Scarlett SC-MG45M11 Maszynka do mięsa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
IM018
www.scarlett.ru
SC-MG45M11
19
PRACA
MON
TAŻ (Rys.1-7)
Należy włożyć komorę mielącą maszynki do
mielenia mięsa do otworu na obudowie.
Nalęzy włożyć do komory mielącej maszynki
ślimaka, aby jego dłuższa strona była skierowana
wewnątrz komory, oraz przekręcać go do końca.
Na ślimaka należy nałożyć nóż, a następnie sitko w
taki sposób, aby jego wypusty wszedły do rowków
na obudowie komory mielącej maszynki do mielenia
mięsa, natomiast krawędzie tnące noża mocno
stykały się z jej powierzchnią, w przeciwnym razie
mięso nie zostanie zmielone.
Należy dokręcić (nie przeciągając) nakrętkę
pierścieniową.
Dla wygody w demontażu maszynki do mielenia mięsa
na nakrętce zamieszczono specjalne rowki, dzięki
którym można skorzystać z każdego podręcznego
nakrycia stołowego w celu jej odkręcenia.
Należy nałóżyć na komorę mielącą maszynki do
mielenia mięsa miskę do produktów.
Należy ustawić maszynkę do mielenia mięsa na
równej powierzchni.
Nie wolno blokować otworów wentylacyjnych na
dolnym i bocznym panelach.
OBRÓBKA WSTĘPNA MIĘSA
Należy pokroić mięso na kawałki o takiej wielkości,
aby łatwo przechodziły przez komorę mielącą.
Należy podłączyć maszynkę do mielenia mięsa do
źródła zasilania prądem elektrycznym i przełączyć
wyłącznik na pozycję ON.
Należy umieścić mięso na misce i powoli podawać
do maszynki do mielen
ia mięsa popychaczem.
Po zakończeniu pracy należy wyłączyć maszynkę do
mielenia
mięsa
i
odłączyć
ją
od
sieci
elektroenergetycznej.
PRZYRZĄDZENIE MIĘSA DO KEBBE (Rys.8-10)
Kebbe to tradycyjne danie Bliskiego Wschodu.
Zazwyczaj jest przyrządzane z baraniny i zboża
pszennego, które należy przerobić na jednolitą masę.
Z mięsa mielonego robi się puste rureczki, faszeruje
się je grubszą masą mieloną z przyprawami i smaży
się w oleju.
Należy przepuścić wcześniej przygotowany farsz
przez nasadkę do kebbe.
Należy pokroić uzyskaną pustą rurę na kawałki o
pożądanej długości.
Należy napełnić rurki farszem i zalepić ich końce.
Należy podsmażyć kebbe w oleju.
PRZYRZĄDZANIE DOMOWEJ KIEŁBASY (Rys.11)
Należy zanurzyć powłokę kiełbasy w ciepłej wodzie
na 10 minut, a następnie założyć wilgotną powłokę
na nasadkę do przygotowania kiełbasy.
Należy zamieścić zmielone mięso na misie. Należy
napełnić powłokę, delikatnie przesuwając mięso do
komory mielącej za pomocą popychacza.
Jeśli powłoka przyklei się do nasadki, należy ją
z
wilżyć wodą.
NASADKI DO TARCIA I SZATKOWANIA
Te nasadki są wykorzystywane do szatkowania
warzyw i owoców.
Należy wstawić komorę mielącą do tarcia i
szatkowania do otworu na obudowie. Należy ją
umocować
poprzez
przekręcenie
przeciw
wskazówkom zegara.
Nal
eży umieścić jedną z nasadek do bębna komory
mielącej.
Należy podawać warzywa do komory mielącej
korzystając z popychacza do tarcia i szatkowania.
REW ERS
Jeśli maszynka do mielenia mięsa została zatkana,
należy ją wyłączyć oraz, nie odłączając od zasilania,
ustawić przełącznik w pozycji R.
Ślimak zacznie się obracać w przeciwnym kierunku i
wypchnie zacięte produkty.
Jeśli to nie rozwiąże problemu, należy odłączyć
maszynkę
do
mielenia
mięsa
od
sieci
elektroenergetycznej, rozmontować ją i wyczyścić.
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
DEMONTAŻ
Należy wyłączyć maszynkę do mielenia mięsa oraz
upewnić się, że silnik całkowicie się zatrzymał.
Należy
odłączyć
urządzenie
od
sieci
elektroenergetycznej.
Demontaż należy przeprowadzać w odwrotnej od
montażu kolejności.
CZYSZCZENIE
Należy usunąć resztki produktów.
Należy umyć wszystkie części, które stykały się z
produktami, ciepłą wodą z dodatkiem środka
myjącego.
Nie należy używać środków ściernych, substancji
zawierających
chlorek
lub
rozpuszczalników
organicznych.
Nie
wolno zanurzać obudowy silnika w wodzie.
Zabrania się myć detale metalowe maszynki do
mielenia mięsa w zmywarce!
Nie należy korzystać z gorącej wody o
temperaturze powyżej 50
℃
do mycia detali
metalowych maszynki do mielenia mięsa,
ponieważ to przyśpieszy ich utlenienie.
Po umyciu należy przetrzeć części metalowe
suchą ściereczką.
Jeśli maszynka do mielenia mięsa nie będzie
wykorzystywana przez dłuższy czas, należy
przetrzeć
jej
wszystkie
metalowe
części
ściereczką zwilżoną olejem roślinnym.
Czyste i wys
uszone nóż i sitko należy przetrzeć
ściereczką zwilżoną olejem roślinnym.
PRZECHOWYWANIE
Przed przechowywaniem należy się upewnić, że
urządzenie
jest
odłączone
od
sieci
elektroenergetycznej i całkowicie wystygło.
Należy
spełnić
wszystkie
zalecenia
sekcji
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA.
Należy zwinąć przewód zasilania.
W
popychaczu
znajduje
się
przedział
do
przechowywania nasadek po ich wykorzystaniu.
Należy przechowywać urządzenie w suchym i
chłodnym miejscu.
Ten symbol na urządzeniu, opakowaniu i/lub
dołączonej do nich dokumentacji oznacza, że
zużytych urządzeń elektrycznych i elektronicznych
oraz baterii nie można wyrzucać razem ze zwykłymi
odpadami gospodarczymi. Należy je przekazywać do
wyspecjalizowanych punktów zbiórki.
Szczegółowe informacje na temat istniejących
systemów zbiórek odpadów można uzyskać u władz
lokalnych.
Prawidłowa utylizacja umożliwia zachowanie cennych
zasobów i zapobieganie możliwemu negatywnemu
wpływowi na zdrowie ludzi i stan środowiska
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)