Cytrusiarka; Szatkownica; Przygotowanie do pracy i obsługa wyciskarki - Zelmer 986.50 (53) (56) (57) (58) - Instrukcja obsługi - Strona 5
![Zelmer 986.50 (53) (56) (57) (58)](https://cdn.manualsarea.com/instructions-2/15747/webp/1.webp)
Spis treści:
- Strona 2 – Notes; TYPY MASZYNEK ZELMER; P L
- Strona 4 – Dane techniczne; Opis urządzenia; „click”; Praca z nasadką masarską
- Strona 5 – Cytrusiarka; Szatkownica; Przygotowanie do pracy i obsługa wyciskarki
- Strona 6 – Młynek żarnowy; Opis Urządzenia; Przed pierwszym użyciem
- Strona 7 – Czyszczenie i konserwacja; jące graiki; Po zakończeniu pracy; Zakup części eksploatacyjnych – akcesoriów:
8
Na nasadkę masarską nałóż mokrą kiełbaśnicę.
●
Zwróć uwagę, aby nie zatkać otworów odpowietrzających
w nasadce.
Masa mięsna wypełniająca jelito nie może być „zbyt rzad
-
ka”. Duża zawartość płynów może spowodować ich wyciek
i przedostawanie się do wnętrza maszynki.
Cytrusiarka
(Rys. 6)
Cytrusiarka jest dodatkowym urządzeniem, które pozwala
wycisnąć z owocu cytrusowego sok wraz z miąższem.
Zespół cytrusiarki:
I. Sprzęgło
II. Miska
III. Sitko
IV. Wyciskacz
Otwórz klapkę schowka w tylnej części obudowy, która
umożliwia pracę w pozycji pionowej. Ustaw ją w takiej pozy
-
cji kładąc na twardym, równym podłożu.
Na napęd nałóż kolejno:
Sprzęgło.
●
Nałóż miskę na napęd i obróć ją w lewo do pozycji, przy
●
której usłyszysz
„click”
blokady. Oznacza to, że miska
została właściwie zamontowana.
Na wystającą część z miski zamontuj sitko oraz wyci
-
●
skacz.
Przygotuj odpowiednio owoce, przekrawając je na pół.
●
Włącz przewód przyłączeniowy maszynki do gniazdka
●
sieci.
Uruchom maszynkę przyciskiem
●
„I”
następnie nałóż
owoc miąszem na wyciskacz.
Dociśnij odpowiednią siłą, która spowoduje zasprzęgle
-
●
nie się mechanizmu i rozpocznie proces wyciskania.
UWAGA! W razie zablokowania sitka miąższem wyci
-
skanych owoców należy maszynkę zatrzymać, odłą
-
czyć sitko a następnie opróżnić je z miąższu, gdyż
jego nadmiar może doprowadzić do zalania komory
napędu maszynki.
UWAGA! Cytrusiarka podczas pracy obraca sie. Pod
-
czas dociskania owoców do wyciskacza zachowaj
ostrożność i zwróć szczególną uwagę na palce.
Szatkownica
(Rys. 7)
I. Tarka do drobnych wiórek
II. Tarka do grubych wiórek
III. Tarka do plastrów
IV. Tarka do przecierania
V. Zatrzask
VI. Komora
VII. Miska zasypowa
VIII. Popychacz
Szatkownica ma dwie tarki do rozdrabniania na drobne
(I)
i grube
(II)
wiórki (sera żółtego, marchwi, selerów, gotowa
-
nych buraków, itp.). Tarka
(III)
służy do krojenia warzyw na
plastry (ziemniaków, ogórków, cebuli, itp.). Tarka
(IV)
służy
do przecierania ziemniaków, buraków, owoców itp.
W celu przygotowania szatkownicy do pracy:
Odchyl zatrzask
(V)
i włóż jedną z tarek sprzęgłem do środ
-
ka komory.
Zatrzaśnij zatrzask.
●
Połącz komorę szatkownicy tak, jak komorę mielenia
●
maszynki.
Produkty duże pokrój wcześniej na kawałki, które bez
●
trudu włożysz do komory.
Nie rozdrabniaj miękkich owoców zawierających twarde
●
pestki.
Po zakończeniu pracy wyłącz maszynkę i wyjmij prze
-
●
wód przyłączeniowy z gniazdka sieci.
Usuń drewnianą łyżką resztki produktów pozostałe we
-
●
wnątrz tarki lub w komorze.
Ostrza tarek nie wymagają regeneracji.
Wymiana tarek – (Rys. 8).
Wyciskarka do owoców
(Rys. 9)
Wyciskarka jest wyposażeniem w niektórych typach maszy
-
nek do mielenia. Pozwala wyciskać sok z owoców takich, jak:
maliny, porzeczki, truskawki, agrest oraz dodatkowo z wi
-
nogron i pomidorów. Owoce jagodowe takie, jak porzeczki
można wyciskać wraz z szypułkami. W wyciskarce nie moż
-
na stosować owoców z dużymi pestkami np. śliwy, wiśnie,
itp. bez ich wcześniejszego wydrylowania (usunięcia).
Elementy wyciskarki:
I. Komora wyciskarki
II. Ślimak
III. Korpus
IV. Nakrętka
V. Rynienka odprowadzająca sok
VI. Śruba regulacyjna
VII. Miska (z zespołu mielącego)
VIII. Popychacz (z zespołu mielącego)
IX. Sitko – 2 szt.
Nr 1 – otwory mniejsze
Nr 2 – otwory większe
X. Pierścień uszczelniający duży na korpus 3
XI. Pierścień uszczelniający mały na ślimak 2
UWAGA! Do popychania owoców używaj wyłącznie
popychacza (8).
Przygotowanie do pracy i obsługa wyciskarki
Upewnij się, że na korpusie
●
(3)
i ślimaku
(2)
są założone
pierścienie uszczelniające
(10)
i
(11)
. W razie ich braku
koniecznie włóż je we głębienia tych elementów (korpu
-
su i ślimaka).
Do korpusu
●
(3)
włóż i dociśnij sitko
(9)
do oporu.
Do komory wyciskarki
●
(1)
włóż ślimak
(2)
i nałóż korpus
z sitem na ślimak zwracając uwagę, aby sitko było zwró
-
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.
Podsumowanie
Notes . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. . . . ...
7 Dane techniczne Parametry techniczne podane są na tabliczce znamionowej wyrobu. Dopuszczalny czas nieprzerwanej pracy 15 minut. Czas przerwy przed ponownym użyciem 30 minut. Hałas urządzenia (L WA ) 77 dB/A. Urządzenie zbudowane jest w II klasie izolacji, nie wymaga uziemienia . Maszynki ZELMER...
8 Na nasadkę masarską nałóż mokrą kiełbaśnicę. ● Zwróć uwagę, aby nie zatkać otworów odpowietrzających w nasadce. Masa mięsna wypełniająca jelito nie może być „zbyt rzad - ka”. Duża zawartość płynów może spowodować ich wyciek i przedostawanie się do wnętrza maszynki. Cytrusiarka (Rys. 6) Cytrusiar...
Inne modele maszynki do mięsa Zelmer
-
Zelmer 586_686
-
Zelmer 986.80 (83) (86) (87) (88)
-
Zelmer 986.84MMSL
-
Zelmer 986.88MMSL
-
Zelmer ZMM2851B
-
Zelmer ZMM2853B
-
Zelmer ZMM4048B
-
Zelmer ZMM4050B
-
Zelmer ZMM4055B
-
Zelmer ZMM4080B