływanie menu „Ustawienia“ ......................
Strona 4 - Co warto wiedzieć o gotowaniu na parze
Spis treści 4 Co warto wiedzieć o gotowaniu na parze ....................................................... 70 Cechy szczególne gotowania na parze ............................................................... 70Naczynia do gotowania ...................................................................
Strona 6 - Instalacja
Spis treści 6 Gwarancja ........................................................................................................... 150 Instalacja ............................................................................................................ 151 Wskazówki bezpieczeństwa do zabudowy ......
Strona 7 - Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia 7 Urządzenie do gotowania na parze z kuchnią mikrofalową w dalszej części tej in-strukcji użytkowania dla ułatwienia jest określane jako urządzenie do gotowaniana parze lub po prostu urządzenie. To urządzenie do gotowania na parze spełnia wymagania obowią-zując...
Strona 8 - Użytkowanie zgodne z przeznaczeniem
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia 8 Użytkowanie zgodne z przeznaczeniem To urządzenie do gotowania na parze jest przeznaczone do stoso- wania w gospodarstwie domowym i w otoczeniu domowym. To urządzenie do gotowania na parze nie jest przeznaczone do użytkowania na zewnątrz pomieszczeń. St...
Strona 9 - Dzieci w gospodarstwie domowym
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia 9 Dzieci w gospodarstwie domowym Stosować blokadę uruchomienia, żeby dzieci nie mogły bez nad- zoru włączać urządzenia. Dzieci poniżej 8 roku życia należy trzymać z daleka od urządzenia - chyba że są pod stałym nadzorem. Dzieciom powyżej 8 roku życia woln...
Strona 10 - Bezpieczeństwo techniczne
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia 10 Niebezpieczeństwo zranień o otwarte drzwiczki. Dopuszczalne obciążenie drzwiczek wynosi maksymalnie 8 kg. Dzieci mogą się zra-nić o otwarte drzwiczki.Uniemożliwić dzieciom stawanie, siadanie lub wieszanie się naotwartych drzwiczkach urządzenia. Bezpieczeńs...
Strona 13 - Gdy urządzenie do gotowania na parze zostało zabudowane za
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia 13 Gdy urządzenie do gotowania na parze zostało zabudowane za frontem meblowym (np. drzwiczkami), nigdy nie należy zamykaćfrontu podczas korzystania z urządzenia do gotowania na parze. Zazamkniętym frontem meblowym gromadzi się ciepło i wilgoć.W efekcie urząd...
Strona 14 - Prawidłowe użytkowanie
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia 14 Prawidłowe użytkowanie Niebezpieczeństwo zranień przez gorącą parę i gorące powierz- chnie. Urządzenie do gotowania na parze rozgrzewa się w czasiepracy. Można się oparzyć o gorącą parę, komorę urządzenia, pro-wadnice boczne, potrawę i wyposażenie. Przy ws...
Strona 15 - Program Mikrofale
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia 15 Niebezpieczeństwo zranień o otwarte drzwiczki. O otwarte drzwiczki można się uderzyć lub potknąć. Nie pozostawiać drzwi-czek otwartych bez potrzeby. Maksymalne obciążenie drzwiczek wynosi 8 kg. Nie stawać ani nie siadać na otwartych drzwiczkach, ani też ...
Strona 16 - Niebezpieczeństwo zranień przez gorące produkty spożywcze.
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia 16 Niebezpieczeństwo zranień przez gorące produkty spożywcze. Przy podgrzewaniu produktów spożywczych ciepło jest wytwarzanebezpośrednio w produkcie spożywczym, dzięki czemu naczynie po-zostaje chłodniejsze (wyjątek: kamionka żaroodporna). Naczyniepodgrzewa s...
Strona 20 - Czyszczenie i konserwacja
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia 20 Czyszczenie i konserwacja Niebezpieczeństwo zranień przez porażenie prądem. Para z myjki parowej może się dostać na elementy przewodzące prąd elektrycznyi spowodować zwarcie. Nigdy nie stosować do czyszczenia myjkiparowej. Zarysowania mogą spowodować zni...
Strona 21 - Ochrona środowiska naturalnego; Utylizacja opakowania
Ochrona środowiska naturalnego 21 Utylizacja opakowania Opakowanie służy do manewrowaniai chroni urządzenie przed uszkodzenia-mi podczas transportu. Materiały opa-kowaniowe zostały specjalnie dobranepod kątem ochrony środowiska i techni-ki utylizacji i generalnie nadają się doponownego wykorzystania...
Strona 22 - Przegląd; Urządzenie do gotowania na parze
Przegląd 22 Urządzenie do gotowania na parze a Elementy sterowania b Wylot oparów c Bolec automatycznego otwierania drzwiczek do redukcji pary d Oświetlenie komory LED e Prowadnice boczne z 4 poziomami wsuwania f Wlot pary g Rynienka ociekowa h Uszczelka drzwiczek i Zbiornik wody z wyjmowaną osłoną ...
Strona 23 - Tabliczka znamionowa; zawsze
Przegląd 23 Modele opisane w tej instrukcji użytko-wania są wymienione na ostatniej stro-nie. Tabliczka znamionowa Tabliczka znamionowa jest widoczna naramie frontowej przy otwartych drzwicz-kach. Znajduje się tam oznaczenie modelu,numer fabryczny oraz dane przyłącze-niowe (napięcie/częstotliwość/ma...
Strona 24 - nie są; ruszt do ustawiania własnych naczyń
Przegląd 24 Dostarczone naczynia do gotowaniai ruszt nie są przeznaczone do sto- sowania w programie Mikrofale . DGG 1/2-40L 1 naczynie do gotowania bez perforacjipojemność 2,2 l /pojemność użytkowa 1,6 l375 x 197 x 40 mm (szer. x głęb. x wys.) DGGL 1/2-40L 2 naczynia do gotowania z perforacjąpo...
Strona 25 - Elementy sterowania; OK
Elementy sterowania 25 a Przycisk wł./wył. w zagłębieniu do włączania i wyłączania urządze-nia do gotowania na parze b Złącze optyczne(tylko dla serwisu Miele) c Przycisk dotykowy do sterowania urządzeniem poprzezurządzenie mobilne d Przycisk dotykowy do uruchamiania funkcji Quick Mi-krofal...
