Zelmer 986.50 (53) (56) (57) (58) Maszynka do mięsa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
9
cone ku dołowi, a rowek pozycjonujący traił na występ
komory wyciskarki.
Tak ustawiony korpus przykręć nakrętką
●
(4)
do komory
wyciskarki
(1)
.
Wkręć śrubę regulacyjną
●
(6)
w korpus
(3)
i nasuń na nie
-
go rynienkę odprowadzająca sok
(5)
do momentu zatrza
-
śnięcia na korpusie
(3)
– „click”.
Zmontowaną wyciskarkę zamocuj na napęd, postępując
●
identycznie jak w opisie komory mielącej.
Na gardziel zasypową nałóż miskę
●
(7)
i popychacz
(8)
–
od zespołu mielącego.
Pod otwór wylotowy rynienki
●
(5)
i śruby regulacyjnej
(6)
ustaw odpowiednie naczynia na sok oraz wytłoczyny.
Włącz przewód przyłączeniowy maszynki do gniazdka
●
sieci.
Uruchom maszynkę przyciskiem
●
„I”
, następnie dozuj od
-
powiednio owoce popychając popychaczem.
Aby proces wyciskania owoców przebiegał prawidłowo, nie
wkręcaj zbyt głęboko śruby regulacyjnej w początkowej fazie
pracy. Dopiero po ocenie stopnia zawartości soku w wytło
-
czynach, skoryguj odpowiednio stopień wkręcenia tak, aby
uzyskać wystarczającą efektywność i uniknąć zatkania wy
-
ciskarki.
W trakcie wyciskania obserwuj suchość wytłoczyn. Gdy
●
robią się nadmiernie suche, wykręć śrubę
(6)
, aby unik
-
nąć zatkania wyciskarki wytłoczynami.
Stopień wkręcenia śruby zależy od rodzaju i gatunku prze
-
twarzanych owoców, dla owoców soczystych i bardzo doj
-
rzałych – śrubę wkręć głębiej, a dla owoców mało soczystych
– śrubę wkręć nieco mniej.
Gdy regulacja śrubą nie zapewni dostatecznej skuteczności
wyciskania, można wytłoczyny ponownie przepuścić przez
wyciskarkę.
Zablokowanie wylotu komory (w śrubie regulacyjnej
(3)
) wy
-
tłoczynami z owoców o dużej zawartości soku grozi zalaniem
napędu maszynki.
W razie zablokowania wylotu komory wytłoczynami wyłącz
maszynkę. Zwróć szczególną uwagę na proces wyciskania
soku np. czy nie nastąpiło zatkanie otworów sita. Odłącz
wyciskarkę od napędu (identycznie jak w przypadku komory
mielącej), rozmontuj wyciskarkę, oczyść (wymyj) elementy
wyciskarki. Do mycia, szczególnie sita, używaj dołączonej
szczoteczki.
Młynek żarnowy
(Rys. 10)
I. Nakrętka
II. Nastawiak żaren
III. Korpus z pokrętłem
IV. Żarno wewnętrzne
V. Żarno zewnętrzne
VI. Ślimak
VII. Komora młynka
VIII. Miska
IX. Rowek korpusu musi traić na występ komory młynka
Opis Urządzenia
Przystawka ta może być stosowana do mielenia zbóż, na
-
sion oleistych oraz suchych produktów spożywczych.
Młynek żarnowy pozwala na mielenie takich produktów jak:
pszenica, żyto, owies, ryż, kawa ziarnista, cukier, kasza gry
-
czana, pieprz czarny ziarnisty, ziele angielskie, gorczyca,
orzechy włoskie, orzechy laskowe, suszone grzyby, migdały,
soja, siemię lniane, łuskane ziarna słonecznika itp.
WAŻNE! Produktów oleistych nie miel na minimalnym
nastawieniu granulacji. Urządzenie do mielenia może
się zakleić lub zablokować.
WAŻNE! Urządzenie nie nadaje się do mielenia produk
-
tów bardzo twardych np. suszony groszek, kukurydza
popcorn.
Montaż młynka na maszynce
Gdy komora młynka
(7)
jest obrócona o kąt ok. 45° w prawo,
załóż zmontowany młynek na napęd poprzez włożenie wy
-
stępów komory młynka
(7)
w wycięcia napędu, a następnie
obróć go w lewo do pozycji, przy której usłyszysz „klik” bloka
-
dy. Oznacza to, że młynek został właściwie zamontowany.
Użytkowanie i regulacja młynka
Przed pierwszym użyciem
umyj (patrz „CZYSZCZENIE”)
i wysusz rozłożony na części młynek, a następnie zmiel ok.
50 g produktu (np. zboża) przy ustawieniu urządzenia na
mielenie ze średnim rozdrobnieniem. Zmielony produkt nie
nadaje się do dalszego wykorzystania, jest bowiem zanie
-
czyszczony i należy go wyrzucić.
WAŻNE! Maksymalny czas nieprzerwanej pracy młyn
-
ka wynosi 15 minut.
Warunek ten jest powiązany z maksymalnym czasem pracy
maszynki, dla której po 15 min pracy powinno nastąpić ok.
45 min przerwy.
WAŻNE! Urządzenie nie może pracować bez obciążenia.
Zawsze przed uruchomieniem napełnij je produktem.
Wsyp ziarna do miski
(8)
, ustaw pokrętło korpusu
(3)
na
grubsze mielenie, włącz silnik maszynki. Zmielony produkt
zacznie wysypywać się przez otwór.
W zależności od żądanego stopnia zmielenia lub użytych
ziaren, za pomocą pokrętła korpusu
(3)
, wyreguluj nastawiak
żaren
(2)
tak, aby uzyskać produkt o odpowiedniej granulacji.
Przekręcając go w kierunku zgodnym do ruchu wskazówek
zegara uzyskasz produkt drobniej zmielony, a przy kręceniu
w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara – pro
-
dukt grubiej zmielony.
Najdrobniejszy (
minimalny
) stopień zmielenia uzyskuje się
przy ustawieniu pokrętłem na linii 1, a największy (
maksy-
malny
) przy ustawieniu pokrętła na linii STOP. Patrz graika
na korpusie
(3)
i nastawiaku żaren
(2)
.
Zbyt mocne skręcenie lub wykręcenie pokrętła poza linię
STOP podczas pracy może spowodować uszkodzenie
urządzenia.
Spis treści
- 2 Notes; TYPY MASZYNEK ZELMER; P L
- 4 Dane techniczne; Opis urządzenia; „click”; Praca z nasadką masarską
- 5 Cytrusiarka; Szatkownica; Przygotowanie do pracy i obsługa wyciskarki
- 6 Młynek żarnowy; Opis Urządzenia; Przed pierwszym użyciem
- 7 Czyszczenie i konserwacja; jące graiki; Po zakończeniu pracy; Zakup części eksploatacyjnych – akcesoriów:
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)