Zelmer 986.84MMSL Maszynka do mięsa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
7
Dane techniczne
Parametry techniczne podane są na tabliczce znamionowej
wyrobu.
Dopuszczalny czas nieprzerwanej pracy 15 minut.
Czas przerwy przed ponownym użyciem 30 minut.
Hałas urządzenia (L
WA
)
77 dB/A.
Urządzenie zbudowane jest w II klasie izolacji, nie wymaga
uziemienia
.
Maszynki ZELMER spełniają wymagania obowiązujących
norm.
Urządzenie jest zgodne z wymaganiami dyrektyw:
Urządzenie elektryczne niskonapięciowe (LVD)
–
– 2006/95/EC.
Kompatybilność elektromagnetyczna (EMC)
–
– 2004/108/EC.
Wyrób oznaczono znakiem CE na tabliczce znamionowej.
Opis urządzenia
(Rys. 1)
Maszynka do mielenia produktów spożywczych składa się z:
Napędu maszynki – każdy napęd maszynki przystosowany
jest do montażu każdego zespołu mielącego, cytrusiarki, wy
-
ciskarki do owoców, młynka do kawy i szatkownicy produkcji
ZELMER S.A.
Zespołu mielącego, w którego skład wchodzi:
I. Komora mielenia
II. Ślimak z zamontowanym sprzęgłem
III. Nożyk
IV. Sitko z otworami 4 mm
V. Nakrętka
VI. Miska
VII. Popychacz
Oraz wyposażenia dodatkowego:
VIII. Wkładka dystansowa
IX. Nasadka masarska
X. Sitko z otworami 8 mm
XI. Przycisk wyłącznika
XII. Przycisk „Rewers”
Mechaniczne zabezpieczenie silnika (Rys. 2)
I. Ślimak
II. Sprzęgło
III. Wkręt M5x20
Maszynka posiada mechaniczne zabezpieczenie
(Rys. 2)
,
które chroni silnik przed zniszczeniem – zęby sprzęgła napę
-
dowego ślimaka wyłamują się, gdy maszynka jest przeciążo
-
na (np. gdy do środka dostały się kości).
Zniszczone sprzęgło wymień na nowe:
w ślimaku ze zniszczonym sprzęgłem odkręć wkręt,
●
usuń uszkodzone sprzęgło,
●
załóż nowe sprzęgło i dokręć je wkrętem.
●
Funkcja „Rewers”
Napęd maszynki posiada specjalną funkcję pozwalającą na
chwilową zmianę kierunku obrotu ślimaka, stosowana jest
w przypadku gdy zauważalne jest znaczne ograniczenie
mielenia lub/i nadmiar produktu w komorze mielenia (slimak
nie zabiera dozowanego produktu). W takim przypadku wci
-
śnij na krótki czas przycisk
„R”
– wyłącznika, zostaną wtedy
wycofane z wnętrza komory produkty. Następnie ponownie
włącz przycisk
„I”
i kontynuuj dalszą pracę.
Jeżeli w dalszym ciągu ślimak blokuje się nadmiarem pro
-
duktu, należy ponownie użyć przyciku
„R”
, wycofać produkt
z komory i usunąć z produktu części utrudniające mielenie
(np. ścięgna itp.). W niektórych sytuacjach należy rozkręcić
komorę i całkowicie usunąć w/w przeszkody.
Przygotowanie maszynki do pracy i jej
uruchomienie
Wyciągnij ze schowka napędu odpowiednią długość przewo
-
du przyłączeniowego i odpowiednie akcesoria.
Napęd postaw w pobliżu gniazdka sieci na twardym sta
-
●
bilnym podłożu tak, aby nie zasłaniać otworów wentyla
-
cyjnych w obudowie.
Otwórz schowek w tylnej części obudowy i wyjmij odpo
-
●
wiednie sitko
(Rys. 3)
.
Standardowo sitko z otworami 4 mm zmontowane jest w ko
-
morze mielenia.
Przed pierwszym użyciem maszynki dokładnie umyj ele
-
●
menty wyposażenia.
Zmontuj odpowiednie wyposażenie i dołącz do napędu.
●
Włóż przewód przyłączeniowy do gniazdka sieciowego.
●
Przyciskiem
●
„I”
wyłącznika uruchom maszynkę (urzą
-
dzenie startuje po około 2 sekundach).
Zespół mielący
(Rys. 4)
Do komory mielenia włóż kolejno:
Ślimak sprzęgłem do środka.
●
Na trzpień ślimaka nożyk skierowany ostrzami do sitka.
●
Sitko tak, aby występ komory wszedł w rowek na obwo
-
●
dzie sitka.
Dokręć wszystkie elementy zespołu mielącego – mocno
●
do oporu.
Załóż zmontowany zespół mielący na napęd i obróć
●
w lewo do pozycji, przy której usłyszysz
„click”
blokady.
Oznacza to, że komora została właściwie zamontowana.
Nałóż miskę na komorę mielenia.
●
Praca z nasadką masarską
(Rys. 5)
Do komory mielenia włóż kolejno:
Ślimak sprzęgłem do środka.
●
Na trzpień ślimaka wkładkę dystansową.
●
Nasadkę masarską.
●
Dokręć wszystkie elementy nakrętką – mocno do oporu.
●
Przed nałożeniem kiełbaśnicy (osłonki z jelita) namocz ją
w ciepłej wodzie przez ok. 10 min.
Spis treści
- 2 Notes; Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa; TYPY MASZYNEK ZELMER
- 4 „click”
- 5 Cytrusiarka; Szatkownica; Przygotowanie do pracy i obsługa wyciskarki
- 6 Młynek żarnowy; Opis Urządzenia; Przed pierwszym użyciem
- 7 Czyszczenie i konserwacja; jące grafiki; Po zakończeniu pracy; Zakup części eksploatacyjnych – akcesoriów:
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)