Strona 26 - jest umieszczony w; Wyświetlacz
Elementy sterowania 26 Przycisk wł./wył. Przycisk wł./wył. jest umieszczony w zagłębieniu i reaguje na dotknięcie pal-cem. Za pomocą tego przycisku włącza sięi wyłącza urządzenie do gotowania naparze. Wyświetlacz Na wyświetlaczu pokazywana jest go-dzina lub różne informacje dotycząceprogramów, te...
Strona 27 - Przyciski dotykowe pod wyświetlaczem
Elementy sterowania 27 Przyciski dotykowe pod wyświetlaczem Przycisk dotykowy Funkcja Aby sterować urządzeniem do gotowania na parze przez urzą-dzenie mobilne, należy dysponować systemem Miele@home,włączyć ustawienie Zdalne sterowanie i nacisnąć ten przycisk do- tykowy. Zaczyna się on wówczas świe...
Strona 28 - Przycisk; Symbole; Na wyświetlaczu mogą być pokazywane następujące symbole:
Elementy sterowania 28 Przycisk dotykowy Funkcja Gdy nie odbywa się żaden proces przyrządzania, za pomocą te-go przycisku dotykowego można w każdej chwili ustawić minut-nik (np. do gotowania jajek). Gdy równocześnie odbywa się proces przyrządzania, możnaustawić czas minutnika, czas trwania i czas ...
Strona 29 - Zasady obsługi; Wybieranie punktu menu
Zasady obsługi 29 Urządzenie do gotowania na parze ob-sługuje się za pomocą obszaru nawiga-cyjnego z przyciskami strzałek oraz i obszaru między nimi . Gdy pokazywana jest wartość, wska-zówka lub ustawienie, które należy po-twierdzić, przycisk dotykowy OK świeci się na pomarańczow...
Strona 30 - Wprowadzanie liter
Zasady obsługi 30 Wybieranie programu lub funk-cji Przyciski dotykowe programów i funkcji(np. Pozostałe ) znajdują się nad wy- świetlaczem (patrz rozdział „Obsługa“i „Ustawienia“). Nacisnąć przycisk dotykowy żądane-go programu lub funkcji. Przycisk dotykowy na panelu sterowa-nia świeci się na ...
Strona 31 - Aktywacja MobileStart; Wybrać przycisk dotykowy
Zasady obsługi 31 Aktywacja MobileStart Wybrać przycisk dotykowy , żeby uaktywnić MobileStart. Zapala się przycisk dotykowy . Urzą- dzenie do gotowania na parze możnateraz obsługiwać zdalnie przez aplikacjęMiele. Bezpośrednia obsługa na urządzeniudo gotowania na parze ma pierwszeń-stwo przed ...
Strona 32 - Opis działania; Tryb gotowania na parze; Zbiornik wody
Opis działania 32 Tryb gotowania na parze Zbiornik wody Maksymalna wielkość napełnienia wy-nosi 1,5 l, minimalna 0,5 l. Na zbiornikuznajdują się oznaczenia. Górne ozna-czenie w żadnym razie nie może zostaćprzekroczone. Zużycie wody zależy od produktu spo-żywczego i długości czasu przyrządza-nia. Ewe...
Strona 33 - i wzrost temperatury w; mykają się z powrotem automatycznie.
Opis działania 33 Nagrzewanie Podczas nagrzewania urządzenia dogotowania na parze do ustawionej tem-peratury, na wyświetlaczu pokazywanejest Nagrzewanie i wzrost temperatury w komorze urządzenia. Przy gotowaniu na parze czas trwaniafazy nagrzewania zależy od ilości i tem-peratury produktów spożywczy...
Strona 34 - Tryb mikrofalowy; Sposób działania; stosować
Opis działania 34 Tryb mikrofalowy Sposób działania W urządzeniu do gotowania na parzeznajduje się magnetron, który prze-kształca prąd w fale elektromagnetycz-ne (mikrofale). Fale te są równomiernierozprowadzane w komorze urządzenia idodatkowo odbijane od ścianek komo-ry, wykonanych z metalu. Mikrof...
Strona 35 - Odpowiednie naczynia
Opis działania 35 Odpowiednie naczynia Zagrożenie pożarowe przez ma- teriały palne.Jednorazowe pojemniki z tworzywsztucznych, papieru lub innych ma-teriałów palnych mogą się zapalić iuszkodzić urządzenie do gotowaniana parze.Nie pozostawiać urządzenia do goto-wania na parze bez dozoru, gdy pod-grz...
Strona 38 - Pokrywa; Nie stosować
Opis działania 38 Pokrywa Wskazówka: Pokrywę można nabyć w handlu. - Zapobiega ona nadmiernemu ulatnia- niu pary wodnej, szczególnie przydłuższym podgrzewaniu. - Przyspiesza podgrzewanie produk- tów spożywczych. - Zapobiega wysychaniu produktów spożywczych. - Zapobiega zabrudzeniom w komorze urządze...
Strona 39 - Taca szklana; Program; Zawsze
Opis działania 39 Taca szklana Programy/Zastosowania z parą:Gdy gotuje się w naczyniach do goto-wania z perforacją, zawsze należy wsu-wać tacę szklaną na poziom 1.Skapujące płyny są w niej wówczaszbierane i można je łatwo usunąć. Kondensat nie może wystarczającoodparować, gdy taca szklana stoi nadni...
Strona 40 - Pierwsze uruchomienie; - konto użytkownika Miele
Pierwsze uruchomienie 40 Miele@home Państwa urządzenie do gotowania naparze jest wyposażone w zintegrowa-ny moduł WiFi. Aby z niego korzystać, potrzebne są: - sieć WiFi - aplikacja Miele - konto użytkownika Miele Konto użytkownika można utworzyćpoprzez aplikację Miele. Aplikacja Miele przeprowadzi P...
Strona 41 - Ustawienia podstawowe; Ustawianie języka; Ustawianie daty
Pierwsze uruchomienie 41 Ustawienia podstawowe Przy pierwszym uruchomieniu należydokonać poniższych ustawień. Te usta-wienia mogą zostać zmienione w póź-niejszym terminie (patrz rozdział „Usta-wienia“). Niebezpieczeństwo zranień przez gorące powierzchnie.Urządzenie do gotowania na parzerozgrzewa s...
