Młynek żarnowy; Opis Urządzenia; Przed pierwszym użyciem - Zelmer 986.84MMSL - Instrukcja obsługi - Strona 6

Zelmer 986.84MMSL Maszynka do mięsa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 8
Ładowanie instrukcji

9

cone ku dołowi, a rowek pozycjonujący trafił na występ

komory wyciskarki.

Tak ustawiony korpus przykręć nakrętką

(4)

do komory

wyciskarki

(1)

.

Wkręć śrubę regulacyjną

(6)

w korpus

(3)

i nasuń na nie

-

go rynienkę odprowadzająca sok

(5)

do momentu zatrza

-

śnięcia na korpusie

(3)

– „click”.

Zmontowaną wyciskarkę zamocuj na napęd, postępując

identycznie jak w opisie komory mielącej.

Na gardziel zasypową nałóż miskę

(7)

i popychacz

(8)

od zespołu mielącego.

Pod otwór wylotowy rynienki

(5)

i śruby regulacyjnej

(6)

ustaw odpowiednie naczynia na sok oraz wytłoczyny.

Włącz przewód przyłączeniowy maszynki do gniazdka

sieci.

Uruchom maszynkę przyciskiem

„I”

, następnie dozuj od

-

powiednio owoce popychając popychaczem.

Aby proces wyciskania owoców przebiegał prawidłowo, nie

wkręcaj zbyt głęboko śruby regulacyjnej w początkowej fazie

pracy. Dopiero po ocenie stopnia zawartości soku w wytło

-

czynach, skoryguj odpowiednio stopień wkręcenia tak, aby

uzyskać wystarczającą efektywność i uniknąć zatkania wy

-

ciskarki.

W trakcie wyciskania obserwuj suchość wytłoczyn. Gdy

robią się nadmiernie suche, wykręć śrubę

(6)

, aby unik

-

nąć zatkania wyciskarki wytłoczynami.

Stopień wkręcenia śruby zależy od rodzaju i gatunku prze

-

twarzanych owoców, dla owoców soczystych i bardzo doj

-

rzałych – śrubę wkręć głębiej, a dla owoców mało soczystych

– śrubę wkręć nieco mniej.

Gdy regulacja śrubą nie zapewni dostatecznej skuteczności

wyciskania, można wytłoczyny ponownie przepuścić przez

wyciskarkę.

Zablokowanie wylotu komory (w śrubie regulacyjnej

(3)

) wy

-

tłoczynami z owoców o dużej zawartości soku grozi zalaniem

napędu maszynki.

W razie zablokowania wylotu komory wytłoczynami wyłącz

maszynkę. Zwróć szczególną uwagę na proces wyciskania

soku np. czy nie nastąpiło zatkanie otworów sita. Odłącz

wyciskarkę od napędu (identycznie jak w przypadku komory

mielącej), rozmontuj wyciskarkę, oczyść (wymyj) elementy

wyciskarki. Do mycia, szczególnie sita, używaj dołączonej

szczoteczki.

Młynek żarnowy

(Rys. 10)

I. Nakrętka

II. Nastawiak żaren

III. Korpus z pokrętłem

IV. Żarno wewnętrzne

V. Żarno zewnętrzne

VI. Ślimak

VII. Komora młynka

VIII. Miska

IX. Rowek korpusu musi trafić na występ komory młynka

Opis Urządzenia

Przystawka ta może być stosowana do mielenia zbóż, na

-

sion oleistych oraz suchych produktów spożywczych.

Młynek żarnowy pozwala na mielenie takich produktów jak:

pszenica, żyto, owies, ryż, kawa ziarnista, cukier, kasza gry

-

czana, pieprz czarny ziarnisty, ziele angielskie, gorczyca,

orzechy włoskie, orzechy laskowe, suszone grzyby, migdały,

soja, siemię lniane, łuskane ziarna słonecznika itp.

WAŻNE! Produktów oleistych nie miel na minimalnym

nastawieniu granulacji. Urządzenie do mielenia może

się zakleić lub zablokować.

WAŻNE! Urządzenie nie nadaje się do mielenia produk

-

tów bardzo twardych np. suszony groszek, kukurydza

popcorn.

Montaż młynka na maszynce

Gdy komora młynka

(7)

jest obrócona o kąt ok. 45° w prawo,

załóż zmontowany młynek na napęd poprzez włożenie wy

-

stępów komory młynka

(7)

w wycięcia napędu, a następnie

obróć go w lewo do pozycji, przy której usłyszysz „klik” bloka

-

dy. Oznacza to, że młynek został właściwie zamontowany.

Użytkowanie i regulacja młynka

Przed pierwszym użyciem

umyj (patrz „CZYSZCZENIE”)

i wysusz rozłożony na części młynek, a następnie zmiel ok.

50 g produktu (np. zboża) przy ustawieniu urządzenia na

mielenie ze średnim rozdrobnieniem. Zmielony produkt nie

nadaje się do dalszego wykorzystania, jest bowiem zanie

-

czyszczony i należy go wyrzucić.

WAŻNE! Maksymalny czas nieprzerwanej pracy młyn

-

ka wynosi 15 minut.

Warunek ten jest powiązany z maksymalnym czasem pracy

maszynki, dla której po 15 min pracy powinno nastąpić ok.

45 min przerwy.

WAŻNE! Urządzenie nie może pracować bez obciążenia.

Zawsze przed uruchomieniem napełnij je produktem.

Wsyp ziarna do miski

(8)

, ustaw pokrętło korpusu

(3)

na

grubsze mielenie, włącz silnik maszynki. Zmielony produkt

zacznie wysypywać się przez otwór.

W zależności od żądanego stopnia zmielenia lub użytych

ziaren, za pomocą pokrętła korpusu

(3)

, wyreguluj nastawiak

żaren

(2)

tak, aby uzyskać produkt o odpowiedniej granulacji.

Przekręcając go w kierunku zgodnym do ruchu wskazówek

zegara uzyskasz produkt drobniej zmielony, a przy kręceniu

w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara – pro

-

dukt grubiej zmielony.

Najdrobniejszy (

minimalny

) stopień zmielenia uzyskuje się

przy ustawieniu pokrętłem na linii 1, a największy (

maksy-

malny

) przy ustawieniu pokrętła na linii STOP. Patrz grafika

na korpusie

(3)

i nastawiaku żaren

(2)

.

Zbyt mocne skręcenie lub wykręcenie pokrętła poza linię

STOP podczas pracy może spowodować uszkodzenie

urządzenia.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)