Dane techniczne; Opis urządzenia; „click”; Praca z nasadką masarską - Zelmer 986.50 (53) (56) (57) (58) - Instrukcja obsługi - Strona 4

Zelmer 986.50 (53) (56) (57) (58) Maszynka do mięsa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 8
Ładowanie instrukcji

7

Dane techniczne

Parametry techniczne podane są na tabliczce znamionowej

wyrobu.

Dopuszczalny czas nieprzerwanej pracy 15 minut.

Czas przerwy przed ponownym użyciem 30 minut.

Hałas urządzenia (L

WA

)

77 dB/A.

Urządzenie zbudowane jest w II klasie izolacji, nie wymaga
uziemienia

.

Maszynki ZELMER spełniają wymagania obowiązujących

norm.

Urządzenie jest zgodne z wymaganiami dyrektyw:

Urządzenie elektryczne niskonapięciowe (LVD)

– 2006/95/EC.

Kompatybilność elektromagnetyczna (EMC)

– 2004/108/EC.

Wyrób oznaczono znakiem CE na tabliczce znamionowej.

Opis urządzenia

(Rys. 1)

Maszynka do mielenia produktów spożywczych składa się z:

Napędu maszynki – każdy napęd maszynki przystosowany

jest do montażu każdego zespołu mielącego, cytrusiarki, wy

-

ciskarki do owoców, młynka do kawy i szatkownicy produkcji

ZELMER S.A.

Zespołu mielącego, w którego skład wchodzi:

I. Komora mielenia

II. Ślimak z zamontowanym sprzęgłem

III. Nożyk

IV. Sitko z otworami 4 mm

V. Nakrętka

VI. Miska

VII. Popychacz
Oraz wyposażenia dodatkowego:
VIII. Wkładka dystansowa

IX. Nasadka masarska

X. Sitko z otworami 8 mm

XI. Przycisk wyłącznika

XII. Przycisk „Rewers”

Mechaniczne zabezpieczenie silnika (Rys. 2)

I. Ślimak

II. Sprzęgło

III. Wkręt M5x20

Maszynka posiada mechaniczne zabezpieczenie

(Rys. 2)

,

które chroni silnik przed zniszczeniem – zęby sprzęgła napę

-

dowego ślimaka wyłamują się, gdy maszynka jest przeciążo

-

na (np. gdy do środka dostały się kości).

Zniszczone sprzęgło wymień na nowe:

w ślimaku ze zniszczonym sprzęgłem odkręć wkręt,

usuń uszkodzone sprzęgło,

załóż nowe sprzęgło i dokręć je wkrętem.

Funkcja „Rewers”

Napęd maszynki posiada specjalną funkcję pozwalającą na

chwilową zmianę kierunku obrotu ślimaka, stosowana jest

w przypadku gdy zauważalne jest znaczne ograniczenie

mielenia lub/i nadmiar produktu w komorze mielenia (slimak

nie zabiera dozowanego produktu). W takim przypadku wci

-

śnij na krótki czas przycisk

„R”

– wyłącznika, zostaną wtedy

wycofane z wnętrza komory produkty. Następnie ponownie

włącz przycisk

„I”

i kontynuuj dalszą pracę.

Jeżeli w dalszym ciągu ślimak blokuje się nadmiarem pro

-

duktu, należy ponownie użyć przyciku

„R”

, wycofać produkt

z komory i usunąć z produktu części utrudniające mielenie

(np. ścięgna itp.). W niektórych sytuacjach należy rozkręcić

komorę i całkowicie usunąć w/w przeszkody.

Przygotowanie maszynki do pracy i jej
uruchomienie

Wyciągnij ze schowka napędu odpowiednią długość przewo

-

du przyłączeniowego i odpowiednie akcesoria.

Napęd postaw w pobliżu gniazdka sieci na twardym sta

-

bilnym podłożu tak, aby nie zasłaniać otworów wentyla

-

cyjnych w obudowie.

Otwórz schowek w tylnej części obudowy i wyjmij odpo

-

wiednie sitko

(Rys. 3)

.

Standardowo sitko z otworami 4 mm zmontowane jest w ko

-

morze mielenia.

Przed pierwszym użyciem maszynki dokładnie umyj ele

-

menty wyposażenia.

Zmontuj odpowiednie wyposażenie i dołącz do napędu.

Włóż przewód przyłączeniowy do gniazdka sieciowego.

Przyciskiem

„I”

wyłącznika uruchom maszynkę (urzą

-

dzenie startuje po około 2 sekundach).

Zespół mielący

(Rys. 4)

Do komory mielenia włóż kolejno:

Ślimak sprzęgłem do środka.

Na trzpień ślimaka nożyk skierowany ostrzami do sitka.

Sitko tak, aby występ komory wszedł w rowek na obwo

-

dzie sitka.

Dokręć wszystkie elementy zespołu mielącego – mocno

do oporu.

Załóż zmontowany zespół mielący na napęd i obróć

w lewo do pozycji, przy której usłyszysz

„click”

blokady.

Oznacza to, że komora została właściwie zamontowana.

Nałóż miskę na komorę mielenia.

Praca z nasadką masarską

(Rys. 5)

Do komory mielenia włóż kolejno:

Ślimak sprzęgłem do środka.

Na trzpień ślimaka wkładkę dystansową.

Nasadkę masarską.

Dokręć wszystkie elementy nakrętką – mocno do oporu.

Przed nałożeniem kiełbaśnicy (osłonki z jelita) namocz ją

w ciepłej wodzie przez ok. 10 min.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)