Strona 42 - Ustawianie twardości wody
Pierwsze uruchomienie 42 Ustawianie twardości wody Lokalny zakład wodociągowy możePaństwu udzielić informacji o twardo-ści miejscowej wody. Dalsze informacje dotyczące ustawia-nia twardości wody można znaleźć wrozdziale „Ustawienia“, punkt „Twar-dość wody“. Ustawić lokalną twardość wody. Potwier...
Strona 43 - Proces musi
Pierwsze uruchomienie 43 Dostosowywanie temperaturywrzenia Zanim ugotuje się pierwsze produktyspożywcze, urządzenie do gotowaniana parze należy dopasować do tempe-ratury wrzenia wody, która może sięzmieniać w zależności od wysokościmiejsca ustawienia nad poziomem mo-rza. W tym procesie zostaną równi...
Strona 44 - Przegląd ustawień; Punkt menu
Ustawienia 44 Przegląd ustawień Punkt menu Możliwe ustawienia Język ... | deutsch | english | ... Lokalizacja Godzina Wskazania Wł. * | Wył. | wyłączenie nocne Format czasu 12-godz. | 24-godz. * Ustawianie DataOświetlenie Wł.„Wł.“ na 15 sekund * Wył. Wyświetlacz Jasność QuickTo...
Strona 46 - Język; Wskazania
Ustawienia 46 Wywoływanie menu „Ustawie-nia“ W menu Pozostałe | Ustawienia można spersonalizować urządzenie dogotowania na parze, dopasowując usta-wienia fabryczne do swoich potrzeb. Wybrać Pozostałe . Wybrać Ustawienia . Wybrać żądane ustawienie. Teraz można sprawdzić lub zmienić...
Strona 47 - Format czasu; Data; Tutaj ustawia się datę.; Oświetlenie
Ustawienia 47 Format czasu Godzina może być wyświetlana w for-macie 24- lub 12-godz. ( 24-godz. lub 12-godz. ). Ustawianie Tutaj ustawia się godziny i minuty. Po awarii zasilania aktualna godzina zo-staje wyświetlona ponownie. Godzinajest pamiętana przez ok. 150 godzin. Gdy urządzenie do gotowania n...
Strona 48 - Jasność; Głośność; Dźwięki sygnałów
Ustawienia 48 Wyświetlacz Jasność Jasność wyświetlacza jest prezentowa-na na pasku segmentowym. - maksymalna jasność - minimalna jasność QuickTouch Wybrać, jak mają reagować przyciskidotykowe, gdy urządzenie do gotowa-nia na parze jest wyłączone: - Wł. Gdy zostało dod...
Strona 49 - Dźwięk przycisków; Jednostki; Waga; Temperatura; Quick Mikrofale; Popcorn
Ustawienia 49 Dźwięk przycisków Głośność dźwięku przycisków, któryrozlega się przy każdym naciśnięciuprzycisku dotykowego, jest prezento-wana na pasku segmentowym. - maksymalna głośność - dźwięk przycisków jest wyłączony Melodie Melodię, która rozlega się przy naciśni...
Strona 50 - Utrzymywanie ciepła; Za pomocą funkcji
Ustawienia 50 Utrzymywanie ciepła Za pomocą funkcji Utrzymywanie ciepła można utrzymywać potrawę w cieplepo zakończeniu procesu przyrządzania.Potrawa jest utrzymywana w cieple przyustawionej wstępnie temperaturze lubmocy mikrofal przez maksymalnie15 minut. Fazę utrzymywania ciepłamożna przerwać prze...
Strona 51 - Temperatury proponowane; Moce proponowane
Ustawienia 51 Temperatury proponowane Zmiana temperatur proponowanych masens, jeśli często pracuje się z innymitemperaturami. Gdy tylko zostanie wywołany ten punktmenu, pojawia się lista programów. Wybrać żądany program. Pojawia się temperatura proponowanai równocześnie wyświetlany jest zakres,w j...
Strona 52 - ny jest stopień twardości
Ustawienia 52 Twardość wody Aby urządzenie do gotowania na parzebezusterkowo działało i było odkamie-niane we właściwym momencie, musizostać ustawione na lokalną twardośćwody. Im twardsza jest woda, tym czę-ściej urządzenie do gotowania na parzemusi być odkamieniane. Lokalny zakład wodociągowy możeP...
Strona 53 - Bezpieczeństwo; Blokada przycisków
Ustawienia 53 Bezpieczeństwo Blokada przycisków Blokada przycisków zapobiega nieza-mierzonemu wyłączeniu lub zmianieprocesu przyrządzania. Gdy blokadaprzycisków jest aktywna, wszystkieprzyciski dotykowe i pola na wyświetla-czu zostają zablokowane kilka sekundpo starcie procesu przyrządzania, zawyjąt...
Strona 56 - Przebieg aktualizacji zdalnej; Wersja oprogramowania; Tryb pokazowy
Ustawienia 56 Przebieg aktualizacji zdalnej Informacje o zawartości i zakresie ak-tualizacji zdalnej są przedstawione waplikacji Miele. Jeśli jakaś aktualizacja jest dostępna,na wyświetlaczu Państwa urządzeniapojawia się komunikat. Aktualizację można zainstalować na-tychmiast lub przesunąć instalacj...
Strona 57 - Ustawienia fabryczne
Ustawienia 57 Ustawienia fabryczne - Ustawienia urządzenia Wszystkie ustawienia zostaną przy-wrócone do ustawień fabrycznych. - Programy własne Wszystkie programy własne zostanąskasowane. - Moce proponowane Zmienione moce mikrofal zostanąprzywrócone do ustawień fabrycz-nych. - Temperatury proponowan...
Strona 58 - Minutnik; Korzystanie z funkcji Minutnik; Ustawianie czasu minutnika
Minutnik 58 Korzystanie z funkcji Minutnik Minutnik można ustawić do nadzoro- wania oddzielnych procesów, np. dogotowania jajek. Minutnik można również wykorzystać,gdy ustawione są równocześnie czasyautomatycznego włączenia lub wyłącze-nia procesu przyrządzania (np. jakoprzypomnienie, żeby przypr...
