Scarlett SC-MG45M11 - Instrukcja obsługi - Strona 7

Scarlett SC-MG45M11 Maszynka do mięsa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 8
Ładowanie instrukcji

IM018

www.scarlett.ru

SC-MG45M11

19

PRACA

MON

TAŻ (Rys.1-7)

Należy włożyć komorę mielącą maszynki do
mielenia mięsa do otworu na obudowie.

Nalęzy włożyć do komory mielącej maszynki
ślimaka, aby jego dłuższa strona była skierowana
wewnątrz komory, oraz przekręcać go do końca.

Na ślimaka należy nałożyć nóż, a następnie sitko w
taki sposób, aby jego wypusty wszedły do rowków
na obudowie komory mielącej maszynki do mielenia
mięsa, natomiast krawędzie tnące noża mocno
stykały się z jej powierzchnią, w przeciwnym razie
mięso nie zostanie zmielone.

Należy dokręcić (nie przeciągając) nakrętkę
pierścieniową.

Dla wygody w demontażu maszynki do mielenia mięsa
na nakrętce zamieszczono specjalne rowki, dzięki
którym można skorzystać z każdego podręcznego
nakrycia stołowego w celu jej odkręcenia.

Należy nałóżyć na komorę mielącą maszynki do
mielenia mięsa miskę do produktów.

Należy ustawić maszynkę do mielenia mięsa na
równej powierzchni.

Nie wolno blokować otworów wentylacyjnych na
dolnym i bocznym panelach.

OBRÓBKA WSTĘPNA MIĘSA

Należy pokroić mięso na kawałki o takiej wielkości,
aby łatwo przechodziły przez komorę mielącą.

Należy podłączyć maszynkę do mielenia mięsa do
źródła zasilania prądem elektrycznym i przełączyć
wyłącznik na pozycję ON.

Należy umieścić mięso na misce i powoli podawać
do maszynki do mielen

ia mięsa popychaczem.

Po zakończeniu pracy należy wyłączyć maszynkę do
mielenia

mięsa

i

odłączyć

od

sieci

elektroenergetycznej.

PRZYRZĄDZENIE MIĘSA DO KEBBE (Rys.8-10)

Kebbe to tradycyjne danie Bliskiego Wschodu.

Zazwyczaj jest przyrządzane z baraniny i zboża
pszennego, które należy przerobić na jednolitą masę.
Z mięsa mielonego robi się puste rureczki, faszeruje
się je grubszą masą mieloną z przyprawami i smaży
się w oleju.

Należy przepuścić wcześniej przygotowany farsz
przez nasadkę do kebbe.

Należy pokroić uzyskaną pustą rurę na kawałki o
pożądanej długości.

Należy napełnić rurki farszem i zalepić ich końce.

Należy podsmażyć kebbe w oleju.

PRZYRZĄDZANIE DOMOWEJ KIEŁBASY (Rys.11)

Należy zanurzyć powłokę kiełbasy w ciepłej wodzie
na 10 minut, a następnie założyć wilgotną powłokę
na nasadkę do przygotowania kiełbasy.

Należy zamieścić zmielone mięso na misie. Należy
napełnić powłokę, delikatnie przesuwając mięso do
komory mielącej za pomocą popychacza.

Jeśli powłoka przyklei się do nasadki, należy ją
z

wilżyć wodą.

NASADKI DO TARCIA I SZATKOWANIA

Te nasadki są wykorzystywane do szatkowania
warzyw i owoców.

Należy wstawić komorę mielącą do tarcia i
szatkowania do otworu na obudowie. Należy ją
umocować

poprzez

przekręcenie

przeciw

wskazówkom zegara.

Nal

eży umieścić jedną z nasadek do bębna komory

mielącej.

Należy podawać warzywa do komory mielącej
korzystając z popychacza do tarcia i szatkowania.

REW ERS

Jeśli maszynka do mielenia mięsa została zatkana,
należy ją wyłączyć oraz, nie odłączając od zasilania,
ustawić przełącznik w pozycji R.

Ślimak zacznie się obracać w przeciwnym kierunku i
wypchnie zacięte produkty.

Jeśli to nie rozwiąże problemu, należy odłączyć
maszynkę

do

mielenia

mięsa

od

sieci

elektroenergetycznej, rozmontować ją i wyczyścić.

CZYSZCZENIE I KONSERWACJA

DEMONTAŻ

Należy wyłączyć maszynkę do mielenia mięsa oraz
upewnić się, że silnik całkowicie się zatrzymał.

Należy

odłączyć

urządzenie

od

sieci

elektroenergetycznej.

Demontaż należy przeprowadzać w odwrotnej od
montażu kolejności.

CZYSZCZENIE

Należy usunąć resztki produktów.

Należy umyć wszystkie części, które stykały się z
produktami, ciepłą wodą z dodatkiem środka
myjącego.

Nie należy używać środków ściernych, substancji
zawierających

chlorek

lub

rozpuszczalników

organicznych.

Nie

wolno zanurzać obudowy silnika w wodzie.

Zabrania się myć detale metalowe maszynki do
mielenia mięsa w zmywarce!

Nie należy korzystać z gorącej wody o
temperaturze powyżej 50

do mycia detali

metalowych maszynki do mielenia mięsa,
ponieważ to przyśpieszy ich utlenienie.

Po umyciu należy przetrzeć części metalowe
suchą ściereczką.

Jeśli maszynka do mielenia mięsa nie będzie
wykorzystywana przez dłuższy czas, należy
przetrzeć

jej

wszystkie

metalowe

części

ściereczką zwilżoną olejem roślinnym.

Czyste i wys

uszone nóż i sitko należy przetrzeć

ściereczką zwilżoną olejem roślinnym.

PRZECHOWYWANIE

Przed przechowywaniem należy się upewnić, że
urządzenie

jest

odłączone

od

sieci

elektroenergetycznej i całkowicie wystygło.

Należy

spełnić

wszystkie

zalecenia

sekcji

CZYSZCZENIE I KONSERWACJA.

Należy zwinąć przewód zasilania.

W

popychaczu

znajduje

się

przedział

do

przechowywania nasadek po ich wykorzystaniu.

Należy przechowywać urządzenie w suchym i
chłodnym miejscu.

Ten symbol na urządzeniu, opakowaniu i/lub

dołączonej do nich dokumentacji oznacza, że
zużytych urządzeń elektrycznych i elektronicznych
oraz baterii nie można wyrzucać razem ze zwykłymi
odpadami gospodarczymi. Należy je przekazywać do
wyspecjalizowanych punktów zbiórki.
Szczegółowe informacje na temat istniejących
systemów zbiórek odpadów można uzyskać u władz
lokalnych.
Prawidłowa utylizacja umożliwia zachowanie cennych
zasobów i zapobieganie możliwemu negatywnemu
wpływowi na zdrowie ludzi i stan środowiska

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)