Cytrusiarka; Szatkownica; Przygotowanie do pracy i obsługa wyciskarki - Zelmer 986.84MMSL - Instrukcja obsługi - Strona 5

Zelmer 986.84MMSL Maszynka do mięsa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 8
Ładowanie instrukcji

8

Na nasadkę masarską nałóż mokrą kiełbaśnicę.

Zwróć uwagę, aby nie zatkać otworów odpowietrzających

w nasadce.

Masa mięsna wypełniająca jelito nie może być „zbyt rzad

-

ka”. Duża zawartość płynów może spowodować ich wyciek

i przedostawanie się do wnętrza maszynki.

Cytrusiarka

(Rys. 6)

Cytrusiarka jest dodatkowym urządzeniem, które pozwala

wycisnąć z owocu cytrusowego sok wraz z miąższem.

Zespół cytrusiarki:

I. Sprzęgło

II. Miska

III. Sitko

IV. Wyciskacz

Otwórz klapkę schowka w tylnej części obudowy, która

umożliwia pracę w pozycji pionowej. Ustaw ją w takiej pozy

-

cji kładąc na twardym, równym podłożu.

Na napęd nałóż kolejno:

Sprzęgło.

Nałóż miskę na napęd i obróć ją w lewo do pozycji, przy

której usłyszysz

„click”

blokady. Oznacza to, że miska

została właściwie zamontowana.

Na wystającą część z miski zamontuj sitko oraz wyci

-

skacz.

Przygotuj odpowiednio owoce, przekrawając je na pół.

Włącz przewód przyłączeniowy maszynki do gniazdka

sieci.

Uruchom maszynkę przyciskiem

„I”

następnie nałóż

owoc miąszem na wyciskacz.

Dociśnij odpowiednią siłą, która spowoduje zasprzęgle

-

nie się mechanizmu i rozpocznie proces wyciskania.

UWAGA! W razie zablokowania sitka miąższem wyci

-

skanych owoców należy maszynkę zatrzymać, odłą

-

czyć sitko a następnie opróżnić je z miąższu, gdyż

jego nadmiar może doprowadzić do zalania komory

napędu maszynki.

UWAGA! Cytrusiarka podczas pracy obraca sie. Pod

-

czas dociskania owoców do wyciskacza zachowaj

ostrożność i zwróć szczególną uwagę na palce.

Szatkownica

(Rys. 7)

I. Tarka do drobnych wiórek

II. Tarka do grubych wiórek

III. Tarka do plastrów

IV. Tarka do przecierania

V. Zatrzask

VI. Komora

VII. Miska zasypowa

VIII. Popychacz

Szatkownica ma dwie tarki do rozdrabniania na drobne

(I)

i grube

(II)

wiórki (sera żółtego, marchwi, selerów, gotowa

-

nych buraków, itp.). Tarka

(III)

służy do krojenia warzyw na

plastry (ziemniaków, ogórków, cebuli, itp.). Tarka

(IV)

służy

do przecierania ziemniaków, buraków, owoców itp.

W celu przygotowania szatkownicy do pracy:

Odchyl zatrzask

(V)

i włóż jedną z tarek sprzęgłem do środ

-

ka komory.

Zatrzaśnij zatrzask.

Połącz komorę szatkownicy tak, jak komorę mielenia

maszynki.

Produkty duże pokrój wcześniej na kawałki, które bez

trudu włożysz do komory.

Nie rozdrabniaj miękkich owoców zawierających twarde

pestki.

Po zakończeniu pracy wyłącz maszynkę i wyjmij prze

-

wód przyłączeniowy z gniazdka sieci.

Usuń drewnianą łyżką resztki produktów pozostałe we

-

wnątrz tarki lub w komorze.

Ostrza tarek nie wymagają regeneracji.

Wymiana tarek – (Rys. 8).

Wyciskarka do owoców

(Rys. 9)

Wyciskarka jest wyposażeniem w niektórych typach maszy

-

nek do mielenia. Pozwala wyciskać sok z owoców takich, jak:

maliny, porzeczki, truskawki, agrest oraz dodatkowo z wi

-

nogron i pomidorów. Owoce jagodowe takie, jak porzeczki

można wyciskać wraz z szypułkami. W wyciskarce nie moż

-

na stosować owoców z dużymi pestkami np. śliwy, wiśnie,

itp. bez ich wcześniejszego wydrylowania (usunięcia).

Elementy wyciskarki:

I. Komora wyciskarki

II. Ślimak

III. Korpus

IV. Nakrętka

V. Rynienka odprowadzająca sok

VI. Śruba regulacyjna

VII. Miska (z zespołu mielącego)

VIII. Popychacz (z zespołu mielącego)

IX. Sitko – 2 szt.

Nr 1 – otwory mniejsze

Nr 2 – otwory większe

X. Pierścień uszczelniający duży na korpus 3

XI. Pierścień uszczelniający mały na ślimak 2

UWAGA! Do popychania owoców używaj wyłącznie

popychacza (8).

Przygotowanie do pracy i obsługa wyciskarki

Upewnij się, że na korpusie

(3)

i ślimaku

(2)

są założone

pierścienie uszczelniające

(10)

i

(11)

. W razie ich braku

koniecznie włóż je we głębienia tych elementów (korpu

-

su i ślimaka).

Do korpusu

(3)

włóż i dociśnij sitko

(9)

do oporu.

Do komory wyciskarki

(1)

włóż ślimak

(2)

i nałóż korpus

z sitem na ślimak zwracając uwagę, aby sitko było zwró

-

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)