Strona 59 - Menu główne i podmenu; Menu
Menu główne i podmenu 59 Menu Wartość proponowana Zakres Programy Gotowanie na parze 100 °C 40–100 °C Mikrofale 1000 W 80–1000 W Szybkie gotowanie 300 W 100 °C 80–300 W 80–100 °C Sous-vide 65 °C 45–90 °C Programy własne Podgrzewanie Gotowanie na parze 100 °C 80–100 °C Mikrofa...
Strona 61 - Obsługa; wyłącznie świeżą, zimną
Obsługa 61 Włączyć urządzenie do gotowania naparze. Pojawia się menu główne. Jeśli przyrządzanie ma się odbywaćprzy zastosowaniu programu z parą,napełnić zbiornik wody i wsunąć godo urządzenia. Woda destylowana lub nasyconadwutlenkiem węgla i inne płyny mo-gą uszkodzić urządzenie do gotowa-nia n...
Strona 62 - Niebezpieczeństwo zranień przez; Zmiana wartości i ustawień
Obsługa 62 Czyszczenie urządzenia do gotowa-nia na parze Niebezpieczeństwo zranień przez gorącą wodę.Po zakończeniu procesu przyrządza-nia z parą w zbiorniku wody znajdujesię jeszcze resztka gorącej wody,którą można się oparzyć.Przy wyjmowaniu i odstawianiuzbiornika wody należy uważać na to,żeby z...
Strona 63 - Zmiana temperatury
Obsługa 63 Zmiana temperatury Temperaturę proponowaną możnarównież zmienić na stałe poprzez Po- zostałe | Ustawienia | Temperatury proponowane , dostosowując ją do swo- ich osobistych przyzwyczajeń użytko-wych. Wybrać przycisk dotykowy . Wybrać opcję Temperatura i potwier- dzić za po...
Strona 64 - Ustawianie czasów przyrządzania
Obsługa 64 Ustawianie czasów przyrządzania Rezultaty przyrządzania mogą ulecpogorszeniu, jeśli pomiędzy wsunię-ciem potrawy do urządzenia i rozpo-częciem procesu przyrządzania wy-stępuje zbyt duży odstęp czasowy.Świeże produkty spożywcze mogąsię przebarwić, a nawet zepsuć.Wybrać możliwie krótki czas...
Strona 68 - Quick Mikrofale i Popcorn; Stosować zawsze tacę szklaną.; Po wybraniu przycisku dotykowego
Quick Mikrofale i Popcorn 68 Te funkcje mogą zostać zastosowanetylko wtedy, gdy nie odbywa się żadeninny proces przyrządzania. Stosować zawsze tacę szklaną. Quick Mikrofale Po wybraniu przycisku dotykowego zostaje uruchomiony tryb mikrofalowy zokreśloną mocą mikrofal i ustalonymczasem trwania pro...
Strona 70 - Naczynia do gotowania
Co warto wiedzieć o gotowaniu na parze 70 W rozdziale „Co warto wiedzieć o goto-waniu na parze“ zamieszczono ogólnieobowiązujące wskazówki. Jeśli w przy-padku produktów spożywczych i/lubzastosowań należy zwrócić uwagę najakieś cechy szczególne, w poszczegól-nych rozdziałach znajdują się odpo-wiednie...
Strona 72 - Gotowanie na parze; Gotowanie na parze Eco; Ustawienie; Wybieranie czasu przyrządzania
Gotowanie na parze 72 Gotowanie na parze Eco Dla energooszczędnego gotowania naparze można zastosować program Go- towanie na parze Eco . Ten program nada- je się przede wszystkim do przyrządza-nia warzyw i ryb. Zalecamy stosowanie czasów przyrzą-dzania i temperatur zamieszczonych wtabelach ustawień ...
Strona 73 - Warzywa; lub
Gotowanie na parze 73 Warzywa Produkty świeże Przygotować świeże warzywa tak, jakzwykle, np. umyć, oczyścić i pokroić. Produkty głęboko mrożone Głęboko mrożone warzywa nie musząbyć rozmrażane przed gotowaniem.Wyjątek: Warzywa zamrożone w bloku. Warzywa mrożone i świeże mogą byćprzyrządzane razem prz...
Strona 76 - Ryby
Gotowanie na parze 76 Ryby Produkty świeże Przygotować świeże ryby, tak jak zwy-kle, np. oskrobać, wypatroszyć i oczyś-cić. Produkty głęboko mrożone Ryby nie muszą być całkowicie rozmro-żone do gotowania. Wystarczy, gdy po-wierzchnia stanie się na tyle miękka, że-by przyjąć przyprawy. Przygotowanie ...
Strona 77 - Wskazówki
Gotowanie na parze 77 Wskazówki - Zastosowanie przypraw i ziół, np. ko- perku, uwypukla specyficzny smakryby. - Większe ryby należy gotować w po- zycji pływania. Aby uzyskać koniecz-ne podparcie, wstawić do naczyniado gotowania obróconą do górydnem małą filiżankę itp. Założyć nanią rybę otwartym brz...
Strona 79 - Mięso; Przygotować mięso tak jak zwykle.
Gotowanie na parze 79 Mięso Produkty świeże Przygotować mięso tak jak zwykle. Produkty głęboko mrożone Rozmrozić zamrożone mięso przed go-towaniem (patrz rozdział „Rozmrażanieparą“). Przygotowanie Mięso, które powinno zostać przyrumie-nione a następnie uduszone, np. gulasz,musi zostać przysmażone na...
Strona 81 - Ryż; Ryż długoziarnisty
Gotowanie na parze 81 Ryż Ryż pęcznieje podczas gotowania, dla-tego musi być gotowany w płynie.W zależności od gatunku nasiąkliwość itym samym proporcje ryżu do płynu sąróżne. Podczas gotowania ryż kompletniewchłania płyn, tak że żadne substancjeodżywcze nie zostają utracone. Naczynia do gotowania Z...
Strona 82 - Zboża; Proporcje
Gotowanie na parze 82 Zboża Zboże pęcznieje podczas gotowania, dlatego musi być gotowane w płynie. Pro-porcja zboża do płynu zależy od rodzaju zboża. Zboże może być gotowane w całych ziarnach lub zmielone. Ustawienia Programy automatyczne | Ziarna zbóż | ... | lub Gotowanie na parze Temperat...
Strona 83 - Makarony/Wyroby mączne; Produkty suche; Produkty świeże
Gotowanie na parze 83 Makarony/Wyroby mączne Produkty suche Suszone makarony i wyroby mączne pęcznieją podczas gotowania, dlatego musząbyć gotowane w płynie. Płyn musi dobrze zakrywać makaron. Przy zastosowaniugorącego płynu uzyskuje się lepsze rezultaty. Przedłużyć czas gotowania podany przez produ...
Strona 84 - Knedle; Kluski na parze
Gotowanie na parze 84 Knedle Gotowe knedle w torebce do gotowania muszą być dobrze zakryte wodą, ponie-waż w przeciwnym razie pomimo wcześniejszego moczenia nie przyjmą wystar-czającej ilości wilgoci i się rozpadną. Świeże knedle należy gotować w natłuszczonym naczyniu z perforacją. Ustawienia Progr...
Strona 85 - Warzywa strączkowe, suszone; Soczewica; Namoczone
Gotowanie na parze 85 Warzywa strączkowe, suszone Suszone warzywa strączkowe przed gotowaniem należy moczyć w zimnej wodzieprzynajmniej przez 10 godzin. Dzięki moczeniu staną się strawne i czas gotowaniaulegnie skróceniu. Namoczone warzywa strączkowe przy gotowaniu muszą byćzakryte płynem. Soczewica...
Strona 87 - Jajka kurze; Wielkość S
Gotowanie na parze 87 Jajka kurze Do przyrządzania gotowanych jajek należy stosować naczynia z perforacją. Jajka nie muszą być nakłuwane przed gotowaniem. Ponieważ podczas nagrzewa-nia są one powoli podgrzewane, nie pękają przy gotowaniu na parze. Natłuścić naczynie bez perforacji, gdy przyrządzane ...
Strona 88 - Owoce; Wędliny
Gotowanie na parze 88 Owoce Aby nie stracić soku, owoce należy go-tować w naczyniu bez perforacji. Gdyowoce są gotowane w naczyniu z per-foracją, należy poniżej wsunąć naczyniebez perforacji. Wówczas również niestraci się soku. Wskazówka: Zebrany sok można wy- korzystać do sporządzenia polewy tor-to...
Strona 89 - Skorupiaki; Przygotowanie
Gotowanie na parze 89 Skorupiaki Przygotowanie Mrożone skorupiaki należy rozmrozić przed gotowaniem. Obrać skorupiaki, usunąć wnętrzności i je umyć. Naczynia do gotowania Natłuścić naczynie do gotowania z perforacją. Czas gotowania Im dłużej gotuje się skorupiaki, tym stają się twardsze. Proszę prze...
Strona 90 - Małże
Gotowanie na parze 90 Małże Produkty świeże Niebezpieczeństwo zatrucia przez zepsute małże. Zepsute małże mogą spowodować zatrucie pokarmowe.Przyrządzać wyłącznie zamknięte małże.Nie spożywać małży, które po gotowaniu są jeszcze zamknięte. Moczyć świeże małże przed gotowaniem przez kilka godzin, ż...
Strona 91 - Poziom wsuwania
Gotowanie na parze 91 Zestaw obiadowy – ustawieniaręczne Przy przyrządzaniu zestawu obiado-wego wyłączyć redukcję pary (patrzrozdział „Ustawienia“, punkt „Reduk-cja pary“). Przy przyrządzaniu zestawu obiadowe-go można zestawiać w menu różne pro-dukty spożywcze o różnych czasachprzyrządzania, np. fil...
Strona 92 - Przyrządzanie menu
Gotowanie na parze 92 Przyrządzanie menu Najpierw wsunąć do komory urządze-nia ryż. Ustawić 1. czas trwania, czyli 18 mi-nut. Gdy upłynie 18 minut, wsunąć filet zkarmazyna. Ustawić 2. czas trwania, czyli 2 minu-ty. Gdy upłyną 2 minuty, wsunąć broku-ła. Ustawić 3. czas trwania, czyli 4 mi...
Strona 95 - Inne wskazówki; - Jeśli potrawa nie zostanie spożyta
Sous-vide 95 Inne wskazówki - Aby skrócić czasy przyrządzania, produkty spożywcze można zapako-wać próżniowo 1-2 dni wcześniejprzed gotowaniem. Zapakowanepróżniowo produkty spożywcze nale-ży przechowywać w chłodziarce przymaksymalnie 5 °C. Aby zachować ja-kość i smak, produkty spożywczepowinny zosta...
Strona 99 - Odgrzewanie; Przechowywanie
Sous-vide 99 Odgrzewanie Warzywa kapuściane, takie jak np. kala-repa i kalafior, podgrzewać wyłącznie wpołączeniu z sosem. Bez sosu mogąone uzyskać przy odgrzewaniu nieprzy-jemny kapuściany posmak i szaro-brą-zowe zabarwienie. Produkty spożywcze o krótkim czasieprzyrządzania i takie, w przypadkuktór...
Strona 100 - Odgrzewanie w programie Sous-vide
Sous-vide 100 Odgrzewanie w programie Sous-vide Czasy podane w tabeli stanowią wartości orientacyjne. W razie potrzeby czasmożna przedłużyć. Czas zaczyna być odliczany dopiero po osiągnięciu ustawionejtemperatury. Produkt spożywczy [°C] 2 [min] średnio 1 dobrze 1 Mięso Comber jagnięcy z kością 5...
Strona 101 - Pozostałe zastosowania; Podgrzewanie parą
Pozostałe zastosowania 101 Podgrzewanie parą Do odgrzewania produktów spożyw-czych gotowanych sous-vide stoso-wać program Sous-vide (patrz roz- dział „Sous-vide“, punkt „Odgrzewa-nie“). Produkty spożywcze są łagodnie pod-grzewane w urządzeniu do gotowaniana parze, nie wysychają i nie są przego-t...
Strona 103 - Zupa klarowna
Pozostałe zastosowania 103 Produkt spożywczy * [min] Zupa klarowna 2–3 Potrawa jednogarnkowa 4–5 Czas * Czasy obowiązują dla produktów spożywczych, które podgrzewa się na talerzu i są przykryte talerzem.
Strona 104 - Rozmrażanie parą
Pozostałe zastosowania 104 Rozmrażanie parą Przy rozmrażaniu w urządzeniu do goto-wania na parze osiąga się znaczniekrótszy czas rozmrażania niż w tempe-raturze pokojowej. Zagrożenie zdrowia przez na- mnażanie drobnoustrojów.Drobnoustroje, jak np. salmonella,mogą wywoływać ciężkie zatruciapokarmow...
Strona 107 - Blanszowanie
Pozostałe zastosowania 107 Blanszowanie Warzywa, które mają zostać zamrożo-ne, należy wcześniej poddać blanszo-waniu. Dzięki temu jakość produktu zo-stanie lepiej zachowana podczas prze-chowywania w zamrażarce. W przypadku warzyw, które zostałypoddane blanszowaniu przed dalsząobróbką, zostaje lepiej...
Strona 108 - Po potwierdzeniu; zostaną Państwo poproszeni; Pasteryzacja; Słoiki
Pozostałe zastosowania 108 Ewentualnie powtórzyć postępowaniedla trzeciego produktu spożywczego. Po potwierdzeniu Start zestawu obiado- wego zostaną Państwo poproszeni o wsunięcie do komory urządzenia pro-duktu spożywczego z najdłuższym cza-sem przyrządzania. Gdy przyrządza się kapiące lub farbu...
Strona 111 - Dezynfekcja naczyń
Pozostałe zastosowania 111 Dezynfekcja naczyń Naczynia i butelki dla niemowląt dezyn-fekowane w urządzeniu po zakończeniuprogramu są wyjałowione, tak samo jakpo wygotowaniu. Wcześniej należy jed-nak sprawdzić, czy według danych pro-ducenta wszystkie elementy są odpornena temperaturę (do 100 °C) i go...
Strona 112 - Topienie żelatyny; płaty żelatyny
Pozostałe zastosowania 112 Podgrzewanie wilgotnychręczników Zmoczyć ręczniczki do rąk i mocno jezwinąć. Ułożyć ręczniczki obok siebie w na-czyniu do gotowania z perforacją. Ustawienia Programy automatyczne | Programy specjalne | Podgrzewanie wilg. ręczników lub Gotowanie na parze Tempera...
Strona 113 - Dekrystalizacja miodu; Topienie czekolady; Rozdrobnić czekoladę.
Pozostałe zastosowania 113 Dekrystalizacja miodu Nakręcić lekko pokrywkę i ustawićsłoik w naczyniu do gotowania z per-foracją. Wymieszać miód jednokrotnie w trak-cie. Przy upłynnianiu (dekrystalizacji) mio-du w temperaturze 60 °C chodziprzede wszystkim o to, żeby ponownieuzyskać produkt spożywcz...
Strona 114 - Wytwarzanie jogurtu; Przy zastosowaniu fer-; Możliwe przyczyny złych efektów
Pozostałe zastosowania 114 Wytwarzanie jogurtu Potrzebne jest mleko i kultury jogurtowelub ferment jogurtowy. Stosować jogurt naturalny z żywymikulturami bez żadnych dodatków. Jo-gurt po obróbce cieplnej się nie nadaje. Jogurt musi być świeży (krótki czasprzechowywania). Do przyrządzenia jogurtu nad...
Strona 115 - Wytapianie słoniny; Słonina nie zostanie przyrumieniona.; Duszenie cebuli
Pozostałe zastosowania 115 Wytapianie słoniny Słonina nie zostanie przyrumieniona. Włożyć słoninę (pokrojoną w kostkę,w paski lub w plastry) do naczynia dogotowania bez perforacji. Przykryć naczynie do gotowania foliąodporną na działanie temperatury (do100 °C) i pary. Ustawienia Programy automat...
Strona 116 - Odsokowywanie
Pozostałe zastosowania 116 Odsokowywanie W urządzeniu do gotowania na parzemożna odsokowywać miękkie i średniotwarde owoce. Do pozyskania soku najlepiej nadają sięprzejrzałe owoce: im bardziej dojrzałyowoc, tym bardziej obfity i aromatycznybędzie sok. Przygotowanie Przebrać i umyć owoce na sok. Wyci...
Strona 117 - Obieranie ze skórki; Konserwacja jabłek; Czas pracy
Pozostałe zastosowania 117 Obieranie ze skórki Produkty spożywcze jak pomidory,nektarynki itd. naciąć na krzyż przyszypułce. Dzięki temu łatwiej będzieściągnąć skórkę. Włożyć produkt spożywczy do naczy-nia do gotowania z perforacją. Migdały natychmiast po wyjęciu nale-ży zahartować zimną wodą....
Strona 118 - Rozmrażanie i podgrzewanie w programie Szybkie gotowanie
Szybkie gotowanie 118 Produkty spożywcze można rozmrażać, podgrzewać i gotować w programie Szyb- kie gotowanie za pomocą kombinacji trybu parowego i mikrofalowego. Podczas fazy nagrzewania komora urządzenia jest najpierw rozgrzewana w czy-stym trybie parowym do ustawionej temperatury. Gdy tylko ta...
Strona 119 - Gotowanie ziemniaków w mundurkach (twardych); Wsunąć tacę szklaną na poziom 1.
Szybkie gotowanie 119 Gotowanie ziemniaków w mundurkach (twardych) Wsunąć tacę szklaną na poziom 1. Ułożyć umyte ziemniaki obok siebie w naczyniu do gotowania z perforacją. Ustawienia Programy automatyczne | Warzywa | Ziemniaki | Ziemniaki w mundurkach | Twarde | ... | Szybkie gotowanie lub ...
Strona 120 - Gotowanie ryżu; Naczynie do gotowania
Szybkie gotowanie 120 Gotowanie ryżu Ryż pęcznieje podczas gotowania, dlatego musi być gotowany w płynie.W zależności od gatunku nasiąkliwość i tym samym proporcje ryżu do płynu sąróżne. Podczas gotowania ryż kompletnie wchłania płyn, tak że żadne substancje odżyw-cze nie zostają utracone. Naczynie ...
Strona 121 - Rozmrażanie i podgrzewanie mikrofalami
Rozmrażanie i podgrzewanie mikrofalami 121 Do rozmrażania i podgrzewania produktów spożywczych zalecamy ogólnie nastę-pujące ustawienia mocy mikrofal: [W] Rozmrażanie 80 bardzo wrażliwe produkty spożywcze: masło, torty śmietanowe i maślane, sery 150 wszystkie inne produkty spożywcze Podgrzewanie 4...
Strona 123 - Ustawienia alternatywne; Wskazówki dotyczące tabel
Rozmrażanie i podgrzewanie mikrofalami 123 Ustawienia alternatywne Mikrofale Moc mikrofal: patrz tabelaCzas rozmrażania: patrz tabelaCzas wyrównawczy: patrz tabela Wskazówki dotyczące tabel Przestrzegać podanych mocy mikrofal,czasów i czasów wyrównawczych. Na-leży przy tym uwzględnić stopień prz...
Strona 124 - Rozmrażanie w programie Mikrofale
Rozmrażanie i podgrzewanie mikrofalami 124 Rozmrażanie w programie Mikrofale Mrożonka Ilość [W] [min] [min] Wymie- szać/ obrócić/ przełożyć Przykry- cie Produkty mleczne Śmietana 250 ml 80 14 10–15 co 5 minut tak Masło 250 g 80 12–14 5–10 po połowie czasu tak Ser w plastrach 250 g 80 6–7 10–15...
Strona 129 - Podgrzewanie w programie Mikrofale
Rozmrażanie i podgrzewanie mikrofalami 129 Podgrzewanie w programie Mikrofale Produkt spożywczy Ilość [W] [min:s] [min] Wymie- szać/ obrócić/ przełożyć Przykry- cie Napoje 1 Kawa, temperatura pi-cia 60–65 °C 1 filiżanka (200 ml) 1000 1:10–1:20 – przed pod- grzewa- niem nie Mleko, temperatura p...
Strona 131 - Kategorie
Programy automatyczne 131 Liczne programy automatyczne prowa-dzą pewnie i komfortowo do uzyskaniaoptymalnych rezultatów gotowania. Kategorie W celu lepszej orientacji programy auto-matyczne są podzielone na katego- rie. Wystarczy wybrać program automa-tyczny pasujący do Państwa potrawy ipostępowa...
Strona 132 - - Gdy wsuwa się potrawę do gorącej; nież zostać zapamiętane jako
Programy automatyczne 132 - Gdy wsuwa się potrawę do gorącej komory gotowania, należy zachowaćostrożność przy otwieraniu drzwi-czek. Może się wydostawać gorącapara. Proszę się cofnąć o krok i po-czekać, aż para się ulotni. Zwrócićuwagę na to, żeby nie wejść w kon-takt z gorącą parą ani z gorącymiści...
Strona 133 - Programy własne
Programy własne 133 Można utworzyć i zapamiętać do 20programów własnych. - Istnieje możliwość zestawienia nawet do 9 etapów programu, żeby dokład-nie opisać przebieg ulubionych lubczęsto używanych przepisów. W każ-dym etapie można w tym celu wybraćustawienia, takie jak np. tryb progra-mowy, temperat...
Strona 134 - Zmiana etapów programu
Programy własne 134 Potwierdzić za pomocą OK . Zapamiętany program można urucho-mić natychmiast lub z opóźnieniem cza-sowym, albo jeszcze zmienić etapy pro-gramu. Uruchamianie programów wła-snych Wsunąć potrawę do komory urządze-nia. Wybrać Programy własne . Wybrać żądany program. Wybr...
Strona 135 - Zmiana nazwy
Programy własne 135 Zmiana nazwy Wybrać Programy własne . Wybrać program, który ma zostaćzmieniony. Wybrać Zmiana nazwy . Zmienić nazwę programu. Wybrać . Na wyświetlaczu pojawia się potwier-dzenie, że nazwa Państwa programuzostała zapamiętana. Potwierdzić za pomocą OK . Program ma...
Strona 136 - Informacje dla instytutów testowych; Potrawy testowe - gotowanie zestawu obiadowego
Informacje dla instytutów testowych 136 Potrawy testowe wg EN 60350-1 (program Gotowanie na pa-rze ) Potrawa testowa Naczynie do go-towania Ilość [g] 1 2 [°C] [min] Zaopatrzenie w parę Brokuł (8.1) 1x DGGL 1/2-40L 300 dowolnie 100 3 Rozprowadzenie pary Brokuł (8.2) 2x DGGL 1/2-40L maks. d...
Strona 137 - Potrawy testowe wg EN 60705 (program Szybkie gotowanie
Informacje dla instytutów testowych 137 Potrawy testowe wg EN 60705 (program Szybkie gotowanie 1 ) Potrawa testowa 2 [W] 3 [°C] [min] 4 [min] Uwagi Krem z jajek, 1000 g(12.3.1) 1 150 80 19–20 120 Naczynie: patrz opis 12.3.1.2 izałącznik B, wymiary przy gór-nej krawędzi 250 mm x250 mm,...
Strona 138 - Potrawy testowe wg EN 60705 (program Mikrofale
Informacje dla instytutów testowych 138 Potrawy testowe wg EN 60705 (program Mikrofale ) Potrawa testowa 1 [W] [min] 2 [min] Uwaga Krem z jajek, 1000 g(12.3.1) 1 450 19–20 120 Naczynie: patrz opis 12.3.1.2i załącznik B, wymiary przy górnej krawędzi250 x 250 mm, gotować bezprzykrycia Ciast...
Strona 140 - Czyszczenie frontu
Czyszczenie i konserwacja 140 Nieodpowiednie środki czysz-czące Aby nie uszkodzić powierzchni, przyczyszczeniu należy unikać: - środków czyszczących zawierających sodę, amoniak, kwasy lub chlor - środków rozpuszczających osady wapienne - środków szorujących ( jak np. proszki i mleczka do szorowania,...
Strona 141 - natychmiast; Czyszczenie zbiornika wody; Wyjąć osłonę przeciwrozbryzgową.; Czyszczenie wyposażenia
Czyszczenie i konserwacja 141 Czyszczenie komory urządze-nia Wyczyścić i wysuszyć komorę urządze-nia, uszczelkę drzwiczek, rynienkę ocie-kową i wewnętrzną stronę drzwiczek pokażdym użyciu. Usunąć: - kondensat za pomocą gąbki lub gąb- czastej ściereczki, - lekkie zabrudzenia z tłuszczu za po- mocą ...
Strona 142 - Montaż; Konserwacja; Funkcje
Czyszczenie i konserwacja 142 Czyszczenie prowadnic bocz-nych Prowadnice boczne nadają się do my-cia w zmywarce do naczyń. Wyciągnąć prowadnicę boczną doprzodu z mocowania (1.) i ją wyjąć (2.). Umyć prowadnice boczne w zmywar-ce do naczyń lub ręcznie za pomocączystej gąbczastej ściereczki, płynu...
Strona 144 - Komunikaty w polach wskazań/na wyświetlaczu; Problem
Co robić, gdy... 144 Większość usterek i błędów, do których dochodzi podczas codziennego użytko-wania, można usunąć samodzielnie. W wielu przypadkach pozwoli to zaoszczędzićczas i koszty, ponieważ nie ma wówczas potrzeby wzywania serwisu. Na stronie www.miele.pl/serwis można uzyskać informacje dotyc...
Strona 145 - Nieoczekiwane zachowania
Co robić, gdy... 145 Nieoczekiwane zachowania Problem Przyczyna i postępowanie Komora urządzenia sięnie nagrzewa. Tryb pokazowy jest uaktywniony.Urządzenie do gotowania na parze można wprawdzieobsługiwać, ale grzanie w komorze urządzenia niedziała. Zdezaktywować tryb pokazowy (patrz rozdział„Ustaw...
Strona 146 - Z tego powodu przyciski nie reagują przy wyłą-; Wystąpił problem w sterowaniu.; Hałasy
Co robić, gdy... 146 Problem Przyczyna i postępowanie Przyciski dotykowe niereagują. Zostało wybrane ustawienie Wyświetlacz | QuickTouch | Wył. Z tego powodu przyciski nie reagują przy wyłą- czonym urządzeniu do gotowania na parze. Gdy tylko urządzenie do gotowania na parze zo-stanie włączone, p...
Strona 147 - Niezadowalające rezultaty
Co robić, gdy... 147 Niezadowalające rezultaty Problem Przyczyna i postępowanie Po upływie ustawionegoczasu produkty spo-żywcze w programieMikrofale nie są wy- starczająco podgrzanelub ugotowane. Po przerwanym procesie nie został ponownie uru-chomiony program Mikrofale. Uruchomić ponownie proces...
Strona 148 - Problemy ogólne lub usterki techniczne
Co robić, gdy... 148 Problem Przyczyna i postępowanie Funkcja Popcorn spowodowała otwarcietylko części popcornu(mniej niż połowę). Komora urządzenia była zbyt ciepła i/lub zbyt wilgotna. Poczekać na ostygnięcie komory urządzenia i/lubwysuszyć ją za pomocą ręcznika kuchennego. Czas przyrządzania ...
Strona 149 - Wyposażenie dodatkowe; Inne; nie jest
Wyposażenie dodatkowe 149 Firma Miele oferuje bogaty asortymentwyposażenia dodatkowego dostosowa-nego do Państwa urządzenia, jak rów-nież środki do czyszczenia i pielęgnacji. Te produkty można łatwo zamówić wsklepie internetowym Miele. Można je również nabyć w serwisieMiele (patrz na końcu tej instr...
Strona 150 - Serwis; Gwarancja; Okres gwarancji wynosi 2 lata.
Serwis 150 Na stronie www.miele.pl/serwis możnauzyskać informacje dotyczące samo-dzielnego usuwania usterek i częścizamiennych Miele. Kontakt w przypadku wystą-pienia usterki W razie wystąpienia usterek, których niemożna usunąć samodzielnie, proszępowiadomić np. sprzedawcę Miele lubserwis Miele. Wiz...
Strona 151 - Wskazówki bezpieczeństwa do zabudowy
Instalacja *INSTALLATION* 151 Wskazówki bezpieczeństwa do zabudowy Uszkodzenia przez nieprawidłowy montaż. Urządzenie do gotowania na parze może zostać uszkodzone przeznieprawidłowy montaż. Montaż urządzenia do gotowania na parze powinien być przepro-wadzany wyłącznie przez osoby o odpowiednich kw...
Strona 153 - Zabudowa w szafce podblatowej
Instalacja *INSTALLATION* 153 Zabudowa w szafce podblatowej Za niszą do zabudowy nie może być pleców szafki. Jeśli urządzenie do gotowania na parze ma zostać zabudowane pod elektrycznąlub indukcyjną płytą grzejną, proszę przestrzegać wskazówek dotyczących zabu-dowy płyty grzejnej, jak również wysoko...
Strona 157 - Podłączenie elektryczne; Zagrożenie pożarowe przez prze-
Instalacja *INSTALLATION* 157 Podłączenie elektryczne Urządzenie do gotowania na parze jestseryjnie wyposażone we wtyczkę dopodłączenia do gniazda ochronnego. Ustawić urządzenie do gotowania naparze w taki sposób, żeby gniazdo byłołatwo dostępne. Jeśli gniazdo nie jestswobodnie dostępne, proszę się ...
Strona 158 - Deklaracja zgodności
Deklaracja zgodności 158 Niniejszym Miele oświadcza, że to urzą-dzenie do gotowania na parze z kuchniąmikrofalową spełnia wymagania Dyrek-tywy 2014/53/WE. Pełny tekst deklaracji zgodności WEjest dostępny pod jednym z poniższychadresów internetowych: - Produkty, Pobieranie, na stronie www.miele.pl - ...
Strona 159 - Prawa autorskie i licencje dla modułu komunikacyjnego
Prawa autorskie i licencje dla modułu komunikacyjnego 159 Do obsługi i sterowania modułu komu-nikacyjnego Miele używa oprogramo-wania własnego lub oprogramowaniainnych producentów, które nie jest obję-te tzw. licencją open source. Oprogra-mowanie i jego elementy są chronioneprawem autorskim. W